Τι είναι αυτό που κάνει την τέλεια μακαρονάδα με κιμά; Πώς φτιάχνεται η αντίστοιχη Μπολονέζ των Ιταλών γειτόνων μας; Υπάρχει σάλτσα κιμά χωρίς ντομάτα; Σε αυτές και άλλες απορίες απαντάμε με 12 εκδοχές του αγαπημένου μαμαδίστικου, comfort φαγητού, που δεν έχει συγκεκριμένη εποχή, ούτε ημέρα της εβδομάδας που φτιάχνεται αποκλειστικά. Έχει οπαδούς όλων των ηλικιών και μας αρέσει να το φτιάχνουμε ως μια έκδηλωση φροντίδας προς τους αγαπημένους μας. Εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς μερικά μυστικά, 4 κλασικές εκδοχές, 4 παραλλαγές τους, αλλά και 4 που ξεφεύγουν αρκετά από τα συνηθισμένα, για όσους θέλουν να πρωτοτυπήσουν.
Μερικά μυστικά επιτυχίας
- Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαζυμούρη, του blog Cucina Caruso, το ιδανικό κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος για κιμά που θα γίνει σάλτσα μπολονέζ είναι το ποντίκι, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε κολλαγόνο, το οποίο στην πορεία θα γίνει ζελατίνη και θα δέσει ωραία και θα νοστιμίσει τη σάλτσα.
- Ο Ηλίας Μαμαλάκης μας συμβουλεύει να καβουρδίζουμε αργά και υπομονετικά τον κιμά, ενώ το έξτρα στοιχείο της νοστιμιάς του κρύβεται στα μπαχαρικά που θα προσθέσουμε.
- Ο Άκης Πετρετζίκης μας ενημερώνει ότι αυθεντική σάλτσα bolognese γίνεται με κομμάτια κρέατος και γάλα, ωστόσο κι αυτός την προτείνει με κιμά, που είναι πιο εύκολη ως διαδικασία. Εκείνος στη σάλτσα του κιμά προσθέτει και λίγη ζάχαρη.
Οι κλασικές εκδοχές
Η τέλεια μακαρονάδα με κιμά
Ποιος δεν υποκλίνεται στη νοστιμιά μιας καλοφτιαγμένης μακαρονάδας με κιμά; Πόσο μάλλον στην τέλεια εκδοχή της!
Μακαρονάδα με κιμά
Σ’ αυτήν τη μακαρονάδα το μυστικό και η τέχνη είναι στον κιμά, που θα καβουρδίσετε καλά και με υπομονή και θα αρωματίσετε με διάφορα μπαχαρικά. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα τέτοιο πιάτο!
Η τέλεια σάλτσα Μπολονέζ
Ποιος λέει όχι σε ένα λαχταριστό πιάτο με μακαρόνια με κιμά; Φτιάχνουμε λοιπόν την τέλεια σάλτσα μπολονέζ και το απολαμβάνουμε στην καλύτερη εκδοχή του!
Bolognese απλά
Ναι ξέρουμε. Σου έχουμε υποσχεθεί μαγεία σε 15 λεπτά. Μερικές φορές όμως αξίζει να αφιερώσεις λίγο παραπάνω από τον χρόνο σου για να φας κάτι που αξίζει. Η κούκλα από την Μπολόνια που σου παρουσιάζουμε εδώ θα απαιτήσει πάνω- κάτω μια ώρα. Αλλά πίστεψε μας. Αξίζει κάθε δευτερόλεπτο που θα της δώσεις.
Οι παραλλαγές
Mακαρόνια με κιμά χωρίς ντομάτα
Κιμάς χωρίς ντομάτα; Κι όμως γίνεται! Και τα παιδιά τον λατρεύουν!
Μακαρόνια με κιμά και λαχανικά
Η μακαρονάδα με κιμά με προσθήκες που ενισχύουν τον ήδη πληθωρικό, γευστικό της χαρακτήρα.
Μακαρόνια με κιμά, μπέικον και κουκουνάρι
Το μπέικον, το κουκουνάρι και ο βασιλικός απογειώνουν γευστικά την κλασική σάλτσα κιμά, που σερβιρισμένη πάνω σε μια μακαρονάδα είναι το πιο αγαπημένο πιάτο μικρών και μεγάλων.
Μακαρονάδα με κιμά, με μορταδέλα και λουκάνικο
Η πιο αγαπημένη μακαρονάδα όλης της οικογένειας με ακόμη πιο λαχταριστή σάλτσα κιμά, ενισχυμένη με μορταδέλα και λουκάνικο.
Οι εναλλακτικές εκδοχές
Ριγκατόνι με κιμά στον φούρνο
Τα μακαρόνια με κιμά είναι το επικότερο φαγητό στην κατηγορία comfort food. Σε αυτήν την εύκολη συνταγή στον φούρνο με την πλούσια τυρένια επικάλυψη θα νιώσουμε από την πρώτη μπουκιά την ορμόνη της ευτυχίας στα ύψη. Αγαπημένο και πολύ θρεπτικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, το οποίο δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι που θέλει να υπερηφανεύεται ότι ακολουθεί τη Μεσογειακή Διατροφή.
Φιογκάκια με πικάντικη σάλτσα κιμά και μελιτζάνας
Τα μακαρόνια με κιμά είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Για να κάνετε πιο ξεχωριστό το κλασικό πιάτο, αντικαθιστάτε τα σπαγγέτι με φιογκάκια και προσθέτετε ψητή μελιτζάνα στην σάλτσα κιμά που της ταιριάζει πολύ.
Noodles με μοσχαρίσιο κιμά
Εδώ έχουμε μια μείξη της ασιατικής κουζίνας με τα σπιτικά «μακαρόνια με κιμά» σε μια έκδοση που γίνεται σε πολύ λιγότερο χρόνο.
Ανάποδο «παστίτσιο» με κιμά και πιπεριές
Ένα διαφορετικό παστίτσιο, με εντυπωσιακή παρουσίαση, φτιαγμένο στα πρότυπα του τιμπάλ, μιας πίτας ζυμαρικών ή λαχανικών που ψήνεται σε στρογγυλή φόρμα.