Ιανουάριος, ο μήνας που όλοι ξεκινάμε να θέτουμε στόχους και να δίνουμε βαρύγδουπες υποσχέσεις στον εαυτό μας. Η καθημερινή γυμναστική, το περπάτημα και η υγιεινή διατροφή είναι μερικές από εκείνες που παρελαύνουν στις πρώτες θέσεις της λίστας των περισσότερων. Εάν είσαι ένας από αυτούς, έχουμε να σου προτείνουμε μερικούς πιο συγκεκριμένους στόχους για να θέσεις (ακόμη και εάν με μαθηματική ακρίβεια τους ξεχάσεις ύστερα από την δεύτερη βδομάδα του Ιανουαρίου). Να ποιες τροφές πρέπει οπωσδήποτε να βγάλεις από τη διατροφή σου:

anapsiktika

1. Αναψυκτικά διαίτης
Μπορεί να νομίζεις ότι επιλέγοντας ένα αναψυκτικό με 0 θερμίδες κάνεις την πιο υγιεινή επιλογή, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες όσα περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να είναι ακόμα χειρότερα για την υγεία σου, καθώς προκαλούν έντονες λιγούρες για γλυκό. “Η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης δεν φαίνεται να ενθαρρύνει την πλειονότητα του κόσμου να κάνει πιο υγιεινές επιλογές”, υποστηρίζει η Maya Feller, διατροφολόγος από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

burger-anoigma

2. Τροφές με τεχνητά χρώματα
Η διατροφολόγος Frances Lagerman-Roth τονίζει πώς θα πρέπει να προσέχουμε ποιες διατροφικές τάσεις ακολουθούμε, καθώς πολλά από τα πολύχρωμα σνακ που έγιναν viral το 2017, περιέχουν τεχνητά χρώματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικά σοκ σε πολύ κόσμο, σύμφωνα με το Food and Drug Administration.

chips-froutwn

3. Τσιπς λαχανικών
Μην γελιέσαι. Τα εν λόγω τσιπς συνήθως περιέχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων και λιπαρών με τα κλασικά πατατάκια, καθώς της περισσότερες φορές είναι τηγανητά. Η διατροφολόγος Keri Glassman μάς παροτρύνει μάλιστα να μείνουμε μακριά και από τα kale chips, τα οποία τις περισσότερες φορές περιέχουν απίστευτη ποσότητα αλατιού και κορεσμένων λιπαρών. “Είναι ένα καλό σνακ, αλλά μπορείς να εξοικονομήσεις πολλά χρήματα, εάν φτιάξεις μια συνταγή με κέιλ στο σπίτι, η οποία θα έχει μάλιστα και μεγαλύτερη διατροφική αξία”, υποστηρίζει.

ice cream1

4. Παγωτά διαίτης
Σύμφωνα με τη Lagerman-Roth, μπορεί τα εν λόγω παγωμένα επιδόρπια να περιέχουν μικρότερη ποσότητα ζάχαρης, αλλά είναι γεμάτα τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα. Η ίδια προτείνει να τα αποφεύγουμε και να τρώμε μισό φλιτζάνι κανονικό παγωτό για να ικανοποιήσουμε τη λιγούρα μας.

kefir smoothie2

5. Έτοιμα σνακ με πρωτεΐνη
Αντίθετα με όσα πιθανόν πιστεύεις, η προσθήκη σκόνης πρωτεΐνης σε φαγητά, όπως μπισκότα, pancakes και δημητριακά, δεν τα κάνει απαραίτητα υγιεινά, λέει η Glassman. “To πιο πιθανό είναι να παίρνεις ήδη την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεσαι, οπότε η προσθήκη επιπλέον ποσότητας δεν είναι απαραίτητη”, τονίζει. “Η ετικέτα “πρωτεΐνη” μπορεί να σε μπερδέψει και να σε κάνει να μην βλέπεις τι ακριβώς είναι το προϊόν”, συνεχίζει. Και η διατροφολόγος, Mandy Enright, προτείνει βέβαια να αποφεύγουμε τα εν λόγω προϊόντα, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης και φτωχή πρόσληψη φυτικών ινών, από τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. “Τα shake πρωτεΐνης δεν προσφέρουν το ίδιο επίπεδο κορεσμού με ένα κανονικό γεύμα”, προσθέτει στη λίστα των λόγων, για τούς οποίους πρέπει να τα αποφεύγουμε.

milkshake1

6. Εποχικούς καφέδες-τούρτες
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εν λόγω καφέδες όχι μόνο είναι πεντανόστιμοι, αλλά εγγυώνται και χιλιάδες καρδούλες στο Instagram. Η Glassman ωστόσο μάς προειδοποιεί ότι η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, καθώς είναι γεμάτα με σιρόπια, τεχνητά γλυκαντικά και χρώματα. Προκειμένου να ικανοποιήσεις τη λιγούρα σου, προτείνει να επιλέξεις ένα εποχικό ρόφημα χωρίς ζάχαρη και να προσθέσεις κανέλα ή σκόνη κακάο για επιπλέον γεύση.

01.-Dalliance-_-juices

7. Χυμούς
Είναι υγιεινοί, δεν διαφωνούμε. Ωστόσο τους λείπει ένα πολύ βασικό θρεπτικό συστατικό: Οι φυτικές ίνες, οι οποίες αφαιρούνται κατά το στύψιμο. Σύμφωνα με την Enright, αυτός είναι ο λόγος που είναι λιγότερο χορταστικοί από ολόκληρα τα φρούτα. Προτίμησε ένα smoothie που αν και θα έχει την ίδια ποσότητα φυσικών σακχάρων με το χυμό, θα έχει και την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών για να γίνει σωστά η πέψη του.

malako-turi2

8. Light τυριά και γιαούρτια
Η αλήθεια είναι ότι τα λιπαρά είναι αυτά που δίνουν γεύση στα περισσότερα τρόφιμα. Όταν, λοιπόν, αυτά αφαιρούνται, τι μένει; Ένα άγευστο προϊόν. Για να ξαναγίνουν λοιπόν γευστικά και ελκυστικά για τους καταναλωτές τα προϊόντα, οι κατασκευαστές προσθέτουν σε πολλά από αυτά σάκχαρα. Σύμφωνα μάλιστα με το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, εάν τα τρόφιμα αυτά δεν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, όχι μόνο δεν βοηθούν στο αδυνάτισμα, αλλά πολύ πιθανό να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα!

Δείτε επίσης:
Οι διατροφικές τάσεις της νέας χρονιάς