Η νέα κατάσταση που επικρατεί λόγω κορωνοϊού επέβαλλε σε όλους να μείνουν σπίτι ενώ επιχειρήσεις όπως εστιατόρια και μπαρ έκλεισαν μέχρι νεωτέρας. Οι σεφ δεν θα μπορούσαν βέβαια να μείνουν για πολύ εκτός κουζίνας οπότε άρχισαν να μαγειρεύουν -στα σπίτια τους αυτή τη φορά- και να μοιράζονται με τους ακόλουθούς τους σε stories τις συνταγές τους.
Ο Έκτορας Μποτρίνι, που είναι και αρκετά δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδειξε ένα μικρό βίντεο μέσα από το ωριμαντήριο των αλλαντικών του λέγοντας πόσο πολύ αγαπά το να φτιάχνει αλλαντικά και μάλιστα μοιράστηκε και μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές για την σωστή παρασκευή τους. Έδειξε την κόπα που έφτιαξε, που είναι, όπως είπε, χοιρινός λαιμός παστωμένος με αρωματικά και σκεπασμένος με πιπέρι. Μίλησε για το λεγόμενο τριμάρισμα των αλλαντικών, δηλαδή το κόψιμο στις άκρες για να δείχνουν σωστά- γιατί «το μάτι μετράει» ενώ έφτιαξε μια ωραία πανσέτα που θυμίζει λαρδί, που όπως είπε, είναι εξαιρετική ωμή και για μαγείρεμα. Έδειξε ακόμα και τα κουμ κουάτ του αφού τα έπλυνε λέγοντας ότι τα προορίζει για να φτιάξει μαρμελάδα ενώ προσεχώς όπως είπε θα φτιάξει και ξίδι φράουλας. Την 25η Μαρτίου τίμησε το έθιμο και έφτιαξε ψαροκεφτέδες μπακαλιάρου με μάραθο, μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι και καυτερή πιπεριά. Μέσα σε όλα αυτά βέβαια, μοιράστηκε και τις ανησυχίες του για το μέλλον των ελληνικών εστιατορίων προσθέτοντας με «ετικέτα» και φίλους συναδέλφους του.
Είδαμε και τον ταλαντούχο Γκίκα Ξενάκη, σεφ του εστιατορίου Aleria, που έφτιαξε μια ωραιότατη χορτόπιτα συνοδεία τζαζ μουσικής. Ο σεφ αγαπά την παραδοσιακή κουζίνα και αυτό φαίνεται: στην πίτα του έβαλε κάθε λογής χορταρικά όπως φύλλα από καρότα, αγκιναράκια, άγριους ζωχούς, άγρια χόρτα, τσουκνίδες, λαχανίδες και της έδωσε άρωμα με πράσο, φρέσκο και ξερό κρεμμύδι ενώ την έκανε λίγο πιο πλούσια προσθέτοντας και ξινό τραχανά. Δεν σταμάτησε όμως εδώ: έφτιαξε και μια super πίτσα με προζύμι.
Είδαμε και τον Γιάννη Μάργαρη (εξαιρετικό μάγειρα από παλιά παρέα των master-chef μαγείρων) να φτιάχνει μεταξύ πολλών άλλων τηγανίτες με μαύρη μπίρα και μήλο αλλά και τον σεφ του εστιατορίου Sense, Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο να φτιάχνει κάτι στη χύτρα, που δεν μάς είπε τι αλλά το συνδύασε με ένα πολύ καλό κρασί.
Στο ίδιο μοτίβο και η «αστεράτη» Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, σεφ του πολυβραβευμένου εστιατορίου Funky Gourmet, που αναμενόταν να ανοίξει στην νέα του τοποθεσία στο Hilton τον Ιούνιο αλλά δυστυχώς το opening αναβλήθηκε λόγω των συνθηκών. Η σεφ έφτιαξε ρύζι μπασμάτι με γαρίδες και κάρι δίνοντας μάλιστα και χρήσιμα tips για το πώς να χρησιμοποιούνται σωστά τα υλικά ενώ στο τέλος της συνταγής γαρνίρισε με λίγα φρέσκα ντοματίνια λέγοντας: «Μπορείτε να με ευχαριστήσετε αργότερα».
Όπως και να ‘χει, φαίνεται τελικά ότι η θεραπεία μαγειρέματος έχει αποτέλεσμα όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες και όλοι -επαγγελματίες και μη- ακόμα και μέσω σύντομων ιστοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περνούν το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα μαγειρεύοντας με αλέγκρα διάθεση για τους ίδιους, τους συντρόφους και τις οικογένειές τους. Είναι και ένας τρόπος να μην αποκοπούν από τον έξω κόσμο διατηρώντας επικοινωνία με όσους παρακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια την ποιότητα της δουλειάς τους και να μοιραστούν μαζί με όλους χρήσιμες συμβουλές για μικρές «αποβάσεις» στην κουζίνα.
Δείτε περισσότερα
Κορωνοϊός: Ηχηρό μήνυμα του σεφ Άρη Βεζενέ για την ελληνική εστίαση
Κορωνοϊός: Το Μιλάνο «συνεχίζει να μαγειρεύει»
Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού: Πρακτικός οδηγός για τα ψώνια