Στις μέρες μας το εορταστικό φαγοπότι αρχίζει από το δείπνο του Μεγάλου Σαββάτου. Άλλοτε, μετά την αναστάσιμη λειτουργία, δηλαδή πολύ αργά το βράδυ, όταν τελείωνε και ουσιαστικά η νηστεία, οι πιστοί επέστρεφαν στο σπίτι τους, όπου τους περίμενε μια οικεία μαγειριά -από αυτό βγαίνει και το υποκοριστικό «μαγειρίτσα»- με ψιλοκομμένη συκωταριά, εντόσθια, άφθονα κρεμμυδάκια και άνηθο. Κάποιες φορές το φαγητό ήταν ρευστό, σαν μια πηχτή σούπα, και άλλοτε ένα πιο στεγνό της κατσαρόλας, όπως τα Τσιλίχουρδα με τους ζεγκούνους (ζωχούς) της Κέρκυρας ή το Ρεγάλι, με την ντομάτα και τα σκόρδα του, στη Μάνη. Για κάποιους θα πρέπει να περιέχει και την κοιλιά, ψιλοκομμένη, ή όπως στα Κεφαλόποδα της Ρόδου, να συμμετέχουν και τα ποδαράκια, το κεφάλι, ο λαιμός από το ρίφι, με έντονη κανέλα. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, μετά την Ανάσταση σέρβιραν βραστό αρνάκι σούπα, κάποιες φορές με γαρδουμπάκια (όπως στα Χανιά) ή φρικασέ αβγολέμονο, όταν ήθελαν να αποφύγουν τα εντόσθια.
Μαγειρίτσα κλασική
Η παραδοσιακή πασχαλινή σούπα στην κλασική εκδοχή της, με αρνίσια συκωταριά, φρέσκα μυρωδικά και αβγολέμονο, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο! Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Μαγειρίτσα κοκκινιστή με σέσκουλα και κρεμμυδάκια
Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά κυρίως στην Πελοπόννησο η μαγειρίτσα της Ανάστασης είναι κόκκινη με διάφορα χόρτα και μυρωδικά. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Χορτοφαγική μαγειρίτσα
Η μαγειρίτσα στη χορτοφαγική εκδοχή της είναι εξίσου νόστιμη με την παραδοσιακή σε βαθμό που μάλλον θα θέλετε να την καθιερώσετε στο τραπέζι και άλλες μέρες του χρόνου. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Μαγειρίτσα αβγολέμονο
Η μαγειρίτσα αβγολέμονο είναι ίσως το πιο αγαπητό πασχαλινό φαγητό. Ιδιαίτερα όταν είναι μαγειρεμένη με μπόλικο άνηθο είναι κάτι μεταξύ σουπίτσας με ελαφρό φρικασέ. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Κόκκινη μαγειρίτσα με σπανάκι
Αν θέλετε φέτος να δοκιμάσετε τη μαγειρίτσα σε μια λίγο διαφορετική εκδοχή, φτιάξτε αυτήν και θα μάς θυμηθείτε. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Μαγειρίτσα καρπενησιώτικη
Λείπει η μαγειρίτσα από το πασχαλινό τραπέζι; Ποτέ! Αυτή η καρπενησιώτικη εκδοχή με μαγγίπες (ποικιλία κρεμμυδιών της Ευρυτανίας) θα σας ενθουσιάσει! Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Μαγειρίτσα με αρνάκι
Αναπόσπαστο κομμάτι του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού, που θέλει τη νηστεία να σπάει με μια ζεστή σούπα από τα εντόσθια του αρνιού που βράζουν μαζί με άφθονα πράσινα χόρτα και μυρωδικά. Συνταγή για μαγειρίτσα, λοιπόν. Όσοι δεν είναι… πιστοί στα εντεράκια και τα εντόσθια, ας τα παραλείψουν από τη σούπα τους. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Ρεγάλι (μαγειρίτσα κοκκινιστή)
Σε περιοχές της Λακωνίας η πασχαλινή μαγειρίτσα δεν είναι άσπρη και αβγοκομμένη όπως συνήθως, αλλά κοκκινιστή. Είναι εξαιρετικά νόστιμη και μπορείτε να τη σερβίρετε είτε σκέτη, σαν κοκκινιστό φαγάκι (δεν είναι σούπα), είτε επάνω σε ένα λοφάκι από σπυρωτό πιλάφι! Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ