Το μωσαϊκό αποτελεί το πιο κλασικό μαμαδίστικο γλυκό και ένα από τα πιο αγαπημένα επιδόρπια, όχι μόνο των μικρών αλλά και των μεγάλων. Με τη χαρακτηριστική του εμφάνιση -τις εναλλαγές του σοκολατένιου μείγματος και των λευκών κομματιών μπισκότου- μάς ξυπνά γλυκές αναμνήσεις.

Kάθε φορά που το αντικρίζουμε, και κυρίως όταν το απολαμβάνουμε, επιστρέφουμε, νοσταλγικά, στην παιδική μας ηλικία. Θυμόμαστε τις στιγμές που ανυπομονούσαμε να βγάλει η μαμά από την κατάψυξη τη φόρμα με το παγωμένο σοκολατένιο γλυκό, να το κόψει σε φέτες και να μας το σερβίρει. Η γεύση του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα καλοκαίρια στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού, με οικογενειακά τραπέζια, με γιορτές και γενέθλια. Είναι ένα γλυκό απλό, μα συνάμα πλούσιο σε γεύσεις και, κυρίως, είναι μια μικρή γευστική ανάμνηση από τα παιδικά μας χρόνια.

Εμείς επιλέξαμε την κλασική συνταγή, αλλά και ακόμα δύο παραλλαγές που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε και οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να φτιάξετε ατομικά κεράσματα, τύπου καριόκας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κόψετε το μωσαϊκό σε φέτες και να τις τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο.

Το μωσαϊκό σε τρεις εκδοχές


Η κλασική συνταγή

Ξεκινάμε με την κλασική συνταγή του μωσαϊκού από τον Στέλιο Παρλιάρο.

Υλικά

450 γρ. μπισκότα πτι μπερ
250 ml γάλα
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
125 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
60 γρ. κακάο, σκόνη
30 γρ. κονιάκ

Διαδικασία

Σε ένα μπολ πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας τα μπισκότα μέχρι να σπάσουν. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχόμενα μέχρι το βούτυρο και η ζάχαρη λιώσουν, προσέχοντας όμως να μην βράσουν. Προσθέτουμε το κακάο και το κονιάκ.

Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Στη συνέχεια, το μεταφέρουμε σε φόρμα του κορμού ή εναλλακτικά σε φόρμα του κέικ.

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για ένα βράδυ για να σφίξει καλά. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε το γλυκό κομμένο σε φέτες.


Μωσαϊκό με καρύδια και ζαχαρούχο γάλα 

Υλικά
250 γρ. μπισκότα πτι μπερ
150 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
100 γρ. βούτυρο
2 κουτ. σούπας κακάο
150 γρ. καρύδια χονδροκομμένα
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
20 ml κονιάκ

Διαδικασία

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα με τα χέρια. Σε ένα μπολ βάζουμε τα μπισκότα, τα καρύδια, το κακάο, το κονιάκ και τα ανακατεύουμε.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, το βούτυρο και το ζαχαρούχο γάλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν.

Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Στρώνουμε με λαδόκολλα μία μακρόστενη φόρμα του κέικ, αδειάζουμε το μείγμα και πιέζουμε με ένα κουτάλι για να έχουμε ίσια επιφάνεια. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι σφίξει και σερβίρουμε.


Μωσαϊκό με cranberries και Moscato d’asti

Υλικά

250 γρ. μπισκότα πτι μπερ
250 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
100 γρ. βούτυρο
2 κουτ. σούπας κακάο
150 γρ. καρύδια χονδροκομμένα
90 γρ. cranberries
90 γρ. φιστίκια Αιγίνης θρυμματισμένα
2-3 πρέζες από mix πιπεριών
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
80 ml Moscato d’asti

Διαδικασία

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα με τα χέρια. Σε ένα μπολ βάζουμε τα μπισκότα, τα καρύδια, τα φιστίκια, τα cranberries, το κακάο, το Moscato d’asti και 2-3 πρέζες mix πιπεριών και ανακατεύουμε. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, το βούτυρο και το ζαχαρούχο γάλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν.

Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις κρυώσει λίγο το μείγμα, το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο μέρη. Απλώνουμε το ένα μέρος σε μεμβράνη και το τυλίγουμε σαν σαλάμι. Κάνουμε το ίδιο και με το υπόλοιπο μείγμα.

Βάζουμε τα δύο «σαλάμια» στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν καλά. Ιδανικά τα σερβίρουμε την επόμενη ημέρα.

Το συγκεκριμένο μωσαϊκό είναι ιδανική επιλογή όταν ετοιμάζετε ένα εορταστικό τραπέζι.