Νωπό, αποξηραμένο ή καβουρντισμένο, το κελυφωτό φιστίκι ανήκει στα πολύτιμα συστατικά της σισιλιάνικης κουζίνας. Είναι σύμβολο της πόλης Bronte, που βρίσκεται στην επαρχία της Κατάνια, και έχει τόσο μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία της περιοχής που έχει χαρακτηριστεί ως «πράσινος χρυσός».

Στην Ελλάδα, το άρωμα και η συμπυκνωμένη γεύση του σαντορινιού φιστικιού είναι στοιχεία που μπορούν να συγκριθούν με την κορυφαία ποιότητα του ιταλικού ΠΟΠ Bronte (Pistacia vera cv Napoletana, εμβολιασμένη σε Pistacia terebinthus). Άλλωστε, το άπλετο φως του ήλιου, το ηφαιστειακό έδαφος, το θαλασσινό μικροκλίμα και η αντοχή του δέντρου στην ξηρασία είναι κοινοί παράγοντες που προσδίδουν την ανώτερη ποιότητα.

Το ΠΟΠ κελυφωτό φιστίκι της Σικελίας

Λόγω της αδιαμφισβήτητης γεύσης, του αρώματος, των θρεπτικών και οργανοληπτικών ιδιοτήτων του, το 2009 το κελυφωτό φιστίκι Bronte έλαβε το σήμα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση που καθορίζει ως περιοχές καλλιέργειας τους δήμους Bronte, Adrano και Biancavilla, και ορίζει τις τεχνικές παραγωγής, συγκομιδής και επισήμανσης.

Το παγκοσμίου φήμης φιστίκι του Bronte, ταξίδεψε από την αρχαία Περσία και κατέληξε στη Σικελία. Μέσα στον οικισμό του Bronte και στη γύρω περιοχή του, έχει βρει το ιδανικό μέρος για να ευδοκιμήσει. Η ποικιλία που καλλιεργείται και μεταποιείται εκεί, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τη διακρίνουν από όλα τα άλλα είδη, ακόμη και από αυτά που καλλιεργούνται στην ίδια περιοχή. Μάλιστα, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η ποικιλία της Αίτνας είναι η μόνη στην Ιταλία όπου παράγει «αληθινά φιστίκια».

Το ηφαιστειακό έδαφος είναι το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα και αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή. Καυτός ήλιος και καυτό έδαφος, ανάμεσα στο μεγαλείο της Αίτνας που βρυχάται και των βουνών Nebrodi. Ένα φυσικό περιβάλλον που ευνοεί αυτό το ρητινώδες φυτό με το πυκνό φύλλωμα, το οποίο δεν ζητάει πολύ νερό, ούτε ειδική μεταχείριση. Η συγκομιδή που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου, είναι μια σημαντική τελετουργία στην οποία συμμετέχουν γυναίκες, άνδρες, ηλικιωμένοι και παιδιά.

Το συμπυκνωμένο κελυφωτό φιστίκι της Σαντορίνης

Στην προσπάθεια ενίσχυσης της βιοποικιλότητας της Σαντορίνης, ο εφοπλιστής Πέτρος Νομικός έφερε τις φιστικιές στο νησί και τις μοίρασε στους ντόπιους. Το 1966 ο πατέρας του συνονόματου Γιάννη Νομικού, φύτεψε σπόρους που ευδοκίμησαν στις άνυδρες συνθήκες, όμως για χρόνια η καλλιέργεια είχε εγκαταλειφθεί. Αρκετά χρόνια μετά, ο ξεχασμένος θησαυρός αναβίωσε και το 2006 προστέθηκε στον κατάλογο των προϊόντων του νησιού. Τα φιστίκια SantoNuts μετά τη συγκομιδή αποξηραίνονται απλωμένα κάτω από τον ζεστό ήλιο του Αιγαίου και στεγνώνουν φυσικά, επιτρέποντας στις γεύσεις τους να βαθύνουν και την υφή τους να τελειοποιηθεί. Διαβάστε περισσότερα στο https://nomikosestate.com/product-category/santonuts/.