Λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι είναι ίσως οι πιο σημαντικές «πινελιές» στο φαγητό μας. Ωστόσο, είναι το πιπέρι που χρησιμοποιούμε το κατάλληλο για το γεύμα που ετοιμάζουμε; Μάλλον, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ξέρετε πόσα είδη πιπεριού υπάρχουν;
Μαύρο πιπέρι
Μπορεί να σας φανεί περίεργο, όμως το μαύρο πιπέρι προέρχεται από το πράσινο πιπέρι. Για να γίνει η παραγωγή του μαύρου πιπεριού, οι καρποί συλλέγονται πράσινοι, λίγο πριν την πλήρη ωρίμασή τους. Στη συνέχεια μπαίνουν για λίγες ώρες σε ζεστό νερό -διαδικασία κατά την οποία θα αλλάξει το χρώμα τους σε μαύρο- και στη συνέχεια αποξηραίνονται είτε στον ήλιο είτε σε φούρνους. Το Βιετνάμ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μαύρου πιπεριού στον κόσμο, αν και το μπαχαρικό καλλιεργείται και σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ινδίας.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Το μαύρο πιπέρι είναι η καλύτερη παρέα του αλατιού και πάει σχεδόν στα πάντα. Η καυτερή του γεύση το κάνει απαραίτητο συστατικό στα φαγητά.
Πράσινο πιπέρι
Το πράσινο πιπέρι του παίρνουμε από το φυτό Piper nigrum δηλαδή Πέπερι το μέλαν ή Μαυροπίπερο. Προέρχεται από τους άγουρους, πράσινους, καρπούς του φυτού, που συλλέγονται πριν ωριμάσουν. Λόγω της φρεσκότητάς του έχουν έχουν μικρή διάρκεια ζωής και ο ευκολότερος τρόπος να διατηρηθούν είναι σε λάδι ή ξύδι. Η Ταϊλάνδη είναι μία χώρα, που το χρησιμοποιεί κατά κόρον.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Ταιριάζει στα πατέ, στις τερίν και τις «φάρσες» των πουλερικών. Επίσης, πηγαίνει στον σολομό και στο χοιρινό, ενώ αγαπά και τα βότανα όπως το θυμάρι, η δάφνη, το δενδρολίβανο και το φασκόμηλο, αλλά και το ξίδι και το λεμόνι.
Λευκό πιπέρι
Το λευκό πιπέρι ουσιαστικά είναι κόκκοι του μαύρου πιπεριού χωρίς το περικάρπιο τους. Οι κόκκοι που προορίζονται για λευκό πιπέρι συλλέγονται όταν είναι πολύ ώριμοι,βράζονται για να αποφλοιωθούν και στεγνώνονται. Ακριβώς επειδή αφαιρείται το περικάρπιο η επιφάνειά τους είναι πιο λεία.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Με πιο ελαφριά γεύση από το μαύρο πιπέρι και με περισσότερη οικεία γεύση από το πράσινο, το λευκό πιπέρι ταιριάζει τέλεια σε συνταγές για σάλτσες όπως μπεσαμέλ και αλφρέντο, καθώς και σε πουρέ λαχανικών όπως πατάτες και κουνουπίδι. Ιδανικό για να αναδείξει τα αρώματα των ψαριών, κυρίως του τόνου, αλλά και πολλών άλλων θαλασσινών, όπως οι γαρίδες και οι αστακοί. Μπορεί να συνδυαστεί επίσης με την κανέλα, το κύμινο, το γαρίφαλο, τον κουρκουμά, το καρδάμωμο, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό και το δεντρολίβανο.
Ροζ πιπέρι
Το ροζ πιπέρι δεν είναι πιπέρι. Ουσιαστικά, δεν ανήκει στην οικογένεια των «αληθινών» πιπεριών, των καρπών δηλαδή του Piper nigrum ή μαυροπίπερου. Αντιθέτως προέρχεται από τους καρπούς ενός σχίνου (Schinus terebinthifolius).
Οι κόκκοι του ροζ πιπεριού ή πιπεριού της Βραζιλίας, από όπου και κατάγονται, έχουν κόκκινο ρώμα και περίβλημα που θρύβεται πολύ εύκολα, αποκαλύπτοντας έναν μικρό, μαύρο σπόρο. Γι’ αυτό, στον μύλο των μπαχαρικών μπαίνουν μαζί με τα πιο σκληρά μαύρα και πράσινα πιπέρια, αλλιώς τους σπάμε με το χέρι ή με ένα πλατύ μαχαίρι.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Έχει πιο ελαφριά γεύση σε σχέση με τα άλλα πιπέρια. Μπορεί να μπει σε πληθώρα συνταγών, όπως σε μοσχαρίσια φιλέτα, κυνήγια, μαριναρισμένα ψάρια και πουλερικά. Πολύ καλή πρόταση είναι να μπει σε μαρινάδες και λευκές σάλτσες, αλλά και σε σαλάτες. Το βάζετε σε φρέσκα λευκά τυριά και μπαίνει στο τέλος του μαγειρέματος.
Δείτε επίσης:
20 υγιεινές συνήθειες για να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά (VOL 2)
5 vegan συνταγές που θα λατρέψετε
20 υγιεινές συνήθειες για να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά