Πάνω στον κεντρικό δρόμο των Φηρών, ο σεφ παρουσιάζει μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα με δημιουργικές πινελιές, η οποία βασίζεται κατεξοχήν σε επιλεγμένες πρώτες ύλες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας καθώς και από το ιδιόκτητο μποστάνι του.
Εμείς ζητήσαμε από τον Φάνη Μαϊκαντή να μας προτείνει μια συνταγή ενός πιάτου που σερβίρεται στο μαγαζί, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούμε να το μαγειρέψουμε στο σπίτι. Εκείνος, επέλεξε για εμάς μια συνταγή με τρυφερά αμπελοφάσουλα που κάνουν αχτύπητο δίδυμο με τον κόκορα σε μια πλούσια λαδένια σάλτσα ντομάτας.
Δείτε παρακάτω τη συνταγή:
Κόκορας λαδερός με αμπελοφάσουλα και ξηρό ανθότυρο
1 Ωρα και 30′ | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
1 κόκορα περίπου 2 κιλά
600 γρ. αμπελοφάσουλα
100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
200 ml κρασί ξηρό κόκκινο
500 γρ. ντομάτα φρέσκια, τριμμένη
30 γρ. πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
2 φύλλα δάφνης
2 κόκκους μπαχάρι
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
2 lt ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
150 γρ. φλοίδες ξηρό ανθότυρο
300 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Σε πλατιά κατσαρόλα, με 100 ml ελαιόλαδο, σοτάρουμε τον κόκορα που έχουμε κόψει σε κομμάτια, για 7-8′ , για να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, το μπαχάρι, την πάπρικα και τέλος τον πελτέ, και σοτάρουμε για 4-5′ σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά.
Ξαναπροσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Στη συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το μέλι και 1 λίτρο ζωμό περίπου για να σκεπαστεί το κρέας, ενώ κρατάμε τον υπόλοιπο για να τον προσθέτουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 50′ .
Καθαρίζουμε τα αμπελοφάσουλα από τις κορφές τους και αν είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε στη μέση. Ελέγχουμε τον κόκορα αν χρειάζεται 10΄ ακόμη και τέλος προσθέτουμε τα αμπελοφάσουλα και μαγειρεύουμε για 15′ ακόμη.
Ελέγχουμε για αλάτι και πιπέρι και στο τέλος κλείνοντας τη φωτιά προσθέτουμε τα 200 ml ελαιόλαδο, ανακατεύοντας προσεκτικά να πάει παντού. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα με φλοίδες από το ξηρό ανθότυρο.