Καθαρά Δευτέρα δεν νοείται χωρίς λαγάνα, αφού μόνο τότε οι φούρνοι σταματούν να φτιάχνουν ψωμί και την παρασκευάζουν αποκλειστικά και σε μεγάλες ποσότητες. Επειδή, όμως, πρόκειται στην ουσία για ένα ψωμί, που δεν θέλει πολλά στάδια φουσκώματος, όπως τα υπόλοιπα, ούτε πολλές ώρες αναμονής, εμείς φέτος σας προτείνουμε να φτιάξετε λαγάνα στο σπίτι. Είναι τόσο απλή η διαδικασία και η συνταγή που θα σας δώσουμε, που είναι βέβαιο πως θα την φτιάχνετε και εκτός της περιόδου της Σαρακοστής. Με τα μυστικά που ακολουθούν θα εξασφαλίσετε και το επιτυχημένο αποτέλεσμά της.

  • Καλό είναι να μην προσθέτουμε το αλεύρι στην αρχή του ανακατέματος των υλικών, τη στιγμή που ενεργοποιείται η μαγιά, για να μην «καεί».
  • Το νερό που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε καλό θα είναι να είναι χλιαρό και όχι καυτό.
  • Πριν ξεκινήσουμε το ζύμωμα, καλό είναι να λαδώσουμε ή να αλευρώσουμε τα χέρια μας.
  • Το ζυμάρι χρειάζεται δυνατό πλάσιμο, ακόμα και με τα χέρια μας σε μπουνιές και για αρκετή ώρα, ώσπου η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Όσο πιο πολύ δουλευτεί, τόσο πιο αφράτη θα είναι στην τελική της μορφή. Για να καταλάβουμε αν είναι έτοιμη για άνοιγμα και φούρνισμα, θα πρέπει να την πιέζουμε με το δάχτυλό μας και να μην ξαναφουσκώνει.
  • Αν δεν έχουμε πολύ χρόνο και δεν θέλουμε να περιμένουμε πολύ μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, τότε την τοποθετούμε σκεπασμένη σε θερμό μέρος (π.χ. μέσα σε χλιαρό φούρνο).
  • Μόλις την ανοίξουμε στο επιθυμητό μέγεθος, δημιουργούμε δαχτυλιές πιέζοντας με το δάχτυλό μας, για να κάνει τα γνωστά βαθουλώματά της. Ακόμη, μπορούμε να κάνουμε πολλές τρύπες με κάτι αιχμηρό, όπως μια οδοντογλυφίδα ή μια χοντρή βελόνα, τρυπώντας δυνατά, ώσπου να φτάσει ως κάτω, ως το ταψί.
  • Πριν ρίξουμε το σουσάμι, την αλείφουμε με νερό για να κολλήσει καλά το σουσάμι. Κάποιοι διαλύουν και λίγη ζάχαρη μέσα, που δίνει και πιο γλυκιά γεύση και πιο σκούρο χρώμα.
  • Πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ψεκάζουμε με λίγο έξτρα νερό, που θα μας δώσει την απαραίτητη γυαλάδα, αλλά και την έξτρα τραγανή υφή που αρέσει στους περισσότερους. Αν πάλι τη θέλετε μαλακή και αφράτη, τότε μην κάνετε αυτό το βήμα.

Ακολουθούν δύο συνταγές

Λαγάνα κλασική
Το παραδοσιακό ψωμί με το χαρακτηριστικό επίπεδο σχήμα, που δε λείπει ποτέ από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, είναι νηστίσιμο και πολύ εύκολο στην παρασκευή, γι αυτό μπορείτε να το φτιάχνετε μόνοι σας καθ’ όλη τη διάρκεια της νηστείας και όχι μόνο.

Λαγάνα ολικής άλεσης
Αν δεν την πάρετε έτοιμη και έχετε όρεξη να τη φτιάξετε με τα χεράκια σας.