Το ελληνικότερο των ελληνικών τυριών γίνεται το επίκεντρο των μαγειρικών του Ηλία Μαμαλάκη. Μα δεν θα τη μαγειρέψει όμως αν δεν την παινέψει πρώτα!
Ο 10λογος της φέτας
* Η φέτα μας είναι κυριολεκτικά η βασίλισσα των ελληνικών τυριών κατέχοντας το 40% της κατανάλωσης τυριών στην Ελλάδα.
* Παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο και γίδινο γάλα, με μάξιμουμ ποσοστό γίδινου 30%.
* Οι φέτες που έχουν πολύ γίδινο γάλα είναι ολόλευκες, ενώ αντίθετα οι καθαρά πρόβειες έχουν ένα απαλό μπεζ χρώμα.
* Είναι τυρί ΠΟΠ και οι καλύτεροι τυροκόμοι φέτας είναι οι Κεφαλλονίτες, ενώ για έναν παράξενο λόγο η Κεφαλλονιά δεν έχει το δικαίωμα της ΠΟΠ φέτας.
* Είναι ένα τυρί μαλακό, ολόλευκο, φρέσκο θα λέγαμε, αν και ωριμάζει τουλάχιστον 3 μήνες μέσα στη συσκευασία της, με γεύση υπόξινη, άριστη υφή και με αρκετά λιπαρά θα έλεγα.
* Συνοδεύει το καθημερινό μας φαγητό -κυρίως τα λαδερά φαγητά του καλοκαιριού- αλλά και φρούτα όπως το καρπούζι, το σταφύλι και το πεπόνι.
* Συνοδεύεται άριστα από λευκά κρασιά όπως το Ασύρτικο Σαντορίνης, το Μοσχοφίλερο Μαντινείας και πολλά άλλα.
* Η φέτα έχει αρκετά λιπαρά και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ανά ημέρα, σε μια ποσότητα που να μην ξεπερνάει το 100γρ.
* Λόγω της υψηλής της υγρασίας η φέτα μαγειρεύεται λίγο δύσκολα, αλλά είναι το κύριο συστατικό των παραδοσιακών πιτών της Ελλάδας απ’ άκρη σ’ άκρη. Η τυρόπιτα και η σπανακοτυρόπιτα είναι οι χαρακτηριστικές πίτες της φέτας. Μπορεί επίσης να μπει και σε μια μανιταρόπιτα ή σε μια κρεατόπιτα.
* Αν κάνετε δίαιτα φτωχή σε αλάτι, προτού φάτε τη φέτα μπορείτε να τη βάλετε μέσα σε κρύο νερό τουλάχιστον για μισή ώρα. Έτσι θα αποβάλλει μέρος του αλατιού της.
Για να την απολαμβάνετε καλύτερα
* Η φέτα στην αγορά διατίθεται σε διάφορες σκληρότητες, από σκληρή έως πολύ μαλακιά, βουτυράτη. Η σκληρή, επειδή έχει λιγότερη υγρασία, έχει πιο εμφανή γευστικά χαρακτηριστικά, με λίγα λόγια είναι πιο πικάντικη.
* Όταν αγοράζετε φέτα θα πρέπει να παίρνετε μια ποσότητα τέτοια που να καταναλώνεται σε 2-3 μέρες. Δεν υπάρχει λόγος για μεγαλύτερο αποθεματικό, μια και είναι διαθέσιμη σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα μίνι μάρκετ. Αν μείνει πολλές μέρες στο ψυγείο, ξεραίνεται και κιτρινίζει.
* Πριν την αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ, ζητήστε να δοκιμάσετε μερικές, για να διαλέξετε αυτή που σας αρέσει περισσότερο.
* Φυλάξτε την πάντα μέσα σε πλαστικό κουτί καλά σφραγισμένο για να μην επηρεάζεται από τον αέρα, αφού η αληθινή συντήρησή της γίνεται μέσα σε άλμη.
Η φέτα και τα… ξαδέρφια της
Υπάρχουν διαθέσιμες και παραλλαγές της φέτας όπως το καλαθάκι Λήμνου, το κοφινάκι Χαλκιδικής, η σφέλα Μεσσηνίας και ο μπάντζος Μακεδονίας Θράκης.
Προσοχή στις απομιμήσεις
Στην αγορά κυκλοφορούν λευκά τυριά άλμης τύπου φέτας, κυρίως εισαγόμενα, που γίνονται από αγελαδινό γάλα, προσομοιάζουν προς τη φέτα όσο αφορά τη γεύση και είναι και φθηνότερα. Σας προτείνω, έστω κι αν η ελληνική φέτα είναι ακριβότερη, να την προτιμάτε έναντι της εισαγόμενης, γιατί έτσι ενισχύεται και η οικονομία της χώρας. Ζήτω η φέτα! Βάλτε την, λοιπόν, στο πιάτο σας, αλλά και στην κατσαρόλα σας!
9 λαχταριστές συνταγές με φέτα από τον Ηλία Μαμαλάκη
Γρήγορο τραχανότο με σάλτσα σπεντζοφάι και φέτα
Ψαρονέφρι γεμιστό με φέτα, κρεμμύδι και σάλτσα pesto
Κοτόπουλο κατσαρόλας με φέτα και λεμόνι
Δείτε επίσης:
Ο Ηλίας Μαμαλάκης κάνει crash test στις φέτες!