Στις 14 Απριλίου 1912, λίγες ώρες πριν τη μοιραία σύγκρουση με το παγόβουνο που θα έμενε στην Ιστορία, οι επιβάτες στο υπερωκεάνειο «Τιτανικός» απόλαυσαν το μεσημεριανό τους γεύμα χωρίς να γνωρίζουν ότι θα ήταν το τελευταίο.

Το μενού που διασώθηκε από εκείνη την ημέρα αποτελεί σήμερα ένα πολύτιμο ιστορικό τεκμήριο, όχι μόνο για την καθημερινότητα στο πολυτελέστερο πλοίο της εποχής, αλλά και για τις γαστρονομικές συνήθειες των αρχών του 20ού αιώνα.

Διαβάζοντάς το, εντυπωσιάζει η πολυτέλεια και η αφθονία των γεύσεων, σε μια εποχή όπου τέτοια εδέσματα ήταν απρόσιτα για τον περισσότερο κόσμο. Λίγες ώρες μετά, η εικόνα αυτή της χλιδής θα έδινε τη θέση της σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες όλων των εποχών.

Τιτανικός: Το τελευταίο γεύμα

Το γεύμα ξεκινούσε με σούπες, όπως η αγροτική κονσομέ και η παραδοσιακή σκωτσέζικη «Cockie Leekie», μια συνταγή με κοτόπουλο και πράσο. Στα κυρίως πιάτα ξεχώριζαν τα φιλέτα από ψάρι brill, τα αυγά με σπαράγγια, το κοτόπουλο à la Maryland, καθώς και το βραστό μοσχαρίσιο κρέας με λαχανικά και ζυμαρικά. Από τη σχάρα προσφέρονταν μπριζόλες αρνιού, συνοδευόμενες από πουρέ ή πατάτες τηγανητές ή ψητές με τη φλούδα.

Για επιδόρπιο υπήρχαν επιλογές όπως crème caramel, μηλόπιτα με μαρέγκα και διάφορα γλυκίσματα.

Παράλληλα, ο πλούσιος μπουφές περιλάμβανε ψάρια και θαλασσινά: σολομό με μαγιονέζα, γαρίδες, νορβηγικές αντζούγιες, ρέγκες μαριναρισμένες και καπνιστές σαρδέλες.

Οι επιλογές σε κρεατικά ήταν εξίσου πλούσιες, με ψητό μοσχάρι, ρολό πικάντικου μοσχαριού, πίτα με μοσχάρι και ζαμπόν, ζαμπόν τύπου Virginia και Cumberland, σαλάμι Μπολόνια, κοτόπουλο σε ζελέ, αλλά και μοσχαρίσια γλώσσα παστή. Οι σαλάτες δεν έλειπαν. Οι επιβάτες μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα σε μαρούλι, παντζάρια και ντομάτες.

Ιδιαίτερη θέση κατείχε η ποικιλία τυριών, που περιλάμβανε Cheshire, Stilton, Gorgonzola, Edam, Camembert, Roquefort, St. Ivel και Cheddar. Συνοδευτικά, οι επιβάτες μπορούσαν να απολαύσουν παγωμένη βαρελίσια μπίρα Μονάχου.

Πότε δημοπρατήθηκε το μενού του Τιτανικού

Το συγκεκριμένο τυπωμένο μενού ήταν ένα από τα αντικείμενα που διασώθηκαν μετά τη βύθιση του Τιτανικού. Το είχε στα χέρια του και το παρέδωσε στις Αρχές ο επιβάτης Αβραάμ Λίνκολν Σάλομον. Ο Σάλομον εγκατέλειψε το πλοίο με τη σωσίβια λέμβο «Lifeboat No. 1», γνωστή ως η «Βάρκα των Χρημάτων», αφού σε αυτήν επιβιβάστηκαν πρώτοι οι πάμπλουτοι επιβάτες.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, από τον οίκο Lion Heart Autographs. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν την αξία του μενού να κυμαίνεται από 50.000 έως 70.000 δολάρια. Ωστόσο, όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο κι έτσι το ποσό που δόθηκε ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς ανήλθε σε 88.000 δολάρια.

Το αγόρασε ο συνιδρυτής της Microsoft, Πολ Άλεν. Το 2024, έξι χρόνια μετά τον θάνατό του (2018), το μενού βγήκε εκ νέου σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s και πωλήθηκε έναντι 340.000 δολαρίων.

Η αναβίωση του μενού στη Μαδρίτη

Το 2024 πάλι, μία ημέρα πριν συμπληρωθούν 112 χρόνια από το ναυάγιο, το εστιατόριο La Lonja del Mar, ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Μαδρίτης, αποφάσισε να προσφέρει στους πελάτες του μία μοναδική εμπειρία, με κόστος 110 ευρώ ανά άτομο.

Συγκεκριμένα, στις 13 Απριλίου 2024 διοργάνωσε μία βραδιά με τίτλο «Menú Titanic», όπου το θεματικό μενού είχε σχεδιαστεί από τον σεφ Fernando Negri και αποτελούσε μια μοντέρνα, γαστρονομική αναπαράσταση του μενού του Τιτανικού.

Επρόκειτο για μια εμπνευσμένη ανασύσταση, όχι για την αυθεντική λίστα του μενού του 1912.

Το πρώτο στάδιο περιλάμβανε επιλογές σε θαλασσινά (σολομό με μαγιονέζα, γαρίδες, αντζούγιες, ρέγκες, καπνιστή σαρδέλα) και πιάτα κρέατος (στήθος βοδινού με μπαχαρικά, παστίτσιο με μοσχάρι και ζαμπόν, ζελέ κοτόπουλου και γλώσσα βοδινού).

Για κυρίως πιάτα σέρβιραν κονσομέ από πράσο, αυγά à l’argenteuil, κοτόπουλο Maryland και αρνίσιο παϊδάκι με ψητές πατάτες.

Η γαστρονομική εμπειρία έκλεινε με σφολιάτα με φράουλες και μαρέγκα μήλου, ένας συνδυασμός των δύο πιο εμβληματικών επιδορπίων του Τιτανικού.

Το μενού συνοδευόταν από αφρώδη οίνο Trenel Crémant de Bourgogne – M. Chapoutier ή κρασί Jumilla.