Ότι τα αυτοκίνητα επιβαρύνουν το περιβάλλον το γνωρίζουμε. Δεν φανταζόμασταν ποτέ όμως ότι ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν και απλές οικιακές συσκευές.

Τουλάχιστον σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, οι εκπομπές CO2 των φούρνων μικροκυμάτων αποτελούν άμεση απειλή για το περιβάλλον και μάλιστα, σε όλο τον κύκλο της «ζωής» τους -από την κατασκευή και τη χρήση έως την προώθηση τους για ανακύκλωση-, οι φούρνου που έχουν διατεθεί στην Ευρώπη εκπέμπουν CO2 αντιστοίχως με 7 εκατομμύρια αυτοκίνητα! Σοκαριστικό, σίγουρα.

ripansi

Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως οι εκπομπές CO2 ενός χρόνου χρήσης από 19 φούρνους μικροκυμάτων, είναι ίδιες με αυτές ενός αυτοκινήτου (χωρίς όμως να προσδιορίζεται με ακρίβεια η ηλικία του αυτοκινήτου), ενώ υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, οι ετήσιες πωλήσεις των φούρνων μικροκυμάτων στην Ευρώπη θα φτάσουν τα 135 εκατομμύρια. Σκεφτείτε λοιπόν για τι ποσοστά ρύπανσης μιλάμε.

Φυσικά, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δεν απαλλάσσουν τα αυτοκίνητα από τις ευθύνες τους στην περιβαλλοντική επιβάρυνση, ωστόσο αποδεικνύουν πως αν μας ενδιαφέρει πραγματικά η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί με τις καθημερινές μας συνήθειες.

Δείτε επίσης:
Μπορεί το σάντουιτς να κάνει κακό στο… περιβάλλον;