Η Google έδωσε στη δημοσιότητα τα περισσότερα χτυπήματα ανά κατηγορία, και φαίνεται, ότι στο κομμάτι του φαγητού, το TikTok πρωταγωνιστεί σε πολλές από τις θέσεις του Top10.
Σε μια χρονιά όμως σαν κι αυτή, που πολύς κόσμος αναγκάστηκε και πάλι να περάσει περισσότερο χρόνο στο σπίτι απ’ ό,τι στο παρελθόν, τι φαγητά ήθελε να μάθει να φτιάχνει; Αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα μοτίβο, θα έλεγα φαγητά της ευκολίας, της παρηγοριάς (comfort food), σε βαζάκια, κι ένα εμπνευσμένο από τη μεγαλύτερη επιτυχία όλων των εποχών στην πλατφόρμα του Netflix. Άρα, δεν μιλάμε για ένα μοτίβο, αλλά περισσότερο για ένα πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό γεύσεων από εντελώς διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες και ιδεολογίες.
Πάμε να το εξερευνήσουμε.
1. Τα πασίγνωστα πια ζυμαρικά με φέτα του TikTok
Δεν προκαλεί έκπληξη η παρουσία του στη λίστα. Αυτή η συνταγή προκάλεσε τέτοια φρενίτιδα, που στη Φινλανδία παρουσιάστηκε έλλειψη φέτας στην αγορά. Λίγα ντοματίνια, ένα τούβλο φέτα, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σκόρδο, μυρωδικά και ζυμαρικά, και έτοιμο το χιτ του περασμένου χρόνου. Γεύσεις απλές, αλλά λαχταριστές, στις οποίες επιστρέφουμε ξανά και ξανά.
2. Μαρμελάδα μπέικον
Φτιάχνεται με σιγομαγειρεμένο μπέικον, καστανή ζάχαρη, κρεμμύδια και μπαχαρικά. Έχει γεύση γλυκιά, αλμυρή και καπνιστή και έγινε γνωστή από τον Γκόρντον Ράμσεϊ, ο οποίος ανέβασε βίντεο στο TikTok με τη δική του μαρμελάδα μπέικον, μαζί με αυγά σκραμπλ σε φρυγανισμένο ψωμί. Εκτός του ότι απογειώνει κάθε πρωινό ή brunch, ταιριάζει άψογα σε μπέργκερ αλλά και στις πατάτες φούρνου ή σε πλατό τυριών.
Δείτε τη συνταγή του Ράμσεϊ ΕΔΩ.
3. Μπίρια τάκος (Birria Tacos)
Αυτό το Μεξικάνικο πιάτο πρωταγωνιστεί στην πατρίδα του εδώ και χρόνια, ειδικά λόγω των πολλών και ιδιαίτερων καντινών με τάκο που ξεφυτρώνουν και ξετρελαίνουν τον κόσμο με τις γεύσεις τους. Έχουν γεύση γλυκιά, ξινή και αλμυρή και περιέχουν σιγομαγειρεμένο μεξικάνικο μαγειρευτό κρέας, γνωστό για το πόσο τρυφερό και ζουμερό είναι. Το συναντάμε με μοσχάρι, αρνάκι ή κατσικάκι. Το «μαδημένο» κρέας κάθεται μέσα σε τορτίγια, η οποία στη συνέχεια βουτά στους χυμούς και τα ζουμιά από το λίπος του μαγειρευτού. Τέλος, το περνούν και απ’ την πλάκα για να μη λείψει και η τραγανότητα.
4. Κοτόπουλο στη γάστρα
Το συναντάμε φυσικά σε άπειρες παραλλαγές στα υλικά του, σε όλες τις χώρες. Φαίνεται, ο κόσμος το 2021, λαχταρούσε ένα φαγητό το οποίο δεν απαιτεί πολλή προσπάθεια ή προσοχή. Βάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα (την οποία δεν ανοίγουμε πριν γίνει το φαγητό-θα σας μαλώσω), τα αφήνουμε να μαγειρευτούν αργά και (κάποιες φορές) βασανιστικά. Η μαγεία συμβαίνει από μόνη της και απαιτεί λίγες ωρίτσες. Αξίζει.
Για κοτόπουλο γάστρας, δείτε τη συνταγή που σας προτείνουμε ΕΔΩ.
5. Χαμινταχσίν (hamantaschen)
Αυτές οι τριγωνικές λιχουδιές, μαγειρεύονται κατά την εβραϊκή γιορτή Πουρίμ. Πρόκειται για κάπως «ψωμένια» μπισκότα. Συνήθως έχουν γέμιση από σοκολάτα, μαρμελάδα ή πάστα από παπαρουνόσπορο, όμως η συνταγή του δεν είναι δεσμευτική σχετικά με τη γέμιση. Αρκεί να είναι γλυκιά.
6. Το μπισκοτάκι από το Squid Game
Όταν κάτι κάνει τρομερή επιτυχία, κάνει σε όλες του τις εκφάνσεις. Έτσι και με τη δημοφιλή κορεάτικη σειρά του Netflix. Όλοι την είδαν και όλοι ήθελαν να φτιάξουν το περιβόητο μπισκότο νταλγκονά από ζάχαρη.
Δείτε τη συνταγή για το μπισκότο ΕΔΩ
7. Αρτοσκευάσματα βρώμης
Η βρώμη είναι από τα αγαπημένα υλικά του TikTok. Την περασμένη χρονιά, το TikTok την έβαλε στον φούρνο σε μορφή πουτίγκας και κέικ, με διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά, ιδανικά για ένα δυναμωτικό πρωινό και για όσους θέλουν λίγη ακόμη ενέργεια.
8. Τζιτζικάκια
Ναι, σωστά διαβάσατε. Μπορεί εμείς εδώ στην Ελλάδα να τα έχουμε συνδέσει με τον εκνευριστικό καλοκαιρινό βόμβο που συνοδεύει τα καυτά μας καλοκαίρια, αλλά τον ίδιο θόρυβο φαίνεται πως έκαναν και στη γαστρονομική σκηνή του 2021. Μπορεί να μην φαίνονται και πολύ λαχταριστά, αλλά έχουν πολύ λίγα λιπαρά, μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και δεν περιέχουν γλουτένη. Λένε πως η γεύση του θυμίζει ψίχα καβουριού (ενδιαφέρον) και έχει νότες ξηρών καρπών (ακόμη πιο ενδιαφέρον). Σε πολλές χώρες τα καταναλώνουν τηγανητά, ψητά, ακόμη και με επικάλυψη σοκολάτας. Σοκολατάκι κανείς;
9. Τα κρεμώδη ζυμαρικά της Τζίτζι Χαντίντ
Εκτός από σούπερ μόντελ των τελευταίων ετών, αλλά και νέα μαμά, η Τζίτζι κατέκλυσε το διαδίκτυο με μια συνταγή που καμία σχέση δεν έχει με τζιτζίκια. Έφτιαξε τα αγαπημένα της πικάντικα ζυμαρικά με βότκα, ανέβασε στόρι στη σελίδα της στο Instagram και αμέσως έγινε viral στο TikTok. Αυτό κι αν είναι αλυσιδωτή αντίδραση.
Για την κρεμώδη «μεθυσμένη» σάλτσα, χρειαζόμαστε σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο, πάστα ντομάτας, κρέμα γάλακτος, βότκα και βούτυρο. Αν σας αρέσουν τα καυτερά, το μπούκοβο θα το δώσει αυτό το κάτι. Σερβίρεται με τριμμένη παρμεζάνα και βασιλικό.
10. Σπασμένες πατάτες
Οι πατάτες πάντα είναι οι αγαπημένες μας γιατί τις μαγειρεύουμε με χίλιους τρόπους, και όλοι μα όλοι είναι πεντανόστιμοι. Την περασμένη χρονιά όμως, οι πατάτες που ξεχώρισαν είναι οι «σπασμένες». Όχι από λάθος, αλλά επίτηδες. Σιγοβράζονται με τη φλούδα τους, και όταν μαλακώσουν αρκετά, τις πατάμε με μανία (έτσι ξεδίναμε στην καραντίνα], αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, μυρωδικά και γρήγορα στον φούρνο μέχρι να γίνουν σούπερ τραγανές.
Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ
Δείτε επίσης:
Ποιες είναι οι νέες τάσεις στη διατροφή και την κατανάλωση στην Ελλάδα σήμερα;
Οι διατροφικές τάσεις του 2021
Οι χειρότερες τάσεις στο φαγητό της δεκαετίας (video)