Το lobster roll είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά street food της Αμερικής. Αφράτο ψωμάκι, αχνιστός αστακός κομμένος σε μεγάλα κομμάτια, λιωμένο βούτυρο ή μαγιονέζα και μια δόση φρεσκοστυμμένου λεμονιού συνθέτουν ένα σάντουιτς που ξεκίνησε από τους φτωχούς και κατέληξε να θεωρείται πολυτέλεια στον δρόμο.

Η ιστορία του lobster roll

Το lobster roll έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Κονέκτικατ γύρω στο 1929, σε ένα μικρό εστιατόριο στο Milford. Εκεί, ο αστακός σερβιρίστηκε ζεστός, ανακατεμένος με λιωμένο βούτυρο, μέσα σε ψωμάκι τύπου hot dog. Μια απλή ιδέα που έμελλε να καθορίσει την αμερικανική κουζίνα του δρόμου. Αυτή η εκδοχή, γνωστή σήμερα ως «Κονέκτικατ», (Connecticut Lobster Rolls) έμεινε κλασική για τους κατοίκους της περιοχής.

Λίγα χρόνια αργότερα, το Μέιν (Maine) έβαλε τη δική του σφραγίδα και ο αστακός δεν σερβιριζόταν πια ζεστός, αλλά κρύος, με μαγιονέζα και σέλερι, σε μια πιο δροσερή εκδοχή. Αυτή η παραλλαγή έγινε σύντομα η πιο δημοφιλής εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ταίριαζε με τον τρόπο που η διεθνής αγορά αντιλαμβανόταν την πολυτέλεια του αστακού.

Κατά τη μεταπολεμική περίοδο, το lobster roll άρχισε να κερδίζει έδαφος ως σνακ των διακοπών. Οι Αμερικανοί που ταξίδευαν στη Νέα Αγγλία το έβρισκαν σε παραθαλάσσια μαγαζιά και το συνέδεσαν με την εμπειρία της θάλασσας και του καλοκαιριού. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο αστακός, που τον 19ο αιώνα θεωρούνταν φαγητό φτωχών, μέσα σε λίγες δεκαετίες είχε μετατραπεί σε ακριβό αγαθό. Το lobster roll αποτύπωσε με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτή τη μετάβαση από την ταπεινότητα στην πολυτέλεια.

Σήμερα, παρουσιάζεται ως ένα παραδοσιακό ρολό αστακού το οποίο αποτελείται από γλυκό, τρυφερό κρέας αστακού που σερβίρεται σε φρυγανισμένο, βουτυρωμένο ψωμάκι για χοτ ντογκ σε στυλ Νέας Αγγλίας. Ο αστακός συνήθως αναμιγνύεται με ελάχιστα συστατικά, ώστε να αναδεικνύεται η γεύση του.

Πλέον έχει ξεφύγει από τα στενά όρια μιας τοπικής σπεσιαλιτέ και έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο. Από τις ακτές του Μέιν έχει περάσει στα εστιατόρια της Νέας Υόρκης και από τα food festivals στο Λονδίνο έχει φτάσει στις fusion κουζίνες του Τόκιο. Αφού ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο έφτασε στην Ελλάδα και έγινε τάση.

Κλασικό Maine η Κονέκτικατ; Πώς θα το ζητήσετε

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ρολών αστακού: το κλασικό (Μέιν) και το στυλ Κονέκτικατ.

Κλασικό Maine Lobster Roll
Το κρέας του αστακού είναι ελαφρώς καλυμμένο με μαγιονέζα, μερικές φορές αναμεμειγμένη με λίγο χυμό λεμονιού, και καρυκευμένο με αλάτι και πιπέρι. Αυτή η εκδοχή σερβίρεται κρύα, καθιστώντας την μια δροσιστική επιλογή για μια ζεστή μέρα.

Connecticut-Style Lobster Roll
Σε αυτή την εκδοχή, ο αστακός σερβίρεται ζεστός, ανακατεμένος με λιωμένο βούτυρο αντί για μαγιονέζα. Είναι μια απλούστερη προετοιμασία που τονίζει τη φυσική γλυκύτητα του αστακού.

Στην Ευρώπη, επειδή η τιμή του αστακού είναι υψηλή, ο αστακός είναι είδος πολυτελείας, οπότε η ιδέα έχει προσαρμοστεί και σε άλλα είδη πρωτεΐνης. Άρα, έχουμε έναν τύπο σάντουιτς που μεταμορφώνεται ανάλογα με τον τόπο, χωρίς όμως να χάνει τον χαρακτήρα του. Έτσι, στο βουτυρένιο ψωμάκι η αστακός αντικαθίσταται με pulled beef, κοτόπουλο ακόμα και προσούτο. Στον αντίποδα βέβαια, υπάρχει και η εκδοχή όπου ο κλασικό με αστακό γίνεται ακόμα πιο ακριβό όταν γαρνίρεται με χαβιάρι.

Το lobster roll γίνεται viral στο TikTok

Τον τελευταίο καιρό, το lobster roll βλέπει μια αναζωπύρωση στα social media, ιδιαίτερα στο TikTok. Food creators μοιράζονται βίντεο με ζουμερές μερίδες, βούτυρο που λιώνει, επεισόδια «δοκιμής» σε παραθαλάσσια εστιατόρια και εκδόσεις με διαφοροποιημένα υλικά (π.χ. με αλλαντικά, με διαφορετικά ψωμάκια). Αρκετά από αυτά τα βίντεο συγκεντρώνουν χιλιάδες προβολές, με hashtags όπως #lobsterroll, #seafood, #streetfood και #foodie να εμφανίζονται συχνά.

@kaikani

all i wanted for my birthday was a lobster roll 🦞

♬ What You Waiting For? – Gwen Stefani

Ψωμάκι ή loaf;

Αν δείτε στα μενού ή στο TikTok την αναφορά σε lobster loaf συμβαίνει το εξής. Παλαιότερα σήμαινε ένα έτοιμο ψωμί στο οποίο είχαν ενσωματώσει κομμάτια αστακού . Σήμερα όμως, πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο loaf για να περιγράψουν το ψωμί μπριός (brioche loaf) που αντικαθιστά το κλασικό ψωμάκι στα πιο γαστρονομικά lobster rolls. Έτσι, αν δείτε «lobster loaf» πιθανότατα εννοούν brioche loaf γεμισμένο με οτιδήποτε άλλο εκτός από αστακό.

Διαβάστε επίσης

15 πεντανόστιμα σάντουιτς – αλμυρά και γλυκά – για όλες τις ώρες

6 club sandwich για όταν θέλετε κάτι γρήγορο αλλά χορταστικό