Μάγοι δεν είμαστε και θαύματα δεν μπορούμε να υποσχεθούμε, όμως όταν πρόκειται να προβλέψουμε τις γαστρονομικές τάσεις, ακολουθούμε μεθοδικά βήματα: μελετάμε τους κορυφαίους σεφ, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα καταστήματα λιανικής πώλησης και εμπνεόμαστε από τους food influencers που διαμορφώνουν τις γεύσεις της εποχής. Σε αυτή την εξίσωση προσθέτουμε την αγάπη για το καλό φαγητό και την περιέργεια για το νέο, ώστε να διαμορφώσουμε τις κορυφαίες τάσεις της νέας χρονιάς.
Το 2025 φέρνει ανατροπές, εκπλήξεις και πολλή δημιουργικότητα στο πιάτο μας. Από την πρωτεΐνη παντού μέχρι τη στροφή στα «βρώμικα» ποτά, οι γαστρονομικές εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια για μονοτονία. Αυτές είναι λοιπόν οι 10 τάσεις που θα καθορίσουν το πώς τρώμε και απολαμβάνουμε το φαγητό φέτος και αν σας κάνει κέφι, προσθέστε και τη δική σας δόση νοστιμιάς.
1. Είστε έτοιμοι; φύγαμε! Ready-to-eat
Πώς το λένε οι Βρετανοί; Ready – Set – go! Έ, κάπως έτσι θα είναι τα καθημερινά μας γεύματα φέτος. Ειδικά όσοι βρισκόμαστε αρκετές ώρες μακριά από τα σπίτια μας λόγω της εργασίας και των εξωτερικών υποχρεώσεων και δεν έχουμε αρκετό χρόνο για μαγείρεμα μέσα στην εβδομάδα, φαίνεται πως με έτοιμα και τυποποιημένα θα τρεφόμαστε. Θα αναζητάμε έτοιμες σαλάτες εμπλουτισμένες με πρωτεΐνη και ενισχυμένες με dressings, κράκερς και άλλα. Επίσης, έτοιμα μαγειρευτά σαν σπιτικά ή και πιο εξωτικά θα σκανάρουν αγωνιωδώς τα μάτια μας όχι μόνο στα ράφια των σούπερμαρκετ αλλά και στα νέας γενιάς μαγέρικα που βρίσκονται πλέον σε κάθε συνοικία.
Προϊόν: Yogreen Σαλάτα Coleslaw με Μπιφτέκι Κινόα και Σως Εσπεριδοειδών. Περιέχει: Μπιφτέκι λαχανικών από κινόα, γλυκοπατάτα, φασολάκι baby, καλαμπόκι, αρακά, 27.1%, Coleslaw, 51.2%, χούμους, βινεγκρέτ εσπεριδοειδών
2. Χωρίς πρωτεΐνη γίνεται; Δε γίνεται!
Αφού ενοχοποιήσαμε τους υδατάνθρακες για όλα όσα στραβά μας συμβαίνουν σε τούτη τη μάταιη ζωή, τελικά βάζουμε την πρωτεΐνη στο επίκεντρο. Όσο πιο πολλή πρωτεΐνη καταναλώνουμε, τόσο πιο γεροί και δυνατοί θα γινόμαστε. Από μπισκότα με πρωτεΐνη, μέχρι ρόφημα με πρωτεΐνη, αν δεν έχει πρωτεΐνη δεν είναι της μόδας. Α! και λίγη πρωτεΐνη να μην ξεχάσουμε.
Προϊόν: Ασπράδι αυγού με σοκολάτα, 55% πρωτεΐνη στα 500ml. Περιέχει ασπράδι αυγού 94%, σκόνη κακάο, γλυκαντικό: σουκραλόζη, αρωματική ύλη: σοκολάτα, κιτρικό οξύ.
3. Γλύκα, γλύκα, γλυκιά μου
Είμαστε γλυκούληδες και γλυκατζήδες. Αυτό να λέγεται. Ρίξαμε όλο το φταίξιμο στη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και πλέον αναζητάμε την «αληθινή» ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή άλλες εναλλακτικές λύσεις. Στο εμπόριο βρίσκουμε πλέον εύκολα ό,τι μας ταιριάζει περισσότερο ή ό,τι παράξενο ακούσαμε από κάποιον influencer και θέλουμε να πειραματιστούμε. Από σκόνη ερυθριτόλης μέχρι σπάνια μέλια και σιρόπι σφενδάμου. Το πετιμέζι ακόμα δεν μας έχει πείσει, αλλά δίνει και αυτό τον αγώνα του. Κατά τ΄άλλα Σούζη τρως! Και ψεύδεσαι και τρως!
Προϊόν: γλυκαντικό ερυθριτόλης
4. Θα μοιάζει με γάλα αλλά θα είναι καρπός
Ξεχάστε την «αγελάδα» γιατί το 2025 τα «γαλακτοκομικά» αποκτούν νέα ταυτότητα. Από γάλα μέχρι τυρί και γιαούρτι, οι εναλλακτικές προτάσεις φυτικής προέλευσης αναλαμβάνουν να γεμίσουν τα ράφια μας και τα ποτήρια μας. Σκεφτήκατε ότι έχουμε ήδη αρκετές εναλλακτικές επιλογές; Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα! Φανταστείτε γάλα από φιστίκια, τυρί από κάσιους ή γιαούρτι από φασόλια. Ναι, σωστά διαβάσατε. Οι βιομηχανίες τροφίμων ετοιμάζουν έναν καταιγισμό νέων προϊόντων που υπόσχονται γεύση και υφή τόσο κοντά στο «πραγματικό» που θα αναρωτιέστε αν η αγελάδα χρειάζεται διακοπές. Και το καλύτερο; Πολλά από αυτά θα είναι τόσο νόστιμα που δεν θα καταλαβαίνετε τη διαφορά. Α! και θα τα αναγνωρίζετε ως «νηστίσιμα» και «ευλογημένα» #not.
Προϊόν: Νηστίσιμο μπλε τυρί. Περιέχει νερό ως πρώτο συστατικό, λάδι καρύδας, τροποποιημένο άμυλο, νιφάδες σπιρουλίνας, ταπιόκα, μαλτροδεξτρίνη και άλλα πρόσθετα
5. Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη
Το Masterchef φταίει, το lockdown φταίει, οι εκπομπές μαγειρικής φταίνε; Πάντως το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι θέλουμε να γίνουμε οι chef της γειτονιάς μας και δεν μας σταματάει τίποτα. Ψάχνουμε έτοιμους ζωμούς που μυρίζουν επαγγελματική κουζίνα, σπάνιες σάλτσες που βάζουν τη γεύση σε άλλο επίπεδο, εξωτικά υλικά που κάνουν τα πιάτα μας να μοιάζουν βγαλμένα από γκουρμέ εστιατόριο. Από την άλλη, αν δεν έχετε φόρμες σιλικόνης για τέλειο food styling ή μία επιτραπέζια ψηστιέρα για σπαλομπριζόλες επιπέδου εστιατορίου, χάνετε τη μισή διασκέδαση. Φέτος, η κουζίνα σας θα γίνει το βασίλειό σας και οι χαλίφιδες της γεύσης ή τουλάχιστον έτσι θα πιστεύουν οι φίλοι σας όταν θα τους εντυπωσιάζετε με τα δημιουργήματά σας.
Προϊόν: Έτοιμη συνταγή για κοτόπουλο αλά κρεμ. Περιέχει κρέμα γάλακτος 20%, λευκό κρασί, άμυλο αραβοσίτου, σκληρό τυρί, ζάχαρη καστανή, αλάτι, συμπυκνωμένο χυμό λεμόνι, εκχύλισμα μαγιάς, κρεμμύδι, εκχύλισμα πράσινου πιπεριού, σχοινόπρασο, μοσχοκάρυδο, φυσικές αρωματικές ύλες: καπνιστού μπέικονm μαύρης τρούφας και τυριού.
6. Όλοι το ίδιο είμαστε: Λαός και Κολωνάκι
Πώς το λέει το λαϊκό άσμα: «Φτώχεια και πλούτη δυστυχώς ποτέ τους δεν ταιριάζουν μα όταν θέλουν δυο καρδιές λεφτά δεν λογαριάζουν»; Ε, ακριβώς έτσι είναι αυτή η τάση. Χαβιάρι με πατατάκια; Μπισκότα γεμιστά βουτηγμένα σε σαμπάνια; Ναι, το 2025 δεν χρειάζεται να επιλέξετε ανάμεσα σε γκουρμέ και comfort food. Γιατί όχι και τα δύο; Συνδυάζουμε σπάνιες λιχουδιές με καθημερινά σνακ για να δημιουργήσουμε γεύσεις που είναι τόσο τολμηρές όσο και διασκεδαστικές. Άλλωστε, γιατί να μην απολαύσουμε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους; Το motto της χρονιάς: φάτε όπως σας αρέσει, μην απολογείστε και μην ακούτε όσους σας λένε ότι το χαβιάρι δεν πάει παντού.
Προϊόν: Πατατάκια με γεύση χαβιάρι. Χειροποίητες πατάτες κομμένες σε τσιπς και τηγανισμένες σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ισπανικό ηλίανθο με την gourmet προσθήκη γεύσης από χαβιάρι. Προσθέστε και λίγο αληθινό και θα με θυμηθείτε.
7. Το beef jerky άργησε μια μέρα
Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Παρότι συχνά ζηλεύουμε τα ξένα, η μανία του beef jerky αναμένεται να πιάσει και στην Ελλάδα και μάλλον θα γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής του 2025. Οι λάτρεις της πρωτεΐνης το έχουν ήδη αγκαλιάσει και πλέον το jerky αποκτά πιο εκλεπτυσμένες εκδοχές που το μετατρέπουν από απλό σνακ σε must-have γαστρονομική λιχουδιά. Σύντομα θα το βρούμε και σε άλλες παραλλαγές πέρα από το «παραδοσιακό» βοδινό. Ψάξτε στα ρώσικα καταστήματα και θα βρείτε και άλλες εκδοχές σε πρώτη ύλη και γεύσεις. Ιδού η δικιά μας Ελληνική.
Προϊόν: Biltong. Η εταιρεία κρεάτων Μπούμπας συστήνει το εναλλακτικό «beef jerky» Πρόκειται για εκλεκτό αποξηραμένο μοσχαρίσιο κρέας με μπαχαρικά, που έχει ωριμάσει σε ψυγείο ωρίμανσης. Κυκλοφορεί σε 4 γεύσεις: original, με καπνιστό ουίσκι, sweet chili και bbq.
8. Η παράδοση παίρνει master στην καινοτομία
Ποιος είπε ότι η φέτα προορίζεται μόνο για χωριάτικη σαλάτα και παραδοσιακές πίτες; To 2025, η αγαπημένη μας ελληνική γεύση κάνει το άλμα στο μέλλον και παίρνει δίπλωμα στην καινοτομία. Η αφυδατωμένη φέτα είναι εδώ για να μας δείξει ότι η παράδοση μπορεί να είναι ελαφριά, πρακτική και γεμάτη γεύση. Σκεφτείτε το: λευκό τυρί που δεν χρειάζεται ψυγείο, δεν λιώνει στην τσάντα (δεν λερώνει) και ταιριάζει τέλεια και παντού, από σαλάτες μέχρι popcorn movie nights. Η παράδοση λοιπόν συναντά την τεχνολογία και το αποτέλεσμα είναι τραγανό, γευστικό και απόλυτα insta-worthy.
Προϊόν: Αφυδατωμένο αγελαδινό λευκό τυρί.
9. Το κρατς είναι ο νέος ήχος της κουζίνας
Για όλα φταίει η φρενίτιδα με τη σοκολάτα Dubai που έβαλε το φύλλο κανταΐφι μέσα και φέτος θα το βρίσκουμε παντού. Όχι μόνο με φιστίκι. Παντού! Και όταν λέμε παντού εννοούμε από τραγανά toppings σε παγωτά και σούπες μέχρι ηχηρά κρατσανίσματα σε παναρισμένα λαχανικά και ψάρια. Και αν δεν φτάνει αυτό, ετοιμαστείτε να δείτε νέα προϊόντα crunchy παντού, σε τυποποιημένα τρόφιμα και σε εστιατορικά μενού. Όσοι υποφέρουν από υπερακουσία, αν δείξουν λίγη κατανόηση. Μόδα είναι και θα περάσει.
Προϊόν: Σνακ Καλαμποκιού Crunchy. Περιέχει Αραβοσιτάλευρο(62%), φοινικέλαιο, γεύση τυριού και ζαμπόν [ορός γάλακτος σε σκόνη, αλάτι, ενισχυτικά γεύσης: όξινο γλουταμινικό νάτριο (ο λόγος που κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα), γουανιλικό νάτριο, ινοσινικό νάτριο), αρωματικές ύλες, ρυθμιστές οξύτητας.
10. Αναψυκτικά με τσαχπινιά και λίγο «βρώμικο» attitude
Αυτή η τάση λέγεται «dirty sodas» και είναι η νέα τρέλα που κατακτά τον κόσμο. Σκεφτείτε το αγαπημένο σας ανθρακούχο αναψυκτικό αλλά με μία γερή δόση δημιουργικότητας από άλλες γεύσεις, σιρόπια, κρέμες ακόμα και παγωτό. Έτσι, το νέο αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο κοκτέιλ, με ή χωρίς αλκοόλ, και λιγότερο με αναψυκτικό. Λεμονάδα με γρεναδίνι, κόλα με καρύδα (πάει, δεν πάει), τόνικ με cold brew καφέ και άλλα πολλά ευφάνταστα καθώς οι συνδυασμοί είναι απεριόριστοι και μπορούμε να τα φτιάχνουμε μόνοι μας, στις κουζίνες μας. Γιατί λέγονται «dirty»; Ίσως επειδή οι συνδυασμοί παραβαίνουν τους κανόνες των κλασικών συνδυασμών ή απλά επειδή κάνουν το παιχνίδι πιο συναρπαστικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το «βρώμικο» δεν ήταν ποτέ τόσο απολαυστικό.
Προϊόν: Ανθρακούχο μαστιχόνερο με βυσσινάδα.
Και τώρα που φτάσαμε στο τέλος, μπορεί να παρατηρήσατε ότι δεν είπα τίποτα για τα έντομα. Ναι, τα τραγανά, πλούσια σε πρωτεΐνη έντομα που στο μέλλον θα κλέψουν τα φώτα της δημοσιότητας. Αλλά ξέρετε κάτι; Θα το κρατήσω για του χρόνου. Γιατί οι τάσεις έρχονται και παρέρχονται. Μέχρι τότε, καλή όρεξη και καλή γευστική περιπλάνηση!