Τα καλοκαιρινά γλυκά του κουταλιού δεν ήταν ποτέ μόδα. Δεν μπήκαν ποτέ σε λίστα με γαστρονομικές τάσεις, δεν σερβιρίστηκαν με «αφρό» βασιλικού και δεν προσφέρθηκαν ως mingardise σε εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας. Και όμως, καταφέρνουν να επιβιώσουν. Ίσως γιατί κάτι σιωπηλό μέσα μας κρατάει ζωντανές τις μνήμες και τα αναγνωρίζει ακόμα σαν σημάδι εποχής. Το βύσσινο όταν αρχίζει η πρώτη ζέστη, το καρπούζι όταν το σπίτι βράζει το μεσημέρι, το σύκο όταν σκάνε οι πρώτες μπόρες του Αυγούστου, το σταφύλι όταν ξεκινάει ο τρύγος.

Υπάρχει ένα μικρό, αλλά φανατικό κοινό, που αγαπάει να φτιάχνει γλυκά του κουταλιού. Πέρα από την τέχνη της ζαχαροπλαστικής και το αίσθημα της φροντίδας, για κάποιους η παρασκευή τους είναι μια πράξη απόδρασης και εκτόνωσης. Γιατί, γενικά στα γλυκά του κουταλιού, δεν μετράει μόνο η νοσταλγία της γεύσης, αλλά και η διαδικασία της μεταποίησης των φρούτων όταν είναι στην εποχή τους. Το σιρόπι που πρέπει να «δέσει», η βαριά κατσαρόλα που απαιτεί τεχνική στο βράσιμο και στον έλεγχο των θερμοκρασιών, χωρίς καμία βιασύνη. Για όσους ασχολούνται, δεν υπάρχει τίποτα πιο «ρομαντικό» στην κουραστική διαδικασία από το να καθαρίζουν ένα-ένα τα κουκούτσια από τα βύσσινα με φουρκέτα ή από την αναζήτηση της απάντησης στην «σπαζοκεφαλιά» που θα ισορροπήσει ανάμεσα στη φρουτένια γεύση και τη γλύκα της ζάχαρης. Αλλά εκεί ακριβώς κρύβεται η ομορφιά. Στην εργασία χωρίς θεατές και στο μεράκι χωρίς αντάλλαγμα.

Και τελικά, όταν ανοίγει ένα βάζο με γλυκό του κουταλιού βύσσινο, ας πούμε τον χειμώνα, δεν είναι η νοσταλγία που μας συγκινεί. Είναι αυτή η λαχτάρα να κλειστεί το καλοκαίρι σε βαζάκια.

Ποια είναι τα καλοκαιρινά γλυκά του κουταλιού

Γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι
Θα τα βρείτε στην αγορά στα μέσα του καλοκαιριού και θα είναι διαθέσιμα μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Τα μικρά, μαβιά μελιτζανάκια είναι κατάλληλα όχι μόνο για να τα κάνετε τουρσί αλλά και για να φτιάξετε ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά κουταλιού.

Γλυκό κουταλιού καρπούζι
Σε κάποιες περιοχές όπως στη Μεσσηνία και την Ηλεία, που έχουν σημαντική παραγωγή καρπουζιού, θεωρείται μέρος της παραδοσιακής κουζίνας και αποτελεί τέλειο παράδειγμα για την αξιοποίηση μέρους του καρπού που, υπό άλλες συνθήκες, θα κατέληγε στα σκουπίδια.

Γλυκό κουταλιού βύσσινο
Αυτό το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού το συναντάμε σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, ακόμα και αν δεν υπάρχει άμεση σχέση με την καλλιέργεια της πρώτης ύλης. Αυτή η νόστιμη συνταγή μας έρχεται από την Τήνο.

Γλυκό κουταλιού σταφύλι
Από τα πιο εύκολα γλυκά του κουταλιού, το γλυκό σταφύλι από σουλτανίνα είναι επίσης κι ένα από τα πιο δημοφιλή κι αγαπημένα. Όσο για τη σουλτανίνα είναι οικονομική και διαθέσιμη ακόμα στους πάγκους του μανάβη. Αγοράστε λίγη λοιπόν κι ελάτε να τη φτιάξουμε γλυκό!

Διαβάστε επίσης

Τα γλυκά κουταλιού της Χίου – 12 συνταγές από τις αρχόντισσες του Κάμπου