Η gelateria «Le Greche» παντρεύει με επιτυχία το αυθεντικό ιταλικό παγωτό με ελληνικά, ιδιαίτερα υλικά, μετατρέποντάς το σε αγαπημένο γλύκισμα του καλοκαιριού και όχι μόνο.

Στο Νο 16 της Μητροπόλεως η ουρά του κόσμου που κοιτά μια βιτρίνα παγωτών ή κρατά ένα κυπελλάκι ή χωνάκι είναι συνηθισμένη εικόνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από τότε δηλαδή που άνοιξε εκεί η gelateria «Le Greche». Την ιστορία της μας αφηγείται η δημιουργός της Εύη Παπαδοπούλου.

Από τις μαθηματικές εξισώσεις στη ζαχαροπλαστική τέχνη
«Η ιστορία των “Le Greche” ξεκινάει το 2015. Η επιθυμία να ασχοληθώ με τη ζαχαροπλαστική, όμως, γεννήθηκε νωρίτερα και με οδήγησε να αφήσω την 20ετή απασχόλησή μου -σπούδασα Μαθηματικά και έκανα μεταφράσεις/επιμέλειες λογοτεχνικών κειμένων- και να πάω για σπουδές στην Ιταλία. Είχα και άλλα ταλέντα να εξερευνήσω, πιστεύω, όμως, ότι δεν πρέπει να αφήνουμε καμία επιθυμία μας ανικανοποίητη», εξομολογείται. Στην Ιταλία ξεκίνησε από τη σχολή του pastry chef Iginio Massari και στη συνέχεια διδάχθηκε το παγωτό δίπλα στον μαέστρο του είδους, Francesco Palmieri. «Η μαθητεία δίπλα τους ήταν μοναδική εμπειρία. Συγκλονίστηκα από τα γλυκά και τις τεχνικές τους», αναφέρει η κυρία Παπαδοπούλου.

Οι Ελληνίδες των ιταλικών παγωτών
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα άνοιξε gelateria με την επωνυμία «Le Greche», «Οι Ελληνίδες» στα ιταλικά. Οπως μας λέει, στην Ιταλία τη φώναζαν la greca (η Ελληνίδα) και έτσι αποφάσισε να διατηρήσει τον τίτλο της. Ο πληθυντικός πάλι, προστέθηκε για να παρακινήσει τις γυναίκες να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, όπως έκανε η ίδια. Η εξέλιξη φαίνεται να δικαιώνει την προσπάθειά της. Σήμερα τα καταστήματα είναι τρία, με ένα κεντρικό εργαστήριο, όπου τον πρώτο λόγο έχει κυρία Παπαδοπούλου. «Νιώθω πολύ ωραία μέσα στην παραγωγή. Οταν φτιάχνεις κάτι με τα χέρια σου είναι ψυχοθεραπεία», λέει.

Στην γκάμα τους υπάρχουν περίπου 35 γεύσεις παγωτών και σορμπέ, τα οποία ξεχωρίζουν για τη βελούδινη υφή τους, αλλά και γιατί συνδυάζουν την ιταλική τεχνική με τα ελληνικά υλικά, όπως το σαμιώτικο κρασί και τα σύκα Καλαμάτας. Οπως εξηγεί, στόχος είναι να έχουν ελληνικό χαρακτήρα και γι’ αυτό επιλέγει πρώτες ύλες από Ελληνες παραγωγούς. Για ό,τι λείπει από την ελληνική αγορά πάλι, απευθύνεται σε μικρούς Ιταλούς παραγωγούς. «Η επιλογή των προμηθευτών είναι εξίσου σημαντική με τη διαμόρφωση των συνταγών», τονίζει. Δίπλα στα παγωτά βρίσκουμε και κάποια γλυκά, όπως τούρτες και ρολά. «Θέλω ό,τι φτιάχνω να έχει ουσία. Η ποικιλία και η ποιότητα στα γλυκά ήταν αυτό που ζήλεψα στην Ιταλία, γι’ αυτό αποφάσισα να κάνω κάτι ανάλογο στην Ελλάδα», καταλήγει.

info
Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, τηλ.: 216 7006458 / Λεωφ. Μεσογείων 456, Αγ. Παρασκευή, τηλ.: 216 7006416 / Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 213 0416299.