Οι συνταγές αυτές με πρωταγωνιστή τον αρωματικό καφέ, είναι ιδανικές για τους απανταχού coffee lovers. Μας δίνει ενέργεια και μας ξυπνά το πρωί, αλλά χαρίζει το ιδιαίτερο άρωμά του σε μοναδικά γλυκά που θα λατρέψουν ακόμη και όσοι δεν τον προτιμούν.

Αρωματικός Καφές
Είτε ως έτοιμο ρόφημα είτε σε σκόνη, όταν συνδυαστεί με άλλα υλικά, δίνει απίθανα νόστιμα γλυκά! Η ελαφρώς πικρή γεύση του είναι αυτή που μπορεί να φέρει σε ισορροπία το γλυκό και γι’ αυτό έχει μπει στα αγαπημένα υλικά των περισσότερων ζαχαροπλαστών. Στα θετικά του πρέπει να συνυπολογίζουμε και το ωραίο, σαγηνευτικό άρωμά του, καθώς και την ικανότητά του να συνδυάζεται τόσο με φρούτα (ταιριάζει πολύ με κόκκινα φρούτα, μήλα, αχλάδια, εσπεριδοειδή) όσο και με μπαχαρικά (κανέλα, για παράδειγμα), ξηρούς καρπούς, σοκολάτα (κυρίως μαύρη) και, φυσικά, με αλκοόλ.

Τα γλυκά με καφέ απευθύνονται μόνο στους coffee lovers ή και στους γλυκατζήδες που δεν αγαπούν και τόσο τον καφέ;
Ο καφές είναι ένα μυστήριο. Οι Έλληνες τον λατρεύουν ως ρόφημα αλλά δεν τον προτιμούν ιδιαίτερα στα γλυκά. Όμως ο καφές είναι ένα πολύ ξεχωριστό υλικό στη ζαχαροπλαστική καθώς δίνει το στίγμα του, δηλαδή χαρακτηριστική γεύση και άρωμα, σε κάθε συνταγή. Μου αρέσει να φτιάχνω γλυκά με καφέ, προτείνω σε όσους τον αγαπούν αλλά και σε όσους θέλουν να πειραματιστούν να φτιάξουν πολλές και διαφορετικές συνταγές. Πέρα από το τιραμισού που είναι το πιο δημοφιλές γλυκό που περιέχει καφέ, υπάρχουν και άλλες γλυκές προτάσεις που τον αναδεικνύουν.

Το μοναδικό αυτό λοιπόν συστατικό απογειώνει τις δημιουργίες μας χαρίζοντας έξτρα γεμάτη γεύση και απίθανο άρωμα, μέσα από τις παρακάτω 6 συνταγές:

Τιραμισού
Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
Για το τιραμισού
24 τεμ. μπισκότα σαβαγιάρ του εμπορίου
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
40 γρ. ζάχαρη άχνη

Για το σιρόπι
125 γρ. δυνατό εσπρέσο (ρόφημα)
80 γρ. κονιάκ
80 γρ. ζάχαρη καστανή

Για το πασπάλισμα
κακάο, σκόνη

Διαδικασία
Για το τιραμισού: Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μαλακή σαντιγί.

Για το σιρόπι: Ρίχνουμε τη ζάχαρη μέσα στον ζεστό καφέ και ανακατεύουμε έως ότου λιώσει. Προσθέτουμε και το κονιάκ και ανακατεύουμε. Το βάζουμε σε ένα μπολ. Μουσκεύουμε τα σαβαγιάρ μέσα στο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και στρώνουμε σε μικρό ορθογώνιο μπολ σερβιρίσματος όπου θα χωρούν τα σαβαγιάρ σε διπλή στρώση. Απλώνουμε από πάνω κρέμα και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, τελειώνοντας με κρέμα. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο και πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο.

Κρέμα καφέ με άλειμμα σοκολάτας
Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
250 γρ. μασκαρπόνε
350 γρ. άλειμμα σοκολάτας (τύπου πραλίνα φουντουκιού)
15 γρ. στιγμιαίο καφέ
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
μερικούς ολόκληρους κόκκους καφέ, για τη διακόσμηση (προαιρετικά)

Διαδικασία
Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τον καφέ και χτυπάμε σε παχύρρευστη κρέμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το τυρί μασκαρπόνε με το άλειμμα σοκολάτας να ομογενοποιηθούν. Ενώνουμε τα δύο μείγματα και μοιράζουμε σε μπολ. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. Προαιρετικά σερβίρουμε με ολόκληρους κόκκους καφέ.

Tips
— Εκτός από τυρί μασκαρπόνε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο φρέσκο τυρί κρέμα. Προτιμήστε κάποιο με αρκετά λιπαρά, για να δώσει ακόμα πιο πλούσια και αφράτη γεύση και υφή στο επιδόρπιό μας.
— Για να μπει η κρέμα πιο εύκολα στο ποτήρι και το οπτικό αποτέλεσμα να είναι πιο όμορφο, βάζουμε την κρέμα σε κορνέ ή σακούλα ζαχαροπλαστικής με μεγάλο άνοιγμα μύτης για να πέφτει μεγάλη ποσότητα.

Μους σοκολάτα με καφέ
Εύκολο | Για 4-5 άτομα

Υλικά
280 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
130 γρ. καφέ εσπρέσο ζεστό (ρόφημα)
2 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ, σκόνη
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη σαντιγί
1 φύλλο ζελατίνης (5 γρ.)

Για το γαρνίρισμα
φλοίδες σοκολάτας
ζάχαρη άχνη

Διαδικασία
Σε ένα μπολάκι με νερό κρύο βρύσης μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνας. Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε προσεκτικά τη σοκολάτα ανακατεύοντας συνεχώς (στερεώνουμε ένα πυρίμαχο μπολ στο χείλος μια κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγοβράζει, χωρίς η βάση του να ακουμπά στο νερό).

Στον ζεστό καφέ εσπρέσο διαλύουμε τον στιγμιαίο καφέ. Ρίχνουμε και το φύλλο ζελατίνης αφού προηγουμένως το έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό και το έχουμε στύψει. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζελατίνη και αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα. Αφήνουμε λίγο να μαλακώσει η σοκολάτα και ομογενοποιούμε.

Όταν το μείγμα κρυώσει ρίχνουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε απαλά και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε και την παχύρρευστη σαντιγί. Γεμίζουμε τα ποτήρια που θα χρησιμοποιήσουμε και γαρνίρουμε με φλοίδες από σοκολάτα, πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη.

Tip
— Στον ζεστό καφέ εσπρέσο μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κουτ. σούπας ουίσκι ή κονιάκ, που του ταιριάζουν πολύ.

Μπισκότα με καφέ
Εύκολο | Για 500-550 γρ.

Υλικά
240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κουτ. γλυκού στιγμιαίο καφέ, σκόνη
40 γρ. καφέ εσπρέσο (ρόφημα)

Για το ψήσιμο
ζάχαρη καστανή, για πασπάλισμα
ασπράδι από 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

Διαδικασία
Στο μίξερ πάγκου χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Μέσα στον εσπρέσο διαλύουμε τον στιγμιαίο καφέ και προσθέτουμε το μείγμα στο μίξερ. Ρίχνουμε και το αλεύρι κοσκινισμένο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και αφήνουμε για 2 περίπου ώρες στο ψυγείο να παγώσει και να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3 χιλ. με τη βοήθεια πλάστη και κόβουμε μπισκότα με ένα κουπ πατ διαμέτρου 5-6 εκ.

Τοποθετούμε τα μπισκότα στη λαμαρίνα του φούρνου στην οποία έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, αλείφουμε με το ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για περίπου 20′ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Tip
— Μπορούμε να διακοσμήσουμε τα μπισκότα μας με ολόκληρους κόκκους καφέ: πριν το ψήσιμο, τοποθετούμε από έναν κόκκο σε κάθε μπισκότο.

Μους καφέ με λικέρ
Μέτρια Εύκολο | Για 5-6 άτομα

Υλικά
Για τη μους
1 κουτ.γλυκού καφέ στιγμιαίο σκόνη
500 γρ. γάλα φρέσκο
4 κρόκοι αυγών (80 γρ.)
4 ασπράδια αυγών (120 γρ.)
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
550 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη σαντιγί
100 γρ. λικέρ καφέ
6 φύλλα ζελατίνας (30 γρ.)

Για το σερβίρισμα
250 γρ. άγλυκη σαντιγί

Διαδικασία
Για τη μους: Σε ένα μπολάκι με νερό βρύσης μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνας. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός σε σφιχτή μαρέγκα. Σε μία μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα μαζί με τον καφέ σε μέτρια φωτιά.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το αδειάζουμε μέσα στο γάλα, ανακατεύοντας έως ότου η θερμοκρασία φτάσει στους 84-85° C (με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής).

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, αλλάζουμε σκεύος και ρίχνουμε μέσα και τα φύλλα ζελατίνας στυμμένα. Ανακατεύουμε σταδιακά έως ότου η κρέμα κρυώσει και αρχίσει να πήζει, προσθέτοντας και το λικέρ. Προσθέτουμε μετά την παχύρρευστη σαντιγί, ενσωματώνουμε έπειτα και τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.

Γεμίζουμε τα ¾ των ποτηριών μας και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν από το σερβίρισμα. Σερβίρουμε με άγλυκη σαντιγί.

Tip
— Θα χρειαστούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής

Σιροπιαστό κέικ με καφέ και αστεροειδές γλυκάνισο
Εύκολο | Για 10 άτομα

Υλικά
Για το κέικ

250 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
115 γρ. βούτυρο αγελάδος
4 αυγά
115 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
10 γρ. αστεροειδές γλυκάνισο, σε σκόνη

Για το σιρόπι
300 γρ. δυνατό καφέ φίλτρου
115 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
30 γρ. λικέρ καφέ
2 τεμ. αστεροειδές γλυκάνισο

Διαδικασία
Για το κέικ:
Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν. Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί (στερεώνουμε ένα πυρίμαχο μπολ στο χείλος μια κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγοβράζει, χωρίς η βάση του να ακουμπά στο νερό) ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Ενσωματώνουμε τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας.

Ρίχνουμε το αλεύρι, το αμύγδαλο και το αστεροειδές γλυκάνισο ανακατεύοντας απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 20 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30′.

Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 2′. Το διατηρούμε ζεστό. Σιροπιάζουμε με τα ¾ από το σιρόπι όσο είναι και τα δύο ζεστά, και το κέικ και το σιρόπι. Για να σερβίρουμε, περιχύνουμε κάθε κομμάτι 1 κουτ. σούπας από το σιρόπι που έχουμε κρατήσει.