Η επιστροφή στην πόλη από τις διακοπές είναι γεγονός για τον περισσότερο κόσμο από εμάς, ωστόσο το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει και πολλοί ακόμη χαίρονται την… ελευθερία τους σε κάποιο κοντινότερο ή μακρινότερο προορισμό. Και επειδή ένα από τα βασικότερα ζητήματα -μετά τη διαμονή- είναι το κόστος του φαγητού στις διακοπές, εμείς ρωτήσαμε ένα ζευγάρι με μικρό παιδί πώς διαχειρίζεται τα χρήματά του ώστε να μπορέσει να κάνει άνετα διακοπές χωρίς να χρειάζεται… δάνειο!
Η Μάνια και ο Αλέξης είναι ένα ζευγάρι γύρω στα 30 με ένα μικρό παιδί 1, 5 έτους. Μιλήσαμε με τη Μάνια, η οποία το τελευταίο διάστημα δεν εργάζεται και μοιράστηκε μαζί μας το πώς διαχειρίστηκε το ζήτημα των διακοπών της με την οικογένειά της.
Πόσο είναι περίπου το μηνιαίο οικογενειακό σας εισόδημα;
Εγώ εδώ και 3 χρόνια περίπου δεν εργάζομαι. Η εγκυμοσύνη με βρήκε σε μια περίοδο που ήμουν άνεργη, οπότε ήταν και μια ευκαιρία να μείνω στο σπίτι με τη μικρή και αφού γεννήθηκε. Στη συνέχεια, δεν είχαμε καμία βοήθεια από τους δικούς μας για το παιδί, οπότε συνέχισα να μένω σπίτι, με αποτέλεσμα να εργάζεται μόνο ο Αλέξης. Εκείνος έχει έναν μισθό 1000 ευρώ τον μήνα, είναι ιδιωτικός υπάλληλος. Το καλό είναι ότι το σπίτι όπου μένουμε είναι ιδιόκτητο και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε και ενοίκιο.
Πήγατε διακοπές φέτος;
Έχουμε ένα οικογενειακό εξοχικό στην Εύβοια πάνω στη θάλασσα, που το μοιραζόμαστε με τα αδέρφια μου. Πήγαμε για δυο εβδομάδες όταν πήρε την άδειά του ο Αλέξης. Έτσι θα έλεγα ότι και σε αυτό το ζήτημα είμαστε τυχεροί. Δεν έχουμε να ψάχνουμε το πού θα πάμε για διακοπές. Και αν δεν υπήρχε αυτό, δεν θα πηγαίναμε βέβαια και κάπου. Δεν θα βγαίναμε οικονομικά.
Τα λειτουργικά έξοδα ενός οικογενειακού σπιτιού;
Το να έχεις ένα σπίτι που ανοίγεις μόνο το καλοκαίρι έχει τα συν και τα πλην του. Σαφώς δεν χρειάζεται να ψάχνουμε και να πληρώνουμε δωμάτια -με τις τιμές που έχουν φτάσει στο Θεό- ωστόσο, έχει πολλά λειτουργικά έξοδα. Αφού είναι κλειστό έναν χρόνο, χρειάζεται οπωσδήποτε να πάρουμε και μια γυναίκα να μας βοηθήσει στο καθάρισμα για 1 ή 2 μεροκάματα. Φέτος αυτό μας κόστισε 100 ευρώ. Επίσης, το καθάρισμα του γύρω κήπου είναι ένα αρκετά μεγάλο λειτουργικό έξοδο που το κάνουμε μια φορά τον χρόνο, αλλά ευτυχώς το μοιραζόμαστε και με τα αδέρφια μου.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο έξοδο εδώ είναι το νερό. Δεν είναι πόσιμο και δεν το χρησιμοποιώ καν ούτε στο μαγείρεμα -ειδικά τώρα με το παιδί- οπότε χαλάμε απίστευτες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού.
Πόσα ξοδεύατε στο σούπερ μάρκετ καθημερινά;
Επειδή το σπίτι ήταν κλειστό τόσον καιρό, έπρεπε να αγοράσουμε βασικά πράγματα, που δεν υπήρχαν όπως πχ μπαχαρικά, μυρωδικά, αλάτι, καφέ, λάδι και φυσικά καθαριστικά για το σπίτι. Κάποια τα φέραμε και από Αθήνα αλλά γενικώς το πρώτο σούπερ μάρκετ μάς κόστισε πάνω από 100 ευρώ. Από εκεί και πέρα, υπολογίζω χοντρικά ότι χαλάγαμε 20-30 ευρώ την ημέρα για σούπερ μάρκετ, χασάπη και μανάβη. Πέρα από το δικό μας φαγητό, είχα και το φαγητό της μικρής, για την οποία μαγειρεύω ακόμα ξεχωριστά.
Μαγειρεύατε;
Μαγειρεύαμε καθημερινά τόσο για εμάς όσο και για το παιδί. Επίσης παίρνουμε πάντα μαζί μας την καφετιέρα, οπότε φτιάχναμε καφέδες σπίτι. Σπανίως παίρναμε απ’ έξω, εκτός αν αποφασίζαμε να πάμε σε μια λίγο πιο μακρινή παραλία που είχε μπροστά της μια καφετέρια, οπότε αναγκαστικά έπρεπε να πάρουμε κάτι. Ευτυχώς δεν υπήρχαν ξαπλώστρες κλπ για να έχουμε και άλλα έξοδα…
Τρώγατε έξω;
Παίρναμε καθημερινά κάποια πράγματα από τον φούρνο: Τυρόπιτες, κριτσίνια, ψωμί… Έφευγε εκεί κανένα 10ευρο. Από εκεί και πέρα, κάθε βράδυ πηγαίναμε μια βόλτα και με το παιδί, στην παιδική χαρά. Εκεί σίγουρα κάτι τρώγαμε: σουβλάκι, κρέπα, κανένα γλυκό ή παγωτό… Εκεί τα έξοδα ήταν από 5-10 ευρώ μέχρι 30-40 ευρώ αν αποφασίζαμε κάποια μέρα να φάμε έξω, σε κάποιο ταβερνάκι εκεί κοντά.
Έχετε βρει τρόπους να ελέγχετε το budget για το φαγητό σας
Έχουμε αρκετά έξοδα για το φαγητό του παιδιού και εκεί δεν κάνουμε καμία οικονομία. Δυστυχώς όταν βρίσκεσαι σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία εκτός Αθηνών δεν έχει πολλές επιλογές σε σουπερμάρκετ και μαγαζιά, οπότε συνήθως οι τιμές είναι πιο αυξημένες. Γι’ αυτό και προσπαθούσαμε να περιορίσουμε τα έξοδα στις δικές μας βραδινές εξόδους και γενικότερα στο δικό μας φαγητό. Αυτό βέβαια κάνουμε γενικώς και όταν βρισκόμαστε σπίτι μας.
Μετά τις διακοπές θεωρείς ότι θα πιεστείτε οικονομικά; Έχετε χαλάσει περισσότερα από ό,τι μπορείτε;
Όχι, γενικώς δεν χαλάμε παραπάνω από όσο μπορούμε. Απλώς προσέχουμε. Ζούμε κάνοντας οικονομία και εννοείται ότι αγχωνόμαστε με την αύξηση των τιμών παντού, τόσο στα σουπερμάρκετ όσο και στην εστίαση. Σε λίγο καιρό σκοπεύω και εγώ να δουλέψω, τουλάχιστον για λίγες ώρες, όταν ξεκινήσει η μικρή παιδικό σταθμό. Χρήματα για να προσλάβουμε κάποιον άνθρωπο να την προσέχει δεν έχουμε, οπότε γι’ αυτό την έχω αναλάβει κατ’ αποκλειστικότητα.