Στην αναζήτηση τρόπων να διατηρήσουμε την καλή υγεία μας δοκιμάζουμε διάφορα superfoods που είναι διάσημα για τα οφέλη τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο κουρκουμάς, ένα καρύκευμα γνωστό εδώ και αιώνες που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα και σπιτικές μάσκες προσώπου με κουρκουμά για να δώσουμε λάμψη στο πρόσωπό μας.
Αν ξεκινάμε τώρα να προσθέσουμε το ινδικό μπαχαρικό στη διατροφή μας και δεν ξέρουμε πώς να κάνουμε την αρχή, υπάρχουν 8 τρόποι να τον βάλουμε στην κουζίνα μας τον κουρκουμά. Σε οτιδήποτε ετοιμάσουμε, προσθέτουμε ιδανικά και λίγο μαύρο πιπέρι, καθώς η πιπερίνη αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης. Όμως προσοχή! Ο κουρκουμάς έχει όλα τα καλά, όμως έχει και ένα μειονέκτημα: βάφει τις επιφάνειες και τα υφάσματα και δεν καθαρίζει εύκολα, οπότε πρέπει να τον διαχειριστούμε με ιδιαίτερη επιμέλεια.
Σε αυγά σκράμπλ και φριτάτες
Χρησιμοποιούμε μια πρέζα κουρκουμά στην ομελέτα, τη φριτάτα ή το τοφου μας. Και πραγματικά, τα scrambled eggs με κουρκουμά είναι το πιο υγιεινό και αντιφλεγμονώδες πρωινό! Αν είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζουμε το ιδιαίτερο καρύκευμα αυτός ο τρόπος είναι ιδανικός για να ξεκινήσουμε γιατί η γεύση είναι πιο διακριτική.
Στα ψητά λαχανικά
Η ελαφρώς πιπεράτη γεύση του κουρκουμά ταιριάζει υπέροχα με τα ψητά λαχανικά μας. Πασπαλίζουμε το κουνουπίδι, τις πατάτες και τα λαχανικά ρίζας όπως καρότα, ραπανάκια κ.λπ. και απολαμβάνουμε.
Στο ρύζι
Μια δόση από το μπαχαρικό δίνει ωραίο χρώμα και νοστιμιά είτε σε ένα απλό ρύζι είτε σε ένα λαχταριστό πιλάφι, όπως το ρύζι αρωματισμένο με κουρκουμά, φιστίκια και ρόδι.
Στις σούπες
Ένα μπολ με σούπα λαχανικών ή κοτόπουλου, ακόμα και οσπρίων όπως η ροβίτσα με κουρκουμά και τζίντζερ γίνεται πιο δελεαστικό όταν είναι πάρει το χρυσαφένιο χρώμα του κουρκουμά.
Στα smoothies
Μπορούμε να βάλουμε στα smoothies και τους χυμούς μας φρέσκια ρίζα κουρκουμά, όμως και σε μορφή σκόνης δίνει ένα εξίσου ωραίο αποτέλεσμα. Φτιάχνουμε αποτοξινωτικό smoothie με ανανά, κουρκουμά και καρύδα και απολαμβάνουμε την έκρηξη γεύσεων στο στόμα μας.
Στα αφεψήματα
Σιγοβράζουμε τον κουρκουμά με γάλα καρύδας και μέλι για να φτιάξουμε το πολύ δημοφιλές Golden milk, ένα θεραπευτικό ινδικό ρόφημα που καταπολεμά διάφορες ασθένειες. Άλλη εκδοχή του διάσημου ροφήματος είναι το θρεπτικό latte με κουρκουμά αλλά αν θέλουμε κάτι πιο απλό, πίνουμε νερό με κουρκουμά.
Στα ζυμάρια
Εμπλουτίζουμε τα ψωμιά και τις ζύμες με κουρκουμά. Δίνει υπέροχη γεύση σε όλες τις συνταγές, ενώ στα λευκά άλευρα χαρίζει και ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα. Ετοιμάζουμε μπιρόψωμο με κουρκουμά και καρύδια ή χαρουπάλευρο και απολαμβάνουμε σκέτο ή με το φαγητό μας.
Στις σάλτσες
Και ποιος δεν αγαπά τις σάλτσες! Πιθανότατα αυτός είναι και ο πιο συνηθισμένος τρόπος χρήσης του κουρκουμά με τα πολλά οφέλη. Φτιάχνουμε 5 αντιφλεγμονώδεις σάλτσες που βάζουμε παντού.