Το διάσημο ιταλικό πανετόνε είναι ένα γλυκό που έχει αγαπηθεί τα τελευταία χρόνια από όλο και μεγαλύτερη μερίδα των καταναλωτών. Μάλιστα, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα γλυκά που απολαμβάνουμε κάθε Χριστούγεννα. Το ιταλικό είδος γλυκού ψωμιού προέρχεται από το Μιλάνο (στην τοπική μιλανέζικη διάλεκτο της λομβαρδικής γλώσσας λέγεται panetton) και συνήθως παρασκευάζεται για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος. Η αυθεντική συνταγή περιέχει ζαχαρωμένα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι, ενώ δεν είναι σπάνιο να το βρεις και με κομματάκια σοκολάτας. Η σύνδεση των γλυκών κέικ με τα Χριστούγεννα γίνεται σε γραπτά κείμενα του 18ου αιώνα. Πλέον, στην αγορά βρίσκουμε ποικιλία πανετόνε γεμάτα αρώματα φρέσκου βουτύρου, ζαχαρωμένων φρούτων, σοκολάτας, ξηρών καρπών και μπαχαρικών, ενώ το συγκεκριμένο γλυκό ξεχωρίζει πάντα για το εντυπωσιακό του ύψος και την ωραία εμφάνισή του,

Η δημιουργία ενός πετυχημένου πανετόνε δεν είναι εύκολη υπόθεση, διότι απαιτεί ώρες και εμπειρία για να το φτιάξει κάποιος και γ’ αυτό και όσοι το αγαπούν αναζητούν τις πιο νόστιμες και ενδιαφέρουσες επιλογές της αγοράς. Παρακάτω έχουμε ξεχωρίσει οκτώ αφράτα πανετόνε που βρίσκουμε σε καταστήματα στην Αθήνα.

1. Madame Fraise, φουσκωτά, αφράτα με πλούσιο άρωμα βουτύρου σε δύο γεύσεις. Υμηττού 222, Μετς, τηλ.: 211 4186086

2. MiTo’21, με πολλές κυψέλες και ιδιαίτερα αρωματικό. Θα το βρείτε στην κλασική εκδοχή του, με σοκολάτα, αλλά και αλμυρό, σε επιλεγμένα καταστήματα.

3. Antonis Selekos Conceptual Desserts, πλούσια διακοσμημένο εξωτερικά, κυψελωτό και αέρινο εσωτερικά, είναι φτιαγμένο με προζύμι. Εριφύλης 2, Παγκράτι, τηλ.: 210 7248888

4. Panettone Infermentum, έρχονται κατευθείαν από τη Βερόνα και είναι σκέτος αφρός. Θα τα βρείτε στον Φούρνο του Τάκη,  Μισαραλιώτου14, Κουκάκι, τηλ.: 210 9230052

5. La Mole, η κλασική του εκδοχή με σταφίδες, πορτοκάλι και κίτρο, Δημοκρατίας 3, Πεύκη, τηλ.: 210 8062594

6. Τρομερό Παιδί, γεμιστό με μαριναρισμένη φράουλα σε κονιάκ και σοκολάτα. Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, τηλ.: 210 7777537

7. Φούρνος Ρίζος Ελαία, παραδοσιακό, πλούσιο σε βούτυρο που βγαίνει και σε τέσσερις επιπλέον εκδοχές. Μαρτόζου 12, Κουκάκι, τηλ.: 210 9249527

8. Πορτατίφ, πληθωρικό, αφράτο και σε ξεχωριστούς συνδυασμούς, όπως γεμιστό με bueno ή φιστίκι. Μαυρομιχάλη 84, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3645264