Η Γεωργία Κοφινά ήταν καλεσμένη στο Master Chef, ανοίγοντας την εβδομάδα με δοκιμασίες πολίτικης κουζίνας. Στην guest εμφάνισή της έγινε viral και το Twitter την υποδέχτηκε με πλήθος σχολίων.
Είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας-ερευνήτρια γαστρονομίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμερική, ενώ το 1976 μετακόμισε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με τη γαστρονομία, τόσο ερευνητικά, όσο μέσω της συγγραφής βιβλίων και συνταγών. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Οργάνωση Μενού και διατροφή. Με το περιοδικό OLIVE συνεργάστηκε από το πρώτο τεύχος της κυκλοφορίας του στην Ελλάδα.
Μιας και η εβδομάδα στο Μaster Chef είναι αφιερωμένη στην πολίτικη κουζίνα, σας παρουσιάζουμε μια σειρά από πολίτικες συνταγές, ξεκινώντας από το πιάτο που δεν γνώριζε χθες σχεδόν κανένας από τους παίκτες, το χιουνκάρ μπεγεντί. Θα βρείτε επίσης διαφορετικές εκδοχές με ντολμαδάκια, νηστίσιμα και αρτύσιμα.
Δείτε παρακάτω τις συνταγές της:
Χιουνκιάρ μπεγεντί
Αν αγαπάτε τη μελιτζάνα, δοκιμάστε αυτή την υπέροχη συνταγή για καπνιστό πουρέ μελιτζάνας, αναμεμιγμένο με τυρί και μπεσαμέλ. Μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά το κλασικό κοκκινιστό μοσχαράκι.
Σουτζουκάκια φούρνου με ελαφριά σάλτσα ντομάτας
Η ελαφριά τεχνική στο ψήσιμο και η ακόμη πιο ελαφριά σάλτσα ντομάτας δίνουν μια ντελικάτη, αλλά ενδιαφέρουσα γεύση στο παραδοσιακό και πλούσιο αυτό πιάτο.
Ντολμαδάκια σε εκδοχές που δεν φαντάζεστε:
Λαχανοντολμάδες με γέμιση από κιμά και λουκάνικο
Και τι λαχανοντολμάδες! Με σούπερ γέμιση που εκτός από κιμά, ρύζι και μυρωδικά, περιέχει ακόμη λουκάνικο ψιλοκοκομμένο, κουκουνάρι και σταφίδες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη συνταγή!
Λαχανοντολμάδες ορφανοί με σταφίδες και κουκουνάρι
Μπορεί να λείπει ο κιμάς από τους λαχανοντολμάδες,όμως, τους περισσεύει η γλύκα και τα αρώματα. Σταφίδες και κουκουνάρια, κανέλα, άνηθος και μπόλικο κρεμμύδι θα φροντίσουν γι’ αυτό.
Λαχανοντολμάδες με διάφορα χόρτα
Μία διαφορετική συνταγή για λαχανοντολμάδες, που θα απολαύσετε ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής.
Ντολμαδάκια με αρωματική σάλτσα ταχινιού
Τα αγαπημένα μας ντολμαδάκια στη νηστίσιμη εκδοχή τους, σερβιρισμένα με πληθωρική σάλτσα από ταχίνι.
Κοτόπουλο «ντολμάς» γεμιστό με αρωματικό πιλάφι
Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από ένα κλασικό πολίτικο πιάτο πλούσιο σε υλικά και γεύση.
Ρολάκια από ψητά κολοκυθάκια γεμιστά με τυροσαλάτα
Ένα δροσερό και εύγευστο ορεκτικό με φρέσκα αρώματα, ιδανικό για τα καλοκαιρινά τραπέζια. Τα λες και διαφορετικά “ντολμαδάκια”.
Γαρίδες σε αμπελόφυλλα
Θαλασσινά “ντολμαδάκια” ή αλλιώς αρωματικές γαρίδες ψητές στο στο γκριλ και τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα. Ένας υπέροχος μεζές για ούζο και τσίπουρο.
Μύδια ντολμά
Τα γεμιστά μύδια ντολμά είναι κλασικό πιάτο της πολίτικης κουζίνας και μάλιστα, θεωρείται από τις πιο κλασικές street food επιλογές που μπορείς να βρεις στην Πόλη.
Αμπελόφυλλα τυλιχτά με τυρί και βασιλικό στο γκριλ
Ένα ξεχωριστό, εύκολο, πικάντικο και νόστιμο μεζεδάκι για τα πρώτα ουζάκια του καλοκαιριού.
Ντολμαδάκια με γέμιση από ρύζι, κεράσια και αρωματικά με σάλτσα γιαουρτιού
Αυτό το υπέροχο έδεσμα είναι εμπνευσμένο από ένα παρόμοιο πιάτο που δοκίμασα στα νοτιοανατολικά μέρη της Τουρκίας.
Σαρδέλες γεμιστές και τυλιγμένες με αμπελόφυλλα
Φτιάχνουμε σαρδελίτσες κάπως αλλιώς… Με μια πολύ ωραία γέμιση από μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού, μπούκοβο, σκόρδο, κάπαρη και ντομάτα και τις τυλίγουμε με τρυφερά αμπελόφυλλα.
Ντολμαδάκια φούρνου με μελιτζάνα και ντομάτα
Μια αλλιώτικη εκδοχή της κλασικής συνταγής για ντολμαδάκια. Η γέμιση, εκτός των πολυάριθμων μυρωδικών, περιέχει και μελιτζάνα, ενώ η ντομάτα και ο βασιλικός κάνουν μια σάλτσα υπέροχα αρωματική που δίνουν στα ντολμαδάκια μας μια άλλη διάσταση.
Κορμός μελιτζάνας με φύλλο
Εντυπωσιακό πρώτο πιάτο με κλασικές γεύσεις Ανατολής, «πειραγμένες» από τη φινετσάτη τέχνη μιας Mικρασιάτισσας νοικοκυράς.
Μπουρεκάκια με σέλινο, πατάτα και φέτα
Αυτά τα πιτάκια έχουν τόσο νόστιμη γέμιση που τρώγονται εξίσου ευχάριστα και κρύα.
Αγκινάρες αλά πολίτα με σουπιές
Οι σουπιές δεν ταιριάζουν μόνο με το σπανάκι αλλά και με άλλα λαχανικά. Με αγκινάρες λοιπόν θα φτιάξετε αυτό το πολύ νόστιμο φαγητό, που είναι και ιδανικό για τη νηστεία.
Δείτε επίσης:
H μεγαλειώδης Πολίτικη κουζίνα
Η γαστρονομία της «Πολίτικης Κουζίνας»
«Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας»