Η εμβληματική σκουρόχρωμη αυτή, σχετικά αραιή σάλτσα με την ιδιαίτερα αλμυρή γεύση κάνει θραύση στην κινέζικη και ιαπωνική κουζίνα, αλλά και στις υπόλοιπες ασιατικές κουζίνες φυσικά.
Μας έρχεται από τη μακρινή Κίνα, περίπου 2.500 χρόνια πριν και σήμερα έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο αφού η συμπυκνωμένη νοστιμιά της δίνει μια αυθεντικά εξωτική επίγευση σε όποιο φαγητό προστεθεί. Πώς παρασκευάζεται; Από τη ζύμωση σιταριού και φασολιών σόγιας, νερού και αλατιού. Πού χρησιμοποιείται; Ως μαρινάδα σε κρεατικά και πουλερικά και φυσικά σε σάλτσες για να δώσουμε γεύση και χρώμα, και σε ζυμαρικά και λαχανικά για να ενισχύσουμε τη γεύση τους.