Στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι, στη Λάρισα, βρίσκονται τα τεράστια βοσκοτόπια της οικογένειας Ντούμα, όπου μέσα ζουν ελεύθερα βίσονες, μαύροι χοίροι και κατσίκες της ισπανικής φυλής Μουρθιάνο – Γραναδίνα.

Όταν ο Θωμάς Ντούμας αποφάσισε το 1999 να φτιάξει το «Αγρόκτημα Ντούμα» στο νομό Λάρισας, είχε εξαρχής αποφασίσει να δημιουργήσει μία πρότυπη μονάδα, όπου τα ζώα θα ζουν ελεύθερα και θα εκτρέφονται με βιολογικό τρόπο. Είχε επίσης βάλει στόχο να φιλοξενεί στα βοσκοτόπια του ξεχωριστές φυλές ζώων, από τα οποία σήμερα παράγονται εξίσου ιδιαίτερα προϊόντα. Πώς τα κατάφεραν; Τις απαντήσεις μάς δίνει η κόρη του Βίκυ, που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή, τυποποίηση και διάθεση των προϊόντων τους.

«Η ενασχόληση με την κτηνοτροφία δεν ήταν κάτι νέο για την οικογένεια μας, καθώς και ο παππούς μου εξέτρεφε βοοειδή. Ωστόσο, όταν ο πατέρας μου αποφάσισε να φτιάξει το Αγρόκτημα Ντούμα, ήθελε να δημιουργήσει κάτι μοναδικό. Ξεκίνησε με τους μαύρους χοίρους και λίγο μετά αποφάσισε να εισάγει στην Ελλάδα βίσονες, τα μεγαλύτερα βοοειδή του πλανήτη, τα οποία ναι μεν είναι δύσκολα διαχειρίσιμα αλλά παρέχουν κρέας εύγευστο και με υψηλή διατροφική αξία. Το σημαντικό για εμάς, ήταν ότι κατάφεραν να προσαρμοστούν πλήρως στα ελληνικά βοσκοτόπια και αυτό έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι τους παρέχουμε ελεύθερο περιβάλλον, όπου ζουν και αναπαράγονται μέσα στη φύση. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια στο κτήμα έχουμε και κατσίκες της ισπανικής αυτόχθονης φυλής Μουρθιάνο – Γραναδίνα».

Βιολογική εκτροφή και ελευθερία
Πέρα από το γεγονός ότι τα ζώα ζουν ελεύθερα εντός της περιφραγμένης έκτασης των 8.000 στρεμμάτων, στο αγρόκτημα περιλαμβάνονται και σταβλικές εγκαταστάσεις 4,5 στρεμμάτων, οι οποίες όμως προορίζονται μόνο για τη φροντίδα των ζώων. Κατά τα άλλα, κάθε φυλή βρίσκεται σε χωριστά κτήματα, καθώς έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες μεταξύ τους, με τα ζώα να βόσκουν ό,τι παράγει η γη. Ο οργανισμός ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ από την άλλη, πιστοποιεί το βιολογικό μοντέλο εκτροφής που ακολουθούν. Μάλιστα, το Αγρόκτημα Ντούμα είναι ένα από τα λίγα βιολογικά κτήματα με βίσονες στην Ευρώπη.

Delis από βίσονα και μαύρο χοίρο
«Ήδη από το 2001 παράγουμε λουκάνικα με κρέας από τα ζώα του κτήματος, προσθέτοντας σταδιακά και άλλα αλλαντικά, ενώ για πολλά χρόνια διαθέταμε στην αγορά και νωπό κρέας βίσονα. Τα τελευταία χρόνια όμως, η διάθεση νωπού κρέατος έχει σταματήσει -με εξαίρεση κάποια εστιατόρια-, ώστε να εξασφαλίζουμε ότι τα προϊόντα μας φτιάχνονται πάντα με τα καλύτερα κομμάτια κρέατος, για να διατηρούν την υψηλή ποιότητα τους», σημειώνει η Βίκυ. Στη γκάμα τους περιλαμβάνονται βιολογικά λουκάνικα βίσονα και μαύρου χοίρου, ενώ από μαύρο χοίρο παράγουν επίσης καπνιστό μπούτι, καπνιστή μπριζόλα, καπνιστό σαλάμι και παριζάκι για παιδιά. Όσο για το βιολογικό γάλα από τις κατσίκες τους, το δίνουν στην εταιρεία Όλυμπος. «Αυτή τη στιγμή το μόνο που λείπει από το κτήμα είναι ένα αλλαντοποιείο, καθώς προς το παρόν συνεργαζόμαστε με αλλαντοποιείο της περιοχής. Πιστεύω ότι μία τέτοια επένδυση θα μας επιτρέψει να παράγουμε ακόμη πιο ιδιαίτερα προϊόντα. Η καλή πρώτη ύλη, άλλωστε υπάρχει», αναφέρει σχετικά με τα μελλοντικά τους σχέδια η Βίκυ, επισημαίνοντας ότι όσο δύσκολη και αν είναι η δουλειά τους, αισθάνονται ότι το αποτέλεσμα τους δικαιώνει.

info
Douma Vital Farm, Μεγάλο Ελευθεροχώρι, Δήμος Ελασσόνας, τηλ. 24140 00369.