Το γρήγορο και πολύ αγαπητό σνακ, συνήθης επιλογή όταν βλέπετε μια ταινία, είναι πολύ απλό να το φτιάξετε, όμως, έχετε αναρωτηθεί για το τι κρύβεται πίσω από το τόσο απλό «pop»;
Τα υλικά του απλά. Βούτυρο καλής ποιότητας ή ηλιέλαιο (μιλάμε φυσικά για το σπιτικό pop corn, όχι του εμπορίου ή αυτά που βρίσκουμε στις βιτρίνες των κινηματογράφων) και καλαμπόκι. Λιώνετε τη λιπαρή ουσία σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνετε το καλαμπόκι, σκεπάζετε με ένα καπάκι και οι σπόροι του καλαμποκιού αρχίζουν να «σκάνε». Μόλις είναι έτοιμο, πασπαλίζετε με λίγο αλάτι ή και λίγη καπνιστή πάπρικα και απολαμβάνετε. Αυτό είναι όλο. Αναρωτηθήκατε ωστόσο τι συμβαίνει και «σκάνε» οι σπόροι;
Αυτό συμβαίνει λόγω ενός συνόλου τριών βιολογικών χαρακτηριστικών που συγκεντρώνονται μόνο στον συμβατικό σπόρο καλαμποκιού. Στον πυρήνα του σπόρου υπάρχει ένα στρώμα υγρασίας που τον περιβάλλει. Ο όγκος του σπόρου οφείλεται σε ένα αμυλούχο στρώμα, το ενδοσπέρμιο, το οποίο περιβάλλεται από ένα σκληρό, αδιαπέραστο στρώμα. Όταν ο σπόρος ζεσταθεί, η υγρασία του ενδοσπερμίου μετατρέπεται σε ατμό, η πίεση που δημιουργείται είναι μεγάλη και το σκληρό στρώμα «σκάει», ο ατμός στη συνέχεια υγροποιείται και «κάθεται» πάνω στον σπόρο μετατρέποντας το αμυλούχο περιεχόμενό του σε ένα είδος πάστας. Αυτή η πάστα στη συνέχεια γίνεται το συννεφένιο άσπρο pop corn.