Έξι εκπρόσωποι της νέας γενιάς μάς μιλούν για τη σχέση τους με την υγιεινή διατροφή των μοναχών και πώς την έχουν εντάξει στη ζωή τους. Οι περισσότεροι δεν έχουν απαρνηθεί το κρέας, όμως το περιορίζουν όσο γίνεται περισσότερο. Έχουν βάλει στη διατροφή τους τα όσπρια, τα χόρτα, τα λαχανικά και τα θαλασσινά. Κοινώς, ακολουθούν τη μοναστηριακή διατροφή, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν ότι λέγεται έτσι. Βέβαια, την έχουν απαλλάξει από τη θρησκευτική της υπόσταση, την έχουν αποσυνδέσει από τις περιόδους της νηστείας και της έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό «υγιεινό» – πράγμα που είναι. Οι έξι αυτοί νέοι μάς δίνουν τη δική τους οπτική γωνία για την κουζίνα των μοναχών και πώς αυτή έχει μπει στη ζωή τους με νόστιμο τρόπο.

Δημήτρης Συλαϊδής
Ιδιωτικός υπάλληλος, 29 χρόνων
«Η μοναστηριακή μπίρα συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη διατροφή;» με ρωτάει γελώντας ο Δημήτρης. Ανήκει και αυτός στην κατηγορία των νέων που, αν και δεν γνωρίζει τίποτα γι’ αυτή τη κουζίνα, την ακολουθεί. «Για να είμαι ειλικρινής, στο μυαλό μου πάντα είχα αυτά που μας έβαζαν να τρώμε όταν νηστεύαμε μικροί τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μεγαλώνοντας όμως άρχισα να βλέπω διαφορετικά τόσο τα όσπρια όσο και τα χορταρικά. Λατρεύω τις φακές, που μικρός δεν ήθελα καν να τις δω», παραδέχεται. «Βέβαια, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η διατροφή που ακολούθησα ως αθλητής», μου αναφέρει. Κάπως έτσι μπήκαν στην καθημερινότητά του το ταχίνι, που δεν το αλλάζει για πρωινό, οι ξηροί καρποί, αλλά και ο συνδυασμός οσπρίων και θαλασσινών για περισσότερη πρωτεΐνη. «Κάνω μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή χωρίς να στερούμαι τίποτα. Τώρα αν είναι μοναστηριακή ή όχι δεν ξέρω, έχει ελάχιστη σημασία, σωστά;» με ρωτά πονηρά. Αλλά για την μπίρα θέλει να μάθει.

Σίσσυ Στρέμπα
Δημοσιογράφος, 35 χρόνων
Όταν ξεκινήσαμε να μιλάμε και να της εξηγώ για τη μοναστηριακή κουζίνα, με κοιτούσε με απορία. «Αυτά εφαρμόζω στην καθημερινότητά μου», μου λέει. Η Σίσσυ μπορεί να μην έχει στενή επαφή με τη μαγειρική, όμως ασχολείται σχεδόν καθημερινά με αυτή. «Δεν θέλω να τρώω απέξω στο γραφείο, έτσι όλο και κάτι φτιάχνω για να πάρω μαζί μου. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα θα φτιάξω όσπρια. Δεν θα τα συνδυάσω όμως με θαλασσινά. Αυτό δεν το ήξερα ότι μπορώ να το κάνω, αν και το έχω δει στα εστιατόρια όπου πηγαίνω», αναφέρει. Της αρέσουν πολύ τα χορταρικά και προσπαθεί πάντα να είναι βιολογικά, όπως και τα φρούτα. Μάλιστα την τελευταία φορά που βρέθηκε στο χωριό της στην ορεινή Αρκαδία, μάζεψε χόρτα με τη μητέρα της. «Μετά τα κάναμε τσιγαριαστά με ντομάτα και μπόλικο πιπέρι. Έτσι συνηθίζεται εκεί. Δεν περίσσεψε για να σου φέρω να δοκιμάσεις».

Βαρβάρα Καλύβα
Ιδιωτική υπάλληλος, 28 χρόνων
Για τη Βαρβάρα το «Τετάρτη και Παρασκευή δεν τρώμε κρέας» ήταν κάτι σαν άγραφος νόμος από την παιδική της ηλικία. «Έτσι με έμαθαν και το διατηρώ ακόμα και τώρα. Όχι για τους ίδιους λόγους. Τότε ήταν θρησκευτικοί, τώρα είναι περισσότερο για υγιεινή διατροφή», αναφέρει. Τα όσπρια, τα χόρτα και τα λαχανικά είναι οι πρωταγωνιστές της κουζίνας της. Χρησιμοποιεί, όπως μου είπε, και πολλά μυρωδικά αλλά και μπαχαρικά για να δώσει γεύση. Κάνει πειραματισμούς. «Παίρνω ιδέες από τα πιάτα που δοκιμάζω έξω στα εστιατόρια ή από τα βίντεο που βλέπω στο Instagram ή στο TikTok. Έτσι, στα ρεβίθια που θα φτιάξω θα τους βάλω κάρυ, το ψάρι θα το ψήσω στο airfryer και θα του προσθέσω στο τέλος ωμό ελαιόλαδο που το έχω αρωματίσει», μου λέει ενδεικτικά. Όσο για το ταχίνι… «Το λατρεύω, χρησιμοποιώ όμως και τα άλλα βούτυρα των ξηρών καρπών. Ειδικά για τα γλυκά. Αλλά το ταχίνι δεν λείπει πότε από το ντουλάπι της κουζίνας μου».

Μαρία Μπουρλέσσα
Δημοσιογράφος, 25 χρόνων
Η Μαρία ήταν η πιο διαβασμένη, αφού όχι μόνο ήξερε τι είναι αυτή η κουζίνα, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια την εφαρμόζει στην καθημερινότητά της. «Εχω κόψει το κρέας έξι χρόνια τώρα και καταναλώνω ελάχιστα γαλακτοκομικά προϊόντα. Την πρωτεΐνη που χρειάζομαι την παίρνω κατεξοχήν από τα όσπρια και τα θαλασσινά», υπογραμμίζει. Ήταν μια συνειδητή επιλογή τόσο για σεβασμό στα ζώα όσο και για τα οφέλη που της προσφέρει αυτή η διατροφή στον οργανισμό της. Άλλωστε, τη βρίσκει πολύ νόστιμη και ενδιαφέρουσα. «Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα πράγματα μπορεί να κάνει κανείς με αυτές τις τροφές και πόσοι συνδυασμοί υπάρχουν! Κάθε μέρα βρίσκω και καινούριους και είναι ωραίο να μαθαίνεις πώς μπορείς να τις ενσωματώσεις στη ζωή σου», μου λέει. Η Μαρία αποφεύγει να τρώει έξω και στη δουλειά πάντα ετοιμάζει το τάπερ με το φαγητό της ημέρας. «Έτσι ξέρω τι τρώω». Και όταν βγαίνει έξω με τους φίλους της, προσαρμόζεται χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα, αν και προτιμά να πηγαίνει σε vegan εστιατόρια.

Σωτήρης Κατσέας
Hair stylist, 35 Χρόνων
Ήρθε από τους πρώτους στη φωτογράφηση κρατώντας καφέ και μια μπάρα από δημητριακά και ταχίνι. «Δεν μου αρέσουν πολύ αυτά τα super foods, άσε που τα βρίσκω και υπερτιμημένα. Σήμερα έκανα μια εξαίρεση, λόγω της ημέρας», μου λέει και γελάει. Ο Σωτήρης ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν τρώνε σπίτι τους. «Συνήθως πηγαίνω σε εστιατόρια. Και αυτή την κουζίνα που μου περιγράφεις τη συναντάς όλο και περισσότερο εκεί έξω. Δεν υπάρχει εστιατόριο που να μην έχει τουλάχιστον ένα πιάτο με όσπρια, ψητά λαχανικά ή κάτι λαδερό. Μάλλον έτσι μπήκε και στη ζωή μου», καταλήγει γελώντας. Μου εκμυστηρεύεται ότι έχει βαρεθεί τα ωμά και όλα τα «ξένα που τα κάναμε ελληνικά όπως το ceviche». Μεγαλώνει, όπως λέει, και του ταιριάζει καλύτερα αυτή η πιο απλή, υγιεινή, αλλά νόστιμη κουζίνα των μοναχών και την υιοθετεί όλο και περισσότερο. «Φαντάσου ότι ακόμα και στο κρέας η γαρνιτούρα που επιλέγω πλέον είναι ψητά λαχανικά, χόρτα ή μανιτάρια, όχι πατάτες».

Σταυρούλα Δημακάκου
Γυμνάστρια, 28 χρόνων
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι λόγω της δουλειάς της δεν θα μπορούσε να κάνει άλλη διατροφή. «Δεν ήξερα ότι αυτά που ακολουθώ στην καθημερινότητά μου το κάνουν και οι μοναχοί», μου λέει και εκπλήσσεται, αφού στο μυαλό της είχε συνδέσει αυτή την κουζίνα με άνοστα, νερόβραστα πιάτα. Αγαπάει τα όσπρια, «τα φτιάχνω είτε κλασικά όπως έμαθα από τη μαμά μου, είτε τα κάνω σαλάτα», τα χόρτα και τα λαχανικά είναι επί καθημερινής βάσης στο πιάτο της και όσο για τα θαλασσινά φροντίζει να δηλώνουν «παρών» μία φορά την εβδομάδα. «Τρώω και κρέας, αλλά το περιορίζω όσο περισσότερο μπορώ. Vegan όμως δεν θα γίνω», δηλώνει γελώντας. Τη ρωτάω για το ταχίνι. «Το χρησιμοποιώ φουλ, τόσο στο πρωινό μου όσο και σε κάποιο από τα σνακ», μου αναφέρει. Το ίδιο κάνει και με τους ξηρούς καρπούς αλλά και τα βούτυρά τους. «Είναι τα πιο θρεπτικά γλυκά», όπως τα χαρακτηρίζει.

Φωτογραφίες: Σίσσυ Μορφη