Το πρώτο γεύμα του χρόνου, ας το λέμε brunch, τα έχει όλα για να ξεκινήσει η νέα χρονιά με τον πιο γευστικό και νόστιμο τρόπο

Μαντλέν με μανταρίνι & γλάσο ροδιού

1 ώρα και 40΄ – Εύκολο – 16 τεμ

Δεν είναι μόνο όμορφες σε εμφάνιση, οι μικρές γαλλικές μαντλέν με το ιδιαίτερο σχήμα, εξωτερικά σχεδόν τραγανές και εσωτερικά τρυφερές σαν κέικ, αρωματισμένες με το διακριτικό μανταρίνι και βουτηγμένες στο γιορτινό γλάσο από ρόδι, είναι η πιο γλυκιά και νόστιμη πινελιά στο γιορτινό brunch.

Υλικά
Για τις μαντλέν
190 γρ. βούτυρο
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
140 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουτ. σούπας ξύσμα μανταρίνι
½ κουτ. γλυκού αλάτι
125 γρ. αλεύρι γ.ό.χ. κοσκινισμένο
3 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη

Για το γλάσο ροδιού
100 ml φρεσκοστυμμένο χυμό ρόδι
1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
1 κουτ. σούπας βούτυρο
300 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κουτ. σούπας χυμό μανταρίνι
1 κουτ. γλυκού ανθόνερο, προαιρετικά

Διαδικασία
Μαντλέν: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αφρίσει, το αποσύρουμε. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον επιφανειακό αφρό,
μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει για 20΄. Από αυτό το βούτυρο χρησιμοποιούμε 140 γρ. και το υπόλοιπο το κρατάμε για να βουτυρώσουμε τη φόρμα. Αφρατεύουμε με μίξερ τα αυγά, την κρυσταλλική ζάχαρη, το ξύσμα και το αλάτι για 5΄. Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι σε 3 δόσεις εναλλάξ με τα 140 γρ. βούτυρο. ομογενοποιούμε και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C. Βουτυρώνουμε την ειδική φόρμα των μαντλέν και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη. Βάζουμε κουταλιές μείγματος στο κέντρο της κάθε θήκης και ψήνουμε για 12΄. Ξεφορμάρουμε τις μαντλέν και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Αν προτιμάμε, τις αχνίζουμε ολόκληρες.

Γλάσο ροδιού: Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε τον χυμό και το κορν φλάουρ. Όταν πήξει, αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε την άχνη, τον χυμό μανταρίνι, το ανθόνερο και το μείγμα ροδιού με σύρμα για 2΄. Βυθίζουμε μέσα στο γλάσο τις μαντλέν έως τη μέση, ακουμπάμε σε σχάρα να σταθεροποιηθεί το γλάσο και σερβίρουμε ή διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί.

Tips
– Μπορούμε να έχουμε έτοιμη τη ζύμη των μαντλέν αποβραδίς.
– Αν έχουμε κορνέ, μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη προτού την αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.

«Σαλάτα» με ψητές πατάτες, ομελέτα, πιπεριές & τυρί

1 ώρα και 30΄ – Εύκολο – 6 άτομα

Υλικά
Για τις πατάτες 600 γρ. πατάτες baby με τη φλούδα τους, κομμένες σε τέταρτα
2 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα
½ κουτ. γλυκού θυμάρι
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για την ομελέτα
8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
60 γρ. βούτυρο
1 γεμάτο κουτ. γλυκού γιαούρτι στραγγιστό

Για τις πιπεριές
200 γρ. πιπεριές πολύχρωμες σε λωρίδες
1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα
200 γρ. γκούντα, τσένταρ καλής ποιότητας, τριμμένο
γλυκιά καπνιστή πάπρικα
σχοινόπρασο
φρέσκα φύλλα μαϊντανού ή κόλιανδρου

Διαδικασία
Πατάτες: Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 20΄ και τις στραγγίζουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C και ετοιμάζουμε έναν δίσκο ψησίματος, τον οποίο στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο, περιχύνουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στον δίσκο ψησίματος. Ανακατεύουμε τον κόλιανδρο, την πάπρικα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και πασπαλίζουμε τις πατάτες. Ψήνουμε για 25΄-30΄ στους 200ο C.

Πιπεριές: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τις πιπεριές με τη σκελίδα σκόρδο, αλατίζουμε, σοτάρουμε τις πιπεριές σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για
15΄ και αποσύρουμε.

Ομελέτα: Σε μια κατσαρόλα ή τηγάνι με βαρύ πάτο βάζουμε τα αυγά και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Με σύρμα ανακατεύουμε συνεχώς τα αυγά για να ενωθούν οι κρόκοι με τα ασπράδια. Όσο πήζουν τα αυγά, ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να γίνουν λεία και κρεμώδη, μαγειρεύουμε για 2΄ και αποσύρουμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και βάζουμε την ομελέτα επάνω από τις ζεστές πατάτες. Σε μια πιατέλα απλώνουμε τις πατάτες και προσθέτουμε το μισό τυρί, συνεχίζουμε με την ομελέτα, τις πιπεριές και το υπόλοιπο τυρί. Τέλος, πασπαλίζουμε με πάπρικα και προσθέτουμε σχοινόπρασο και λίγα φύλλα κόλιανδρου και σερβίρουμε.

Tip
Φτιάχνουμε πρώτα τις πατάτες και τις κρατάμε ζεστές ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζουμε και τις υπόλοιπες παρασκευές.

Κρέπες γεμιστές με κιμά από λουκάνικο, γλυκοπατάτες, Μετσοβόνε & σάλτσα gravy

2 ώρες και 10΄ – Εύκολο – 8 κρέπες

Υλικά

Για τις κρέπες
480 ml γάλα
2 μεγάλα αυγά
40 γρ. ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού αλάτι
180 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
60 γρ. βούτυρο, λιωμένο και ελάχιστο για το ψήσιμο

Για τη γέμιση
300 γρ. χωριάτικο λουκάνικο
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
20 ml κονιάκ
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σκόνη
1 κουτ. γλυκού δενδρολίβανο ή θυμάρι, ψιλοκομμένο
50 γρ. κράνμπερις ή χουρμάδες, ψιλοκομμένα
1 τεμ. αστεροειδές γλυκάνισο (αν θέλουμε)
3 ψητές γλυκοπατάτες
150 γρ. Μετσοβόνε, τριμμένο
150 γρ. κίτρινο τυρί, τριμμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα gravy
300 ml ζωμό κρέατος, ζεστό
10 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
25 γρ. βούτυρο
1½ κουτ. γλυκού αλεύρι γ.ό.χ.
30 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κουτ. σούπας σάλτσα Worcestershire
½ πορτοκάλι, τον χυμό
μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Γέμιση:
Αφαιρούμε το έντερο από το λουκάνικο και το ψιλοκόβουμε στο multi να γίνει κιμάς. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο και τον κιμά. Μόλις ψηθεί ο κιμάς ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε το μπαχάρι, το δενδρολίβανο, τα κράνμπερις, τον γλυκάνισο, αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε. Λιώνουμε τις γλυκοπατάτες, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τις κρατάμε ζεστές.

Σάλτσα gravy: Στον ζωμό μουλιάζουμε τα μανιτάρια για 15΄. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσει καφέ χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, προσθέτουμε τον ζωμό, τη ζάχαρη, τη σάλτσα Worcestershire, τον χυμό και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Δοκιμάζουμε για
αλάτι. Κρατάμε τη σάλτσα ζεστή.

Κρέπες: Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός χωρίς σβόλους. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο. Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και το αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο. Ρίχνουμε με μια βαθιά κουτάλα όσο μείγμα χρειάζεται ώστε να καλυφθεί ο πάτος του τηγανιού, κουνάμε να απλωθεί ο χυλός και ψήνουμε και από τις δύο πλευρές. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Ανακατεύουμε τα τυριά σε ένα μπολ. Απλώνουμε σε κάθε κρέπα γλυκοπατάτες, κιμά και 2-3 κουτ. σούπας τυρί, διπλώνουμε και τις ψήνουμε σε ζεστό τηγάνι. Μόλις λιώσει το τυρί σερβίρουμε με τη σάλτσα.

Λουκανικοπιτάκια με μπεσαμέλ τυριού

1 ώρα και 15΄ – Εύκολο – 12 τεμ.

Υλικά
Για τη ζύμη
90 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
180 ml γάλα, χλιαρό
2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
½ κουτ. γλυκού αλάτι
35 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Επιπλέον, θα χρειαστούμε 24 μίνι λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης
40 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για την μπεσαμέλ τυριού
20 γρ. βούτυρο
20 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
260 ml γάλα, χλιαρό
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
1 κρόκο αυγού
2 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
120 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Διαδικασία
Μπεσαμέλ τυριού: Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο. Αφού λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αποκτήσει χρώμα. Ρίχνουμε το γάλα με συνεχή ροή ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε αλάτι και το μοσχοκάρυδο και αφού πήξει η κρέμα αποσύρουμε. Ανακατεύουμε τον κρόκο με το τυρί κρέμα και τη μουστάρδα, τα προσθέτουμε στην μπεσαμέλ, προσθέτουμε και τα κίτρινα τυριά, ανακατεύουμε και τη διατηρούμε ζεστή στην άκρη.

Ζύμη: Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, ενσωματώνουμε το βούτυρο στον χυλό και τον αφήνουμε 10΄ στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε πάρα πολύ καλά μια φόρμα για muffin με 6 ή 12 θήκες με αρκετό βούτυρο. Σε κάθε θήκη βάζουμε 2 λουκάνικα, βάζουμε τη φόρμα στον φούρνο για 5΄ στους 180ο C να ζεσταθεί. Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο, προσεκτικά με ένα πιρούνι σηκώνουμε κάθε λουκάνικο και γεμίζουμε τα φορμάκια με 1½ κουτ. σούπας χυλό και ψήνουμε για 15΄ στους 180ο C στη χαμηλή θέση του φούρνου. Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και στο κενό που έχει δημιουργηθεί προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας μπεσαμέλ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10΄ στους 180οC. Σερβίρουμε τα λουκανικοπιτάκια ζεστά με σχοινόπρασο.

Tip
Εκτός από λουκάνικα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζαμπόν ή leftovers ψητού κρέατος

Κέικ με καρότο, λωτό & χριστουγεννιάτικο μείγμα μπαχαρικών

1 ώρα και 20΄ – Εύκολο – 10 άτομα

Το κέικ που δεν λείπει από κανένα brunch, πόσο μάλλον από το γιορτινό! Πλούσια χριστουγεννιάτικη γεύση και τρυφερή υφή, χάρη στον λωτό, αυτή η συνταγή είναι άχαστη!

Υλικά
Για το κέικ

320 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
2½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
350 γρ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
100 ml λάδι καρύδας, λιωμένο
4 αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
200 γρ. λωτούς, σε πουρέ
250 γρ. καρότα, τριμμένα
130 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
140 γρ. βούτυρο soft, λιωμένο

Για το μείγμα μπαχαρικών
1¼ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
2 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σκόνη
¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σκόνη
½ κουτ. γλυκού κακουλέ, σκόνη

Για το γλάσο με τυρί κρέμα
100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
250 γρ. άχνη ζάχαρη
150 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα
4-5 κουτ. σούπας καρύδι, χοντροκομμένο

Διαδικασία
Μείγμα μπαχαρικών: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά.

Κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και 2½ κουτ. γλυκού από το μείγμα μπαχαρικών. Σε ευρύχωρο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη, το λάδι, τα αυγά για 3΄ και προσθέτουμε το αλεύρι. Αφού το μείγμα ομογενοποιηθεί, με σπάτουλα ενσωματώνουμε στο μείγμα τον πουρέ λωτού, τα καρότα και τα καρύδια. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα ή ένα αντικολλητικό ταψί περίπου 25×35 εκ. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 50΄-55΄ στους 180ο C. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.

Γλάσο: Με το μίξερ αφρατεύουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την άχνη, το τυρί κρέμα, την υπόλοιπη ποσότητα μπαχαρικών και τη βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα για 2΄. Απλώνουμε το γλάσο σε όλη την επιφάνεια του κέικ, πασπαλίζουμε με όλο το χοντροκομμένο καρύδι και σερβίρουμε.

Tips
– Φροντίζουμε οι λωτοί που θα αγοράσουμε να είναι πολύ ώριμοι.
– Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις λιπαρές ουσίες με φυτικό λάδι (ηλιέλαιο ή σπορέλαιο).

Σου γεμιστά με πατέ μανιταριών & κρέμα παρμεζάνας

2 ώρες – Μέτρια εύκολο – 34 τεμ.

Υλικά
Για τα σου
65 ml νερό
65 ml γάλα
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
100 γρ. βούτυρο
150 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
5 αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

Για το πατέ μανιταριών
200 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 4
25 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα
30 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
½ κουτ. γλυκού ξερό εστραγκόν
1 κουτ. σούπας κονιάκ
1 κουτ. γλυκού πάπρικα
40 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σούπας μαγιονέζα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για την κρέμα παρμεζάνας
80 γρ. παρμεζάνα, λεπτοτριμμένη
100 γρ. τυρί κρέμα
100 ml κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σούπας λευκό ξηρό κρασί
1 κουτ. γλυκού χυμό και ξύσμα λεμονιού
½ κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon

Διαδικασία
Σου: Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή μαρίζ. Η ζύμη πρέπει να γίνει σφιχτή, σχεδόν στεγνή, και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη ζύμη για 5΄ στην άκρη. Με τη βοήθεια του μίξερ ή με μεγάλο κουτάλι ξεκινάμε να ενσωματώνουμε ένα-ένα τα αυγά στη ζύμη. Στο τέλος η ζύμη θα πρέπει να είναι λεία και γυαλιστερή. Τη μεταφέρουμε σε κορνέ και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Στρώνουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί και δημιουργούμε σου, με διάμετρο περίπου 2 εκ., αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Ψήνουμε για 20΄ και τα αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσουν.

Πατέ μανιταριών: Βάζουμε τα φρέσκα μανιτάρια σε μπολ, τα περιχύνουμε με βραστό νερό, αλατίζουμε και αφήνουμε για 25΄. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και προσθέτουμε ζεστό νερό να καλυφθούν. Στραγγίζουμε όλα τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Τα χτυπάμε σε δυνατό μπλέντερ, μαζί με το βούτυρο, το σκόρδο, το εστραγκόν, το κονιάκ, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Όταν το μείγμα αποκτήσει την υφή πάστας, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι. Τέλος, προσθέτουμε και τη μαγιονέζα. Μεταφέρουμε το πατέ σε κορνέ, και κατόπιν στο ψυγείο.

Κρέμα παρμεζάνας: Στο μπλέντερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά, μεταφέρουμε σε κορνέ και βάζουμε στο ψυγείο. Με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια μικρή εσοχή σε κάθε σου, γεμίζουμε τα μισά με κρέμα παρμεζάνας και τα υπόλοιπα με πατέ μανιταριών, και σερβίρουμε.

Tip
Μπορούμε να έχουμε έτοιμες όλες τις παρασκευές. αποβραδίς και να κάνουμε μόνο το γέμισμα των σου λίγο πριν από το σερβίρισμα.

Το άρθρο της εβδομάδας