Τούτους τους μήνες της Άνοιξης, που το χορτάρι στις πλαγιές των βουνών είναι πλούσιο, οι προβατίνες κατεβάζουν μπόλικο και ολόπαχο γάλα και τα φρέσκα τυριά είναι στο φόρτε τους! Με τη βουτυράτη γεύση τους, ελαφρώς ξινούτσικα και πασπαλισμένα με αλάτι ανοίγουν την όρεξη και ταιριάζουν τέλεια με τις φρέσκιες σαλάτες, αλλά και με τα κρεατικά.
Από πού να ξεκινήσει κανείς; Ίσως από έναν παχύ ανθότυρο που γίνεται από τυρόγαλα ενός άλλου τυριού με την προσθήκη γάλακτος ή ακόμα και κρέμας γάλακτος. Παχύς, γευστικός -εάν τον αφήσετε με λίγο αλάτι σκληραίνει και γίνεται κατάλληλος για τα μακαρόνια- αλλά και φρέσκος, συνδυασμένος με μέλι και καρύδια δημιουργεί το καλύτερο πασχαλινό επιδόρπιο. Μπαίνει σε πίτες, πιτάκια, καλτσούνια με τραγανό φύλλο, σουσάμι και δυόσμο. Το καλαθάκι Λήμνου δεν είναι τίποτα άλλο παρά φέτα, μόνο που γίνεται σε μικρά στρογγυλά κεφαλάκια και κρύβει μέσα του όλα τα αρώματα των φυτών της Λήμνου. Ελαφρώς αλμυρούτσικο συνοδεύει ευχάριστα τα λαδερά φαγητά μας, μπαίνει σε πίτες, ενώ στη Λήμνο αφήνουν το κεφαλάκι να ξεραθεί έξω από την άλμη και το χρησιμοποιούν στα μακαρόνια. Απολαύστε το στο πασχαλινό τραπέζι περιχυμένο με λάδι και λίγη ρίγανη. Το κατίκι Δομοκού είναι κρεμώδες τυρί, κατάγεται -φυσικά- από το Δομοκό, έχει πολύ περιορισμένα λιπαρά και γίνεται κυρίως από κατσικίσιο γάλα. Είναι ελαφρώς ξινό, λίγο αλμυρό και έχει εξαιρετικά πλούσια γεύση που σε ξεγελάει και σε κάνει να νομίζεις ότι έχει πολλά λιπαρά. Βάλτε το στις φρέσκιες σαλάτες σας, φτιάξτε μαζί του πίτες και αλείψτε το στο ψωμάκι σας βάζοντας από πάνω ένα κουταλάκι μέλι.
Το φρέσκο τυρί Τήνου (εξαιρετικά φρέσκο και σπάνιο τυρί) που το βρίσκει κανείς σε επιλεγμένα καταστήματα της Αθήνας, αλλά… παντού στην Τήνο. Είναι ελαφρώς ξινό, καθόλου αλμυρό και είναι ιδανικό για πίτες και πιτάκια, χορτόπιτες, αλλά και τη χωριάτικη σαλάτα. Αν ξεραθεί, και αυτό είναι ιδανικό για τα μακαρόνια. Γίνεται απ’ όλων των ειδών τα γάλατα που υπάρχουν στην Τήνο, αγελαδινό, κατσικίσιο, ή πρόβειο. Ιδανικοί σύντροφοι του φαγητού, ορεκτικά και πικάντικα, τα φρέσκα τυριά διεκδικούν τη θέση τους σε κάθε τραπέζι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb
Δείτε επίσης
Τυριά και αλλαντικά για αξέχαστα βράδια με παρέες