Σας προτείνουµε 4 συνταγές για κόκκινες φακές, µία βασική και πολύ αρωµατική, συν 3 υπέροχες εναλλακτικές της, µε ινδική καταγωγή.
Βασική συνταγή
Για 6 άτομα
Ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Σοτάρουμε 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα, με 1 πρέζα αλάτι για 8΄ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο και 1 μεγάλο κομμάτι φρέσκο τζίντζερ χωρίς φλούδα και σοτάρουμε για 2΄-3΄ επιπλέον. Ρίχνουμε 300 γρ. πλυμένες κόκκινες φακές, 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά, 2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, 1 λίτρο νερό και σιγοβράζουμε για 25΄-30΄ με κλειστό καπάκι μέχρι να βράσουν οι φακές. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε καλά 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά 1 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρο, 1 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινο και 1 κουτ. γλυκού σπόρους μαύρη μουστάρδα για 1΄-2΄ ή μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους, χωρίς να καούν. Τους ενσωματώνουμε στις φακές μαζί με τον χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
Διατηρούνται στο ψυγείο για 4 ημέρες ή στην κατάψυξη, χωρισμένες σε μερίδες, για περισσότερο διάστημα.
Φακές με αυγό, ρύζι και λευκό ψάρι
Βράζουμε 2 αυγά για 7΄ από τη στιγμή που το νερό θα πάρει βράση. Μόλις κρυώσουν, τα κόβουμε στη μέση. Ζεσταίνουμε 250 γρ. φακές (βασική συνταγή) μαζί με 250 γρ. βρασμένο καστανό ρύζι και περίπου 1/2 φλιτζ. νερό. Μόλις ζεσταθούν, ανακατεύουμε μέσα 150 γρ. αρακά αποψυγμένο και 200 γρ. φιλεταρισμένο λευκό ψάρι (π.χ. κρανιό, λαβράκι, γλώσσα, μπακαλιάρο κ.λπ.), ψημένο ή βρασμένο, σε κομματάκια. Μοιράζουμε σε 2 πιάτα, γαρνίρουμε με 1 αυγό και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.
Τηγανίτες Φακής
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 300 γρ. φακές (βασική συνταγή) με 1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, και 50 γρ. αλεύρι. Αφήνουμε στην άκρη για 10΄. Κόβουμε 2 μέτρια καρότα και
2 μέτρια κολοκύθια σε λωρίδες και τα ανακατεύουμε με 1/2 κουτ. γλυκού σουσάμι, 1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο, 1/2 κουτ. γλυκού σησαμέλαιο και τον χυμό από 1 λάιμ. Ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνουμε 4 μεγάλες κουτ. σούοπας μείγμα φακής και τις πλαταίνουμε. Τις τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και τις σερβίρουμε με τη σαλάτα καρότο – κολοκύθι.
Φακές με σπανάκι και καυτερό γιαούρτι
Ανακατεύουμε 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι με 1 κουτ. γλυκού καυτερή πάστα harissa. Καβουρδίζουμε 1 κουτ. σούπας αμύγδαλα φιλέ σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χρυσίσουν. Ζεσταίνουμε 500 γρ. φακές (βασική συνταγή) και ανακατεύουμε μέσα 200 γρ. ψιλοκομμένο σπανάκι baby. Μόλις μαραθεί μοιράζουμε τις φακές σε δύο πιάτα και γαρνίρουμε με το καυτερό γιαούρτι και το καβουρδισμένο αμύγδαλο.
Συνταγές: Janine Ratcliffe