Το καλό κρασί φτιάχνεται στο αμπέλι ισχυρίζονται οι οινοπαραγωγοί που μοχθούν όλο το χρόνο για να καταφέρουν να καρπωθούν τους κόπους τους μια συγκεκριμένη εποχή. Και αυτή η εποχή είναι η εποχή του τρύγου.

Το θέαμα είναι μαγικό να βλέπεις τα ροζιασμένα χέρια των εργατών με τα ψάθινα καπέλα να κόβουν με το κυρτό μαχαίρι το τσαμπί με τα σταφύλια. Να γεμίζουν τα τελάρα ξέχειλα που παίρνουν το δρόμο για το οινοποιείο. Η φύση δεν είναι προβλέψιμη και η φετινή χρονιά με τους καύσωνες στις αρχές του καλοκαιριού άφησε το στίγμα της στη σοδειά. Όμως οι ιδιαιτερότητες του καιρού έχουν διπλή όψη και το αποτέλεσμα στα χέρια των οινοποιών θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

trigos_anoigma1

Στο Κτήμα Σκούρα, στο Μαλανδρένι Αργολίδας υποδέχτηκαν το Αγιωργίτικο και ακολουθεί το Μοσχοφίλερο. Η κούραση είναι εξαντλητική, όμως, στο οινοποιείο όπως και σε κάθε οινοποιείο της χώρας την εποχή αυτή έχουν γιορτή. Στο οροπέδιο Γυμνό τα αμπέλια «τρέχουν» στοιχισμένα. Μια πράσινη θάλασσα. Ο άοκνος οινοπαραγωγός Γιώργος Σκούρας αφουγκράζεται το αμπέλι κάτω από τις ανελέητες αχτίνες του ήλιου. «Η φετινή είναι χρονιά «μωσαϊκό» λέει και προσθέτει: «Τα καλά αμπελοτόπια θα δείξουν τη δύναμή τους στο πως λειτουργούν στη ζέστη». Ο τρύγος ξεκινά όταν ο καρπός είναι στη σωστή ωρίμανση, εκεί που θα έχει αναπτύξει το σταφύλι αρώματα και οξύτητα. Οι τρυγητές γεμίζουν τα κοφίνια. Όμορφο θέαμα να τρυγούν τα ώριμα σταφύλια. Στο οινοποιείο η μυρωδιά του μούστου σε ζαλίζει γλυκά. Μαγική η διαδικασία της μετάλλαξης του σε οίνο.

FullSizeRender(25)

Στην Κεφαλλονιά, οινοποιείο Gentilini ξεκίνησε τον τρύγο αρχές Αυγούστου. Ο οινοπαραγωγός Πέτρος Μαρκαντωνάτος είναι αισιόδοξος: «Θα πιούμε αρωματικά κρασιά, μετρίου σώματος και με υψηλή οξύτητα», λέει και εξηγεί: «Γενικά ήταν μια καλή και ήπια χρονιά μέχρι τον καύσωνα του Ιουλίου. Τότε τα αμπέλια πιέστηκαν με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η Ρομπόλα να γίνει όψιμη. Θα είναι μια χρονιά πρόκληση για την ποικιλία Ρομπόλα. Για τη Μαυροδάφνη όμως θα είναι η χρονιά της 10ετίας, με υψηλόβαθμα κρασιά, καλής οξύτητας και πολύ καλές χρωματικές εντάσεις».

Στα Μεσόγεια, ο Αττικός αμπελώνας ταλαιπωρήθηκε από τον καύσωνα του Ιουλίου. «Τα σταφύλια έπαθαν ζημιά και είχαμε απώλειες 50%», λέει ο οινοπαραγωγός Γιώργος Βασιλείου του Κτήματος Βασιλείου και προσθέτει: «Φέτος, θα πιούμε κρασιά αρωματικά με μέτριες οξύτητες και αυτό που καθορίζει το Σαββατιανό είναι τα έντονα αρώματα αχλαδιού και μήλου. Είναι από τις λίγες χρονιές που το Σαββατιανό έχει τέτοια αρώματα».

trigos

Θετικά είναι τα μηνύματα από την Οινοποιεία Μπουτάρη μετά την ολοκλήρωση του τρύγου με τα πρώτα δείγματα της φετινής σοδειάς από τη Σαντορίνη και την εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών. Στην Αττική, στο οινοποιείο της Ρωξάνης Μάτσα, οι καιρικές συνθήκες αν και δεν ευνόησαν τον όγκο της πρώτης ύλης εντούτοις τα φετινά κρασιά του Κτήματος θα δώσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο νέος κρητικός αμπελώνας -μετά την αναμπέλωση του 2015- δίνει ευχάριστες ενδείξεις, όμως, τα πρώτα δείγματα του Ξινόμαυρου στη Νάουσσα επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση ότι πρόκειται για εξαιρετική χρονιά. Στην περιοχή της Μαντινείας έχει ξεκινήσει να μαζεύεται σε υψηλή ωριμότητα το Μοσχοφίλερο πράγμα που δεν είναι συνηθισμένο. Τα σταφύλια ξεκίνησαν ήδη να μαζεύονται σε ψηλή ωριμότητα, κάτι που δεν είναι σύνηθες για την περιοχή. Οι ευνοϊκές συνθήκες γι’ αυτό ήταν η μειωμένη απόδοση των πρέμνων και ο ζεστός και σχετικά ξηρός καιρός την περίοδο της ωρίμανσης.

abelonas1

“Με ιδιαίτερα χαρά τρυγήσαμε φέτος στο οινοποιείο της Κρήτης τα πρώτα σταφύλια του νέου μας αμπελώνα, μετά την αναμπέλωση του 2015 και παρακολουθούμε τις πρώτες ενδείξεις μετά τη ζύμωση”, λέει εκπρόσωπος της εταιρίας Μπουτάρη και συνεχίζει. “Την παρούσα στιγμή, τα «φώτα» είναι στραμμένα στις περιοχές μας στη Νάουσσα, τη Γουμένισσα και τη Μαντινεία, όπου ο τρύγος και η οινοποίηση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Συγκεκριμένα στη Νάουσσα η παραλαβή του ξινόμαυρου έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε στο στάδιο της εκχύλισης των συστατικών του φλοιού, ενώ η αλκοολική ζύμωση προχωρά στις δεξαμενές. Τα πρώτα δείγματα επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση ότι πρόκειται για εξαιρετική χρονιά! Ο τρύγος στη Γουμένισσα βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη με τα ξινόμαυρα να τρυγούνται εντός των επόμενων ημερών. Διανύοντας την πιο σημαντική στιγμή του χρόνου για εμάς, την περίοδο του τρύγου, έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα της φετινής σοδειάς από τις νοτιότερες περιοχές που έχουν ολοκληρώσει τη συγκομιδή των σταφυλιών και η οινοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Αρχίζοντας και φέτος από τη Σαντορίνη, όπου ολοκληρώθηκε ένας εξαιρετικός τρύγος τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα σταφυλιών, συνεχίσαμε στην Αττική, στο οινοποιείο της Ρωξάνης Μάτσα, όπου αν και οι καλοκαιρινές, καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τον όγκο της πρώτης ύλης, ωστόσο, μάς έδωσαν καρπό σε άριστη υγιεινή κατάσταση που θα μας οδηγήσει σε πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά των φετινών κρασιών του Κτήματος”.