Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά σαφώς και χαλάνε, χάνουν τα αρώματα και την έντασή τους. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την ποιότητά τους, τις συνθήκες συντήρησής τους, αν είναι ολόκληρα ή σε σκόνη. Αν και δεν μουχλιάζουν ούτε αναπτύσσουν βακτήρια, μπορεί να οξειδωθούν και να χάσουν τα αρώματά τους.

Τα ολόκληρα μπαχαρικά συνήθως διαρκούν περισσότερο σε σχέση με τις σκόνες, γιατί τα αρώματά τους βρίσκονται στο εσωτερικό τους και καλύπτονται από περίβλημα και δεν εκτίθενται στον αέρα. Όταν βρίσκονται σε μορφή σκόνης, τα μπαχαρικά και τα αποξηραμένα μυρωδικά έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια που εκτίθεται στον αέρα και ενώ είναι πιο εύχρηστα για τις παρασκευές μας, είναι πιο εκτεθειμένα στην οξείδωση.
Οι απόψεις διίστανται για το πόση διάρκεια ζωής έχουν τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές οδηγίες. Τα μπαχαρικά και τα αποξηραμένα μυρωδικά σε σκόνη διαρκούν περίπου 3-6 μήνες ενώ τα ολόκληρα μπαχαρικά μπορούν να κρατήσουν μέχρι και 10 μήνες.
Υπάρχουν κάποια tips για να καταλάβουμε αν τα μπαχαρικά έχουν χαλάσει.

Αποξηραμένα μυρωδικά και μπαχαρικά
Για να καταλάβει κανείς αν είναι εντάξει για χρήση τα αποξηραμένα μυρωδικά και μπαχαρικά είναι να κοιτάξει την ημερομηνία λήξεως στη συσκευασία τους. Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει συσκευασία; Το ιδανικό είναι να σημειώνουμε στο βαζάκι μπαχαρικών πότε τα έχουμε ανοίξει. Ωστόσο και πάλι δεν ξέρουμε πόσον καιρό είχαν μείνει στο ράφι του σούπερ μάρκετ -ειδικά τα αποξηραμένα μυρωδικά- οπότε αυτός δεν είναι ο πιο σωστός τρόπος για να βρούμε τη διάρκεια ζωής τους!

Μάτια, μύτη, στόμα
Η καλύτερη προσέγγιση είναι τα τσεκάρουμε προσεκτικά, όσον αφορά το χρώμα και τα αρώματά τους. Τα αποξηραμένα μυρωδικά όπως η ρίγανη και ο μαιντανός έχουν πράσινο χρώμα και όχι γκρι, αν είναι καλά για χρήση. Τα μπαχαρικά σε σκόνη πρέπει να έχουν ζωντανό χρώμα και όχι παλ. Έπειτα χρησιμοποιούμε τη μύτη μας. Η σκόνη σκόρδου μυρίζει σαν σκόρδο ή σαν κάτι άλλο; Ή δεν έχει καθόλου άρωμα; Αν δεν καταλάβουμε με το τεστ της μύτης, παίρνουμε ένα μικρό κουταλάκι και δοκιμάζουμε. Αν δεν βρούμε την ανάλογη γεύση και άρωμα που πρέπει να έχει το κάθε μπαχαρικό ή μυρωδικό, τότε είναι η ώρα να το αποσύρουμε.

Αλάτι και πιπέρι
Το πιπέρι ακολουθεί ακριβώς τη λογική που αναφέραμε παραπάνω. Οι κόκκοι διαρκούν περισσότερο ενώ το πιπέρι σε σκόνη κινδυνεύει από οξείδωση. Αντιθέτως, το αλάτι δεν χάνει ποτέ τις ιδιότητές του και το άρωμά του.

Πώς να κάνουμε τα μπαχαρικά να κρατήσουν παραπάνω;
Για να μπορέσουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των μπαχαρικών και των αποξηραμένων μυρωδικών μας, μπορούμε να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα. Ξεκινάμε με προϊόντα καλής ποιότητας. Σίγουρα θα έχουν πιο έντονα αρώματα και θα διαρκέσουν περισσότερο. Παράλληλα, το μυστικό βρίσκεται στην ποσότητα. Είναι καλύτερο να αγοράζουμε κάποια μπαχαρικά ή μυρωδικά σε μικρότερες ποσότητες και τη στιγμή που θα τα χρειαστούμε, παρά να τα έχουμε στο ράφι μας και να τα αφήνουμε να χαλάσουν.

Διαβάστε ακόμη

Το μυστικό για να απελευθερώσουν τα μπαχαρικά το άρωμα τους

Γιατί να βάζουμε μπαχαρικά στον καφέ;

Κακάο με μπαχαρικά έχετε δοκιμάσει;