Καθημερινό καλοκαιρινό τραπέζι χωρίς λαδερό φαγητό δεν γίνεται. Όπως δεν γίνεται και καλοκαίρι χωρίς φέτα και καρπούζι. Τι κάνουμε όμως όταν θέλουμε να εντάξουμε τα αγαπημένα μας λαδερά στο Κυριακάτικό μας τραπέζι, μαγειρεύοντάς τα σε μία πιο χορταστική, ίσως ακόμα και σε μία πιο επίσημη ή ακόμα και εορταστική, εκδοχή τους;

Τα πράγματα, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση είναι απλά: Τα ενισχύουμε με τη νοστιμιά και την πληθωρική παρουσία κάποιου κρέατος. Και τότε ακριβώς είναι που αντιλαμβανόμαστε ότι τα φασολάκια, οι μπάμιες ή ακόμα και ο αρακάς, κάνουν καταπληκτική μαγειρική παρέα τόσο με τα πουλερικά όσο και με το κόκκινο κρέας, σερβίροντας στο οικογενειακό τραπέζι ιδέες που παντρεύουν μοναδικά το παραδοσιακό με το σύγχρονο.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο πετυχημένες προτάσεις που ενώνουν στο ίδιο πιάτο κρέας και λαδερό και που θα μπορούσαν να μη λείπουν σταθερά όλο το καλοκαίρι, από το σπιτικό μας τραπέζι.

Φασολάκια πλατιά με μπουκιές κοτόπουλου και πατάτες
Τα φασολάκια συνδυάζονται εξαιρετικά με το κοτόπουλο και τις πατάτες στην κατσαρόλα, δημιουργώντας ένα πολύ χορταστικό και νόστιμο πιάτο. Επιλέγουμε το στήθος από το κοτόπουλο και φασολάκια πλατιά που άλλωστε τώρα είναι και η εποχή τους και τα μαγειρεύουμε μαζί με φρέσκιες ντομάτες. Αυτό το πιάτο θα μπορούσε να πείσει ακόμα και εκείνους που δε συμπαθούν πολύ τα λαδερά, τουλάχιστον να τα δοκιμάσουν. Ίσως και μετά από αυτή τη δοκιμή, αποφασίσουν να αλλάξουν εν τέλει γνώμη.

Αρνάκι με μπάμιες
Το μυστικό γι’ αυτό το φαγητό είναι το αρνάκι να είναι καλά ψημένο και οι μπάμιες να μην είναι λιωμένες. Διαλέγουμε αρνί χωρίς κόκκαλο και φρέσκιες μπάμιες και δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε σκόρδο και ξίδι από κόκκινο κρασί.

Μπάμιες με κοτοκεφτέδες στη γάστρα
Η εν λόγω συνταγή υπόσχεται αυτό το καλοκαίρι να μας κάνει να δούμε τις μπάμιες με άλλο μάτι. Ίσως ακόμα και να τις αγαπήσουμε τόσο πολύ που να θέλουμε να τις βάζουμε συστηματικά και όλο το καλοκαίρι στο καθημερινό μας μενού. Σε αυτό βέβαια θα βοηθήσουν καθοριστικά και οι αφράτοι κεφτέδες κοτόπουλου που όπως και να το κάνουμε, σε ότι και αν σταθούν δίπλα, του δίνουν αυτομάτως μεγάλη αξία. Βγάζοντας το ταψί από το φούρνο δεν παραλείπουμε να βάλουμε στο τραπέζι και ένα μπουκάλι παγωμένη μπίρα.

Κουνέλι με άγριες αγκινάρες, αρακά και σαφράν
Το κουνέλι αναμφίβολα έχει ένα πολύ ιδιαίτερο κρέας, γι’ αυτό και οι περισσότεροι είτε το αγαπούν είτε το απορρίπτουν χωρίς πολλά πολλά λόγια και δικαιολογίες. Σε αυτή τη συνταγή το κουνέλι επαναπροσδιορίζεται συναντώντας δύο από τα πλέον αγαπημένα λαχανικά της ελληνικής υπαίθρου, τις αγκινάρες και τον αρακά. Τα τρυφερά αυτά μαγειρικά ενσταντανέ ενισχύονται από τις αρωματικές πινελιές του σαφράν που βγάζει το πιάτο από τον χάρτη με τις παραδοσιακές συνταγές και του δίνει αυτομάτως μία πιο σύγχρονη και δημιουργική διάσταση.

Μοσχάρι λεμονάτο με αρακά
Το αγαπούν οι γιαγιάδες, το αγαπούν και τα παιδιά. Το μοσχάρι μπαίνει τακτικά, κυρίως δε τις Κυριακές, στις κουζίνες των ελληνικών νοικοκυριών προσκαλώντας σε οικογενειακά τραπεζώματα τους απανταχού κρεατοφαγάδες. Σε αυτή τη συνταγή συναντά ένα άλλο αγαπημένο λαδερό, τον αρακά που φτιάχνουμε λεμονάτο -και άλλοτε κοκκινιστό- στην κατσαρόλα και εκπαιδεύει τους ουρανίσκους μας, σε νέους ενδιαφέροντες γαστρονομικούς συνδυασμούς.

Κατσικάκι με αγκινάρες και κουκιά
Ένα νόστιμο αν και χρονοβόρο πιάτο που αποτελεί ιδανική επιλογή για τα κυριακάτικα τραπέζια (ειδικά από την άνοιξη και μετά που οι αγκινάρες μπαίνουν στην εποχή τους). Αν μάλιστα δεν ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν θέμα (λόγω αλλεργίας) με τα κουκιά, η συγκεκριμένη κρεατοφιλική πρόταση θα μπορούσε να μας κάνει να εκτιμήσουμε – ακόμα περισσότερο- το κατσικάκι.