Τα φρούτα καθ΄όλη τη διάρκεια της «ζωής» τους αλλάζουν χρώμα και μάλιστα εμείς έχουμε μάθει να καταλαβαίνουμε, πόσο ώριμο είναι ένα φρούτο, από το χρώμα του. Ωστόσο, διερωτήθηκες ποτέ, γιατί συμβαίνει αυτή η αλλαγή χρώματος;

Σχεδόν κάθε φρούτο, όταν είναι άγουρο έχει κάποια απόχρωση του πράσινου, η οποία οφείλεται σε μια αφθονία της χλωροφύλλης, ενώ η ουσία που συμβάλλει πιο αποφασιστικά για την ωρίμανση του φρούτου είναι το αιθυλένιο, το οποίο παράγεται με φυσικό τρόπο μέσα στο φρούτο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EasyPizi (@easypizi_fruitsandveggies) on

Όσο το φρούτο μαλακώνει, η χλωροφύλλη διασπάται και σιγα σιγά χάνεται το πράσινο χρώμα, ενώ ταυτόχρονα με αυτό ξεκινάνε να φαίνονται και τα πραγματικά χρώματα του φρούτου.

Οι δυο βασικοί «ένοχοι» για την παρουσία των άλλων χρωμάτων στα φρούτα είναι βασικά τα καροτενοειδή, χρωστικές ουσίες δηλαδή που προσδίδουν στο φρούτο πορτοκαλί και κίτρινα χρώματα και οι ανθοκυανίνες που είναι υπεύθυνες για το μωβ, το κόκκινο και το μπλε.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως το αιθυλένιο είναι ένα συστατικό που αν και παράγεται φυσικά μέσα από το φρούτο, χρησιμοποιείται ταυτόχρονα και από τους ανθρώπους προκειμένου να αυξήσουν τους ρυθμούς ωρίμανσης ενός φρούτου προκειμένου αυτό να βγει στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη:
Γιατί η τάση dirty vegan είναι τόσο δημοφιλής;

Θα είναι το μπέργκερ του μέλλοντος από… έντομα;

Βanana bread, η πιο δημοφιλής συνταγή στην καραντίνα + 3 τέλειες συνταγές

Το άρθρο της εβδομάδας