Μια βόλτα στους διαδρόμους των supermarket αρκεί μόνο για να καταλάβουμε ότι πλέον βρίσκουμε διαθέσιμες πολλές διαφορετικές ποικιλίες τσαγιού. Τι ισχύει, όμως, για τα διαφορετικά «χρώματα» που κυκλοφορούν; Πράσινο, μαύρο και κίτρινο είναι μόλις κάποια από αυτά, που υπάρχουν στην αγορά και το χρώμα του τσαγιού δίνει περισσότερες πληροφορίες απ’ όσες νομίζουμε, για την προέλευση, την ποικιλία, αλλά και τις μεθόδους επεξεργασίας του. Για παράδειγμα το λευκό τσάι είναι από τα λιγότερο επεξεργασμένα και γι’ αυτό διατηρεί μια γλυκιά και φρουτώδη επίγευση, ενώ το κίτρινο τσάι είναι αρκετά σπάνιο και για να παρασκευαστεί απαιτείται προσεκτικός χειρισμός των φύλλων. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τι ισχύει για τα χρώματα του τσαγιού.
Το αντιφλεγμονώδες μαύρο τσάι
Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή είδη τσαγιού και δεν υπάρχει σπίτι χωρίς αυτό. Είναι από τα πιο επεξεργασμένα τσάγια, αφού τα φύλλα του αφήνονται να οξειδωθούν πλήρως και έχει υψηλά επίπεδα καφεΐνης και μικρή ποσότητα κατεχινών και φωτοχημικών. Φημίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, λόγω των υψηλών επιπέδων θεαφλαβινών – ενώσεων που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2016, οι πολυφαινόλες του μαύρου τσαγιού ήταν πιο αποτελεσματικές από εκείνες του πράσινου τσαγιού αναφορικά με τη διαχείριση του βάρους.
Το ευεργετικό πράσινο τσάι
Είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο υγιεινές επιλογές σε τσάι. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από την αρχαιότητα έως σήμερα, το πράσινο τσάι βοηθάει στην ενίσχυση του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, έχει χαμηλά ποσοστά καφεΐνης, συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα. Τέλος, σύμφωνα με μελέτη του 2020 οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες αζώτου και οξυγόνου στο σώμα μας.
Το ιαπωνικό Oolong
Στη Γαλλία αποκαλείται «thé bleu», ενώ στην Κίνα «Chīng cha» (Ching σημαίνει μπλε-πράσινο). Πρόκειται για ένα μερικώς οξειδωμένο τσάι, τα φύλλα του οποίου έχουν ένα χαρακτηριστικό μπλε-πράσινο χρώμα.
To ιδιαίτερο Pu-erh
Ο μύθος λέει ότι αρκετοί πόλεμοι στην Κίνα ξεκίνησαν λόγω του Pu-erh. Η ιστορία του ξεκινάει τον 18ο αιώνα και παράγεται αποκλειστικά στην επαρχία Yunnan της Κίνας. Ξεχωρίζει λόγω της διαδικασίας ζύμωσής του και υπάρχουν δύο κατηγορίες τα φυσικά παλαιωμένα πράσινα ή λευκά sheng pu’erh και τα μαύρα shou pu’erh, που προέρχονται από επιταχυμένη διαδικασία ζύμωσης. Το Pu-erh, λόγω της επεξεργασίας του, βοηθάει στην ομαλότερη λειτουργία του εντέρου, και είναι ιδανικό για κατανάλωση μία ώρα μετά το γεύμα.
Rooibos: Το γνωστό και ως «κόκκινο τσάι»
Το Rooibos καλλιεργείται αποκλειστικά στη Ν. Αφρική και παρασκευάζεται από τα φύλλα του φυτού Aspalathus Linearis (ή αλλιώς κόκκινου θάμνου). Συχνά αποκαλείται «κόκκινο τσάι», λόγω του χρώματός του, και είναι ένα από τα νοστιμότερα αφεψήματα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Η γλυκιά του γεύση, το καθιστά ιδανική επιλογή για όσους προτιμούν αυτές τις γεύσεις. Σε ό,τι αφορά τις ιδιότητές του βοηθάει στην τόνωση του νευρικού συστήματος, ενώ σύμφωνα με έρευνες βοηθάει στην καταπολέμηση αλλεργιών και πεπτικών προβλημάτων. Τέλος, δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη.
Το σπάνιο κίτρινο τσάι
Προέρχεται από την Κίνα και το διάσημο Jun Shan Silver Needle προσφερόταν στους αυτοκράτορες ως φόρο τιμής. Χρειάζεται αρκετές μέρες για να παρασκευαστεί και απαιτεί προσεκτικό χειρισμό, γεγονός που εξηγεί τη σπανιότητα και την υψηλή τιμή του.
Το εκλεπτυσμένο λευκό τσάι
Είναι ένα από τα τσάγια που έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία διατηρώντας έτσι μια γλυκιά και φρουτώδη επίγευση. Συλλέγεται με το χέρι τις πρώτες μέρες της άνοιξης και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Παρότι δεν έχει μελετηθεί τόσο όσο άλλα, θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο αντιοξειδωτικά τσάγια, που βοηθούν στη μείωση του στρες και την επιβράδυνση της γήρανσης. Έχει αντικαρκινική και αντιβακτηριακή δράση, ενώ φέρεται να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Τι ισχύει για την καφεΐνη στο τσάι;
Το τσάι περιέχει καφεΐνη και οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα της σχετίζονται με τη θερμοκρασία του νερού, στο οποίο ετοιμάζουμε το τσάι μας, καθώς επίσης και ο χρόνος που θα αφήσουμε το τσάι μας στο νερό. Το κρύο νερό συμβάλλει στην απελευθέρωση λιγότερης καφεΐνης, αλλά η ποικιλία του έχει και αυτή σημασία. Για παράδειγμα, το μαύρο τσάι έχει τα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης. Αν θέλετε να περιορίσετε την ποσότητά της θα μπορούσατε να επιλέξετε κάποιο αφέψημα όπως το τσάι του βουνού ή το rooibos που δεν περιέχουν καφεΐνη.