Ένας καφές από τη Βιέννη. Το λαχταριστό, σοκολατένιο ρόφημα, ιδανικό για τα κρύα, γιορτινά απογεύματα.
Eίμαι από τους ανθρώπους που απολαμβάνουν τον καφέ σκέτο: χωρίς ζάχαρη, χωρίς γάλα. Άλλωστε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει κανείς τις γεύσεις και τα αρώματα που κρύβει. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως κάποια κρύα απογεύματα, που αναζητώ ένα γλυκό ρόφημα που να έχει όμως αισθητή την παρουσία του καφέ. Σε αυτές τις περιστάσεις επιτρέπονται τα πάντα. Ένα από τα αγαπημένα μου, λοιπόν, ροφήματα είναι ο καφές Viennois που έχει σαντιγί, πασπαλίζεται με τριμμένη σοκολάτα ή κακάο, στολίζεται με ένα μπισκοτάκι βουτύρου στην κορυφή και παρασκευάζεται κατεξοχήν με διπλή δόση espresso. Μοιάζει πολύ με τη σοκολάτα viennois που ίσως οι περισσότεροι να γνωρίζετε, όμως το συγκεκριμένο ρόφημα είναι ο πιο δημοφιλής καφές της Αυστρίας.
Λίγη ιστορία
Ο καφές στην Αυστρία κάνει την εμφάνισή του κάπου το 1683, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των Οθωμανών να εισβάλουν στη Βιέννη. Η άτακτη φυγή τους τούς έκανε να αφήσουν πολλά λάφυρα πίσω τους, ανάμεσα τους και πολλά σακιά με κόκκους καφέ. Αυτά κατέληξαν στον Αυστριακό στρατιωτικό Georg Franz Kolschitzky, ο οποίος θα ανοίξει στη συνέχεια το πρώτο καφενείο της πρωτεύουσας. Και κάπως έτσι γίνεται η αρχή και σιγά-σιγά τα βιεννέζικα café γίνονται κατεξοχήν τόποι συνάντησης των ανδρών, που μαζεύονταν για να διαβάσουν τις εφημερίδες, να μιλήσουν για την πολιτική, την οικονομία, τις τέχνες και γενικώς να περάσουν την ώρα τους. Μάλιστα, στις αρχές του 20ού αιώνα, μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Τρότσκι, ο Φρόιντ, ο Τίτο και ο Στάλιν σύχναζαν σε κάποιο από τα πολλά καφενεία της Βιέννης.
Πρώτοι εμφανίζονται οι καφέδες στο μπρίκι –κάτι ανάλογο με τον δικό μας ελληνικό– και αργότερα ο φίλτρου. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο κάνει και την εμφάνισή του ο espresso. Ωστόσο, οι Βιεννέζοι δεν μπορούν να αντέξουν την έντονη πίκρα του ιταλικού espresso και για να τη μετριάσουν προσθέτουν φρέσκια ελαφρώς χτυπημένη σαντιγί και από πάνω τρίβουν σοκολάτα ή τον πασπαλίζουν με κακάο σε σκόνη. Το σερβίρισμα ολοκληρώνεται με ένα μπισκοτάκι βουτύρου. Έτσι προέκυψε ο café viennois.
H συνταγή
Για να τον παρασκευάσετε θα χρειαστείτε μια διπλή δόση από espresso και 40 ml κρύα κρέμα γάλακτος την οποία θα χτυπήσετε ελαφρώς για να σχηματιστεί μια βελούδινη σαντιγί. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καφέ φίλτρου, γύρω στα 80 ml, όμως, σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχει μεγάλη ένταση. Για να τον σερβίρετε, προτιμήστε μια γυάλινη κούπα όπου θα φαίνονται οι διαφορετικές στρώσεις του ροφήματος. Ρίξτε πρώτα τον καφέ, στη συνέχεια τη σαντιγί και στο τέλος προσθέστε την τριμμένη σοκολάτα ή το κακάο. Το βουτυρένιο μπισκοτάκι μπορείτε να το βάλετε είτε πάνω από τη σαντιγί ή δίπλα στο ρόφημα. Ο καφές που θα επιλέξετε, καλό θα ήταν να μην έχει πολλές οξύτητες –δεν ταιριάζουν σε κανένα ρόφημα καφέ με γάλα– ούτε και φρουτώδη χαρακτηριστικά. Φυσικά, αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο αλκοόλ. Σε αυτή την περίπτωση προτιμήστε κάποιο μπράντι, κονιάκ, λικέρ πορτοκάλι ή ένα παλαιωμένο ρούμι.
Δείτε επίσης:
Irish coffee: Μαθαίνουμε τα πάντα για τον καφέ με τον κέλτικο χαρακτήρα
Espresso Biscoff Martinis: To viral κοκτέιλ του καφέ
Εspresso Tonic. Γιατί είναι μόδα να προσθέτεις μπουρμπουλήθρες στον καφέ!