Στην Αιγιαλεία χτυπάει η καρδιά της ομηρικής πολυστάφυλου και αμπελόεσσας Πελοποννήσου. Απέχει μόλις δύο ώρες από το κέντρο της Αθήνας και η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός από τους ασφαλέστερους εθνικούς δρόμους της χώρας χάριν στο έργο της Ολυμπίας Οδού.

Η ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας προσφέρει απλόχερα αυτό το μοναδικό ανάγλυφο των εναλλαγών βουνού και θάλασσας, που κάνει την Ελλάδα μοναδική. Από τις κορυφές των βουνών αντικρύζουμε το μπλε του Κορινθιακού κόλπου ενώ από τα καθαρά νερά της θάλασσας αντικρύζουμε τις επιβλητικές κορφές, εκεί που ξεδιπλώνεται μία από τις μεγαλύτερες οινικές ιστορίες. Και στη μέση; Φαράγγια, ροές ποταμών, αμπέλια. Ιστορία από τα χρόνια του Ομήρου, Κορινθιακή Σταφίδα Προστατευόμενης Προέλευσης, εκδρομή με τον Οδοντωτό, δραστηριότητες σε βουνό και θάλασσα, γαστρονομία με αυθεντική ύλη και ουσία. Στην Αιγιαλεία χτυπάει η καρδιά της ομηρικής πολυστάφυλου και αμπελόεσσας Πελοποννήσου.

Περαντζάδα στο λιμάνι του Αιγίου

Το Αίγιο, μια από τις αρχαιότερες Ελληνικές πόλεις, μετά τον καταστροφικό σεισμό που συγκλόνισε το πανελλήνιο πριν 25 χρόνια, ανοικοδομήθηκε, αναβαθμίστηκε και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη ασφαλή πόλη για όλη την οικογένεια. Διαθέτει μικρό εμπορικό κέντρο για όλες τις ηλικίες και όλες τις ανάγκες ανάμεσα σε πλακόστρωτα δρομάκια, ενώ η ανάπλαση της πλατείας Αγίας Λαύρας που παραδόθηκε πρόσφατα στους πολίτες ενισχύει τη συνολική εικόνα, δίνοντας νέο «αέρα» στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, την παράσταση κλέβει «το μπαλκόνι του Κορινθιακού». Η κάθετη τομή που χωρίζει απότομα τη μέσα πόλη με το λιμάνι του Αιγίου, αποτελεί το στολίδι που διαφυλάσσει την εμπορική και πολιτιστική τους κληρονομιά. Οι ανενεργές ράγες του τρένου που διασχίζουν το λιμάνι και οι αποθήκες της Κορινθιακής σταφίδας, κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, αποτελούν «μουσειακά» στοιχεία της εμπορικής σημασίας που είχε κάποτε αυτός ο τόπος.

Κολύμπι και δραστηριότητες στη θάλασσα

Ο κορινθιακός κόλπος είναι μια κλειστή θάλασσα με βαθιά νερά και αποτελεί ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα με σημαντική βιοποικιλότητα. Στα νερά του βρίσκουν καταφύγιο πλήθος υδρόβιων οργανισμών μεταξύ των οποίων τα τέσσερα είδη δελφινιών στην Ελλάδα. Οι παραλίες της Αιγιαλείας είναι ιδανικές για κολύμπι με ασφάλεια και μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες με μικρά παιδιά που αναζητούν καθαρά νερά και ασφάλεια, επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας που αναζητούν ησυχία, αλλά και πιο δραστήριους νεαρής ηλικίας που αναζητούν μουσική, παιχνίδια και διασκέδαση σε κάποιο beach bar. Αν μπορείτε να «κλέψετε» ματιές κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών – Πατρών, σίγουρα θα βρείτε μια παραλία κομμένη και ραμμένη στις επιθυμίες σας.

Εκδρομή με το τραινάκι του οδοντωτού

Από το Διακοπτό έως τα Καλάβρυτα, κατά μήκος των τρεχούμενων νερών στο φαράγγι του Βουραϊκού, περνάει το ιστορικό τραινάκι του Οδοντωτού. Μια διαδρομή που για να χαραχτεί χρειάστηκε να τρυπηθούν βράχια, να σπάσουν πέτρες, να ανοιχτούν τούνελ, να κρεμαστούν γέφυρες και ράγες στον αέρα. Να ρίξουν «δόντια» για να κρατηθούν σε όλη τη διαδρομή, από και προς τα Καλάβρυτα. Μάθαμε να το αποκαλούμε «τραινάκι» γιατί είναι το δικό μας αγαπημένο δρομολόγιο. Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων είναι μια μοναδική ατραξιόν της Ελλάδας. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.odontotos.com/.

«Ηρωική Αμπελουργία» στα Αμπελοτόπια της Αιγιαλείας

Από τη μία πλευρά η προστασία του Χελμού και του Παναχαϊκού και από την άλλη πλευρά η θαλασσινή αλμύρα του Κορινθιακού κόλπου, δημιουργούν το ιδανικό μικροκλίμα για οινικά αριστουργήματα. Στις μικρές κορφές του Χελμού, στους ανάγλυφους λόφους του Ρίρα, στις απότομες πλαγιές του Παναχαϊκού, στο προστατευόμενο Γεωπάρκο Χελμού – Βουραϊκού, «κεντάνε» από αρχαιοτάτων χρόνων τα αμπέλια οι Έλληνες. «Ηρωική αμπελουργία» (viticulture héroïque) ονομάζεται και ο όρος έχει υιοθετηθεί παγκοσμίως από τον κλάδο του κρασιού για να δηλώσει καλλιέργειες που καλούνται να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες συνθήκες παραγωγής, απαιτώντας υψηλό κόστος, χειρωνακτικό μόχθο και ειδικές τεχνικές.

Ορεινοί αμπελώνες με κλίση εδάφους μεγαλύτερη του 30%, υψόμετρο πάνω από 500 μ., διάσπαρτοι μικροί κλήροι φυτεμένοι σε πεζούλες – μπαλκόνια, αποτελούν, σύμφωνα με το διεθνές «Κέντρο Έρευνας, Μελέτης και Ανάδειξης της Ορεινής Αμπελουργίας» (CERVIM), τα κύρια κριτήρια πιστοποίησης μιας αμπελουργίας ως «ηρωικής». Σε απόκοσμα, φτωχά και πετρώδη εδάφη, με συνθήκες που εμποδίζουν την εύκολη πρόσβαση και τη χρήση μηχανών και απαιτούν μικρές παραγωγές, η ορεινή Αιγιάλεια πληροί όλες τις προϋποθέσεις της «ηρωικής αμπελουργίας» και αποτελεί ιδανικό τόπο φιλοξενίας της.

Οι δημοφιλέστερες οινοποιήσιμες ποικιλίες που καλλιεργούνται στον ηρωικό αμπελώνα της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων είναι οι: Λαγόρθι, Ασύρτικο, Μαυροδάφνη με ξερή οινοποίηση, Μαύρο Καλαβρυτινό, Αγιωργίτικο, Μαλαγουζιά, Βερτζαμί, Βιδιανό, Αηδάνι, Ρομπόλα, Κυδωνίτσα, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Pinot Noir, Reisling, Viognier, Petit Verdo, Grenache Rouge, Gewurztraminer και φυσικά ο Ροδίτης, η εμβληματική ποικιλία της Αιγιαλείας με διεθνή αναγνώριση.

Γαστρονομία

Το ανάγλυφο της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων, ορεινά, πεδινά, παραλιακά, καλύπτει όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Η Κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα ΠΟΠ δίνει γεύση σε πολλά αρτοπαρασκευάσματα (σταφιδόψωμα, κέικ και γλυκά παξιμάδια). Στα παράλια βρίσκουμε όλο το χρόνο φρέσκο ψάρι από τον Κορινθιακό κόλπο, στα ορεινά βρίσκουμε κατσικάκι, κόκορα με χειροποίητα ζυμαρικά, λαδερά, μαγειρευτά, παραδοσιακές πίτες αλλά όποια άλλη γεύση χρωματίζει την αυθεντική Ελλάδα. Σε όλα τα σημεία, ο οίνος ρέει σε αφθονία με απεριόριστους συνδυασμούς ποικιλιών και οινοποιήσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που λειτουργούν οργανωμένα wine bars, όχι μόνο στο Αίγιο αλλά και στις σάλες των ξενοδοχειακών μονάδων. Αξίζει να σημειωθεί το σημαντικό έργο των ελαιοπαραγωγών της Αιγιαλείας που με εξίσου μεγάλη ιστορία, παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τις ποικιλίες κορωνέικη, μεγαρίτικη, πατρινιά, κουτσουρελιά, λιανολιά και μοθωνιά.

Οινοξένεια

Τα Οινοξένεια είναι ένας καινοτόμος θεσμός, μια πολυήμερη πολιτιστική και γαστρονομική διαδρομή στα τοπία και τις γεύσεις της Αιγιαλείας, στον πλούτο της αμπελοοινικής παράδοσης, τον πολιτισμό και τη φιλοξενία της περιοχής, με μια πλειάδα εκδηλώσεων υψηλής αισθητικής αξίας.

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ως αρμόδιος φορέας του Δήμου Αιγιαλείας, οι επαγγελματίες του ΔΙΚΤΥΟΥ Ποιότητας Οινοξένεια καθώς και προσωπικότητες του χώρου από κοινού, σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις πολιτισμού, ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής σε ισχυρό τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του έτους. Φέτος, τα Οινοξένεια υλοποιούνται για 10η χρονιά, στοχεύοντας στην ανάδειξη της σημαντικής αμπελουργίας, σε μια μοναδική συνέργεια μεταξύ οίνου, γαστρονομίας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Μουσικά ακούσματα, βραδιές γαστρονομίας, επιλεγμένες συναυλίες, περιηγήσεις και παιχνίδια σε αμπελώνες, προβολές ταινιών, τοπικές γεύσεις και οίνοι ποιότητας, καλλιτεχνικά δρώμενα και ξεναγήσεις στα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής, γευστικά ταιριάσματα σε επιλεγμένα σημεία εστίασης προσφέρουν πολλαπλές ποιοτικές επιλογές για οινόφιλους και όχι μόνο. Διαβάστε περισσότερα στο https://oinoxeneia.gr/.