Το carrot cake είναι ένα από τα αγαπημένα μας κέικ! Και νόστιμο και εύκολο και υγιεινό, αφού βασικό του υλικό είναι τα θρεπτικά καρότα! Είναι το ιδανικό κέικ ακόμη και τους αρχάριους, αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα, τόσο σε γεύση όσο και σε υφή.
Προσοχή στο πώς κόβουμε τα καρότα
Το βασικό υλικό πρέπει να είναι τριμμένο σωστά και λεπτά, ώστε να καταφέρει να ψηθεί σωστά. Ο χρόνος ψησίματος του κέικ (γύρω στα 45’) δεν είναι αρκετός να τα ψήσει σωστά αν είναι μέσα στο μείγμα μας σε χοντροκομμένες λωρίδες, ειδικά εφόσον θα είναι… κρυμμένα μέσα σε αλεύρι, αυγά και φυτικό λάδι. Αν και το όνομα της συνταγής είναι κέικ καρότου, δεν πρέπει αυτό το βασικό υλικό να… ακούγεται υπερβολικά ή να δημιουργεί μια τραγανή υφή στο τελικό αποτέλεσμα. Στόχος του καρότου είναι να δώσει υγρασία στο μείγμα, οπότε χρησιμοποιούμε την πιο λεπτή σκάλα του τρίφτη μας.
Λάδι αντί για βούτυρο
Εν αντιθέσει με το κλασικό κέικ της μαμάς και της γιαγιάς μας που θέλει βούτυρο για να γίνει αφράτο και πετυχημένο, το carrot cake θέλει λάδι. Αγαπάμε το ελαιόλαδο αλλά επειδή έχει έντονο άρωμα, προτιμούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο φυτικό λάδι σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο.
Μπαχαρικά
Το κέικ καρότου είναι ένα κέικ που αγαπά τα μπαχαρικά. Αν τα… τσιγκουνευτούμε ή τα παραλείψουμε δεν θα έχουμε το ανάλογο γευστικό αποτέλεσμα. Θέλουμε γενναία ποσότητα (2 κούτ. γλυκού) κανέλας, τζίντζερ, γαρύφαλου ή μοσχοκάρυδο, σύμφωνα πάντα και με τη συνταγή που έχουμε μπροστά μας για να εκτελέσουμε.
Όχι πολλά extra υλικά
Αν σας αρέσουν οι πειρασματισμοί στις συνταγές, τότε το carrot cake δεν είναι το γλυκό όπου μπορείτε να διοχετεύσετε τη δημιουργικότητά σας στην κουζίνα. Πέρα από το καρότο, στα έξτρα υλικά μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς, καρύδια ή φουντούκια, αρκεί να είναι καβουρδισμένοι και τριμμένοι στο μούλτι. Οι απόψεις για τις σταφίδες διίστανται, καθώς μπορεί να μην είναι το ιδανικό υλικό που ταιριάζει σε ένα carrot cake. Ό,τι και να λέει η συνταγή που ακολουθείτε, εσείς να έχετε στο νου σας αυτό: φειδώ στα extra υλικά. Το «πάντρεμα» με άλλα φρούτα (όπως πχ. μήλο, πορτοκάλι) μπορεί να γίνει μόνο βάσει συγκεκριμένης συνταγής, όπως αυτές που σας παραθέτουμε παρακάτω.
Προσοχή στο γλασάρισμα
Όταν προσθέτουμε το γλάσο στο κέικ πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να έχει κρυώσει καλά. Αλλιώς το γλάσο θα λιώσει από τη ζέστη και δεν θα καταφέρουμε να έχουμε την υφή που θέλουμε. Οπότε λίγη υπομονή προτού εκτελέσουμε αυτό το βήμα της συνταγής.
Δείτε παρακάτω μερικές συνταγές για να πάρετε ιδέες:
Κέικ καρότου με γλάσο από κρέμα τυριού και καστανή ζάχαρη
Μια ιδιαίτερη συνοδεία για τον πρωινό ή απογευματινό καφέ σας.
Κέικ καρότου με γλάσο πορτοκαλιού
Από τα πιο αφράτα και υγιεινά γλυκά για το πρωινό σας και για να συνοδεύσετε το καφέ και το τσάι σας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γλάσο με σκέτη άχνη ζάχαρη.
Κέικ καρότου
Μια vegan εκδοχή, χωρίς το γλασάρισμα, ελαφριά και υγιεινή, ιδανική και για απογευματινό σνακ για τα παιδιά.
Κέικ καρότου με μήλο
Το καρότο με παρτενέρ το μήλο δίνουν ρεσιτάλ γεύσης σε ένα πεντανόστιμο κέικ που ιδανικά θα ταιριάξετε με αρωματικό ρόφημα της επιλογής σας. Δοκιμάστε το!
Ατομικά κέικ καρότου και αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
Πεντανόστιμα, υγιεινά κεκάκια για το σχολείο ή το γραφείο με τη χαρακτηριστική νοστιμιά του καρότου.