Τα μπισκότα gingerbread είναι νόστιμα, στολίζουν το δέντρο και έχουν μια πολύ γοητευτική ιστορία να διηγηθούν.

Έχετε αναρρωτηθεί ποτέ γιατί τα μπισκoτάκια με τζιντζερ των γιορτών έχουν ανθρώπινη μορφή; Η απάντηση βρίσκεται εκατοντάδες χρόνια πίσω. Σύμφωνα με την Carole Levin, διευθύντρια Μεσαιωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν και συγγραφέα του βιβλίου «Η βασιλεία της βασίλισσας Ελισάβετ Α’», η Ελισάβετ -τον 16ο αιώνα- ήταν γνωστή για τα περίπλοκα δείπνα της που περιελάμβαναν μάρτζιπαν σε διάφορες μορφές, όπως φρούτα, κάστρα και πουλιά. Ωστόσο, η βασίλισσα είχε και έναν βασιλικό κατασκευαστή gingerbread, στον οποίο και ανέθεσε να φτιάξει για «ένα συμπόσιο μπισκότα τζίντζερ με τη μορφή ανθρώπων για να τιμήσει ξένους αξιωματούχους και ανθρώπους της Αυλής της», γράφει η Levin.

Ήταν μια δημιουργική στιγμή στην Ιστορία και η αγγλική Αναγέννηση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ έγραφε έργα, όπως η κωμωδία «Αγάπης αγώνας άγονος» («Μια που αν είχα μόνο μια δεκάρα στον κόσμο, θα τη χρησιμοποιούσα για να αγοράσω gingerbread», λέει ο γελωτοποιός Costard). Ήταν επίσης, όμως, εποχή μεγάλων θρησκευτικών πολέμων και ίσως τα gingerbread, ως ομοιώματα αξιωματούχων, να ήταν μέρος της «έξυπνης διπλωματίας της βασίλισσας, σε μια εποχή που η Αγγλικανική Βρετανία βρισκόταν απέναντι από την Καθολική Γαλλία και την Ισπανία».

Την ίδια περίοδο, τα ανθρωπάκια-μπισκότα δίνονταν από πρακτικούς γιατρούς/μάγους σε νεαρές, σαν γιατροσόφια, για να κατακτήσουν την καρδιά του άνδρα που αγαπούσαν. «Αν κατάφερναν να τον κάνουν να φάει το μπισκότο, θα τις ερωτευόταν για πάντα». Σήμερα, πια, τα μπισκότα βρίσκουν τη θέση τους στα χριστουγεννιάτικα έθιμα ολόκληρης της Ευρώπης.

Δείτε επίσης:

Gingerbreads σε σχήμα στολιδιών

Χριστουγεννιάτικο έλατο από μπισκότα με μέλι και μπαχαρικά