Σήμερα, για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες, οι φούρνοι του Lido δεν ψήνουν. Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου τσουρεκιού που συνόδευε τις πρωινές βόλτες στην οδό Χρεμωνίδου δεν απλώνεται στην περιοχή. Στην πόρτα του μικρού μπλε ζαχαροπλαστείου που στέκει εκεί από το 1967, ένα χαρτί γράφει απλά: «Κλειστό λόγω πένθους». Ο Γιώργος Πιπερίδης, η ψυχή του Lido και δεύτερη γενιά της οικογένειας που το ίδρυσε, έφυγε από τη ζωή.
Το Lido δεν είναι απλώς ένα ζαχαροπλαστείο. Είναι συνώνυμο με το τσουρέκι: αρωματικό και ιδανικά μαστιχωτό, βασισμένο σε πολίτικη συνταγή· έχει χαραχτεί στη συλλογική μνήμη της πρωτεύουσας.
Ο Γιώργος Πιπερίδης και οι παραδοσιακές ουρές έξω από το Lido
Ο Γιώργος Πιπερίδης υπήρξε ο άνθρωπος που κράτησε ζωντανή αυτή την παράδοση, συνεχίζοντας το έργο της οικογένειάς του με αφοσίωση, υπομονή και πίστη στην αυθεντικότητα. Στα χέρια του, η τέχνη του πολίτικου γλυκού απέκτησε αθηναϊκό χαρακτήρα. Το τσουρέκι του έγινε σημείο αναφοράς — αφράτο, με αληθινό βούτυρο, μαχλέπι και μαστίχα, μια δημιουργία που δύσκολα αντιγράφεται.
Για τους κατοίκους του Παγκρατίου και όχι μόνο, το να σταθείς στην ουρά του Lido πριν από την Πρωτοχρονιά είναι κάτι παραπάνω από συνήθεια: είναι μια τελετουργία. Δεν είναι τυχαίο που η Χρεμωνίδου κλείνει κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων από τις ουρές που σχηματίζονται.
«Η ουρά αρχίζει να σχηματίζεται μετά τις 29 του μηνός και κορυφώνεται γύρω στις 11.00», έλεγε ο ίδιος, χαμογελώντας πίσω από τον πάγκο. Συμβούλευε πάντα τους πελάτες του να περάσουν το απόγευμα, «γιατί μέσα χωράνε – δεν χωράνε 5 με 6 άτομα». Κι όμως, κανείς δεν δυσανασχετούσε. Η αναμονή έξω από το Lido ήταν μέρος της χαράς, μια στιγμή γιορτής.
Το αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι
Το τσουρέκι, η βασιλόπιτα-τσουρέκι που ψηνόταν ασταμάτητα από τις 29 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά και τα κίφελ — τα πολίτικα κρουασανάκια που μοσχοβολούν βούτυρο — έγιναν συνώνυμα της γεύσης και της θαλπωρής. Από όλη την Αθήνα έρχονταν για να προμηθευτούν αυτά τα γλυκά, που είχαν κάτι από το άρωμα της Πόλης και τη ζεστασιά της παλιάς Αθήνας. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι την εποχή της καραντίνας κόσμος ξεκινούσε από την άκρη της πόλης για να φτάσει στο Παγκράτι, μόνο και μόνο για το τσουρέκι αυτό.
Η κληρονομιά του Γιώργου Πιπερίδη
Σήμερα, το Lido δεν ψήνει. Όμως η παράδοση που δημιούργησε ο Γιώργος Πιπερίδης παραμένει ζωντανή. Το κατάστημα έχει περάσει στα χέρια του Πέτρου Πιπερίδη, της τρίτης γενιάς της οικογένειας, που συνεχίζει με το ίδιο μεράκι και σεβασμό τη γλυκιά κληρονομιά στο μικρό μπλε ζαχαροπλαστείο.
Διαβάστε επίσης:
22 slow mood σούπες με βελουτέ υφή που φροντίζουν σώμα και ψυχή