Το έθιμο απαιτεί ούζο και θαλασσινούς μεζέδες κι εμείς προτείνουμε τους καλύτερους.
Μύδια πρασοσέλινο
30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
500 γρ. μύδια
½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
4 κουτ.σούπας ε.π. ελαιόλαδο
150 γρ. πράσο, σε μικρές ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλιτζ. νερό
½ φλιτζ. χυμό λεμονιού
1 κουτ.γλυκού μουστάρδα απαλή
40 γρ. φύλλα σέλινο, ψιλοκομμένα
2 κουτ.σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
½ κουτ.γλυκού κοφτή κορνφλάουρ
1 κουτ.σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
½ λεμόνι, το ξύσμα
μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα μύδια, τραβώντας το μουστάκι που εξέχει. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, συμπληρώνουμε με νερό και ανακατεύουμε ζωηρά. Τσεκάρουμε όσα δεν έχουν κλείσει και τα πετάμε. Στραγγίζουμε σε τρυπητό. Βάζουμε μια κατσαρόλα που να τα χωράει σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το κρασί. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τα μύδια, κλείνουμε το καπάκι και αχνίζουμε για 30″. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε σκεπασμένη για 1′-2′. Σουρώνουμε το ζουμί τους και κρατάμε το ζουμί, περίπου 1 φλιτζανάκι του καφέ.
Ξεπλένουμε την κατσαρόλα, σκουπίζουμε και τη βάζουμε στο μάτι με 4 κουτ.σούπας ελαιόλαδο. Μόλις κάψει προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1′. Προσθέτουμε το ζουμί από τα μύδια, το νερό και το λεμόνι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μείνει το μισό ζουμί και να μαλακώσει το πράσο.
Εν τω μεταξύ, βγάζουμε την ψίχα από τα μύδια (προσθέτοντας όσο επιπλέον ζουμί βγάλουν στην κατσαρόλα). Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το σέλινο και το φρέσκο κρεμμυδάκι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 1′. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχει μείνει περίπου ½ της κούπας του καφέ υγρά μέσα στην κατσαρόλα. Τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την ψίχα από τα μύδια και το κορνφλάουρ αραιωμένο με λίγο νερό. Δίνουμε μια ελαφριά βράση για να δέσει η σάλτσα και προσθέτουμε τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
Γαρίδες μπουρδέτο
30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
1 μέτρια πατάτα, βρασμένη
10 γαρίδες μέγεθος 41-50
4 κουτ.σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
1 κουτ.σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πρέζα μπούκοβο
1 κοφτή κουτ.σούπας πάπρικα γλυκιά
3 κουτ.σούπας λευκό ξηρό κρασί
3 κουτ.σούπας χυμό λεμονιού
½ φλιτζ. νερό
1 κουτ.σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
Διαδικασία
Προετοιμασία: Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να βράσουμε την πατάτα και να την κόψουμε σε μικρά κυβάκια. Επίσης λίγο πριν από το μαγείρεμα θα χρειαστεί να καθαρίσουμε τις γαρίδες από τα κελύφη του σώματος, αφήνοντας πάνω τους το κεφάλι και το τελευταίο κέλυφος αμέσως μετά το κεφάλι. Κατόπιν κάνουμε μια τομή με ένα μαχαιράκι στη ράχη της κάθε γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι.
Εκτέλεση: Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 10″. Ρίχνουμε τις γαρίδες, τα βρασμένα κυβάκια πατάτας, το μπούκοβο και την πάπρικα. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει η πάπρικα και προσθέτουμε το κρασί, μετα από 10″ το λεμόνι και το νερό. Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με μαϊντανό.
Κυδώνια μπουρμπουριστά
20 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
1 κιλό κυδώνια
½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
3 κουτ.σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
1 κουτ.γλυκού αλεύρι
1/3 φλιτζ. ξίδι από λευκό κρασί
½ κουτ.σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Γι’ αυτή τη συνταγή δεν χρειαζόμαστε προετοιμασία. Σε μια κατσαρόλα με καπάκι αχνίζουμε για 3′-4′ τα κυδώνια με το κρασί σε μέτρια φωτιά μέχρι να ανοίξουν. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί. Ξεπλένουμε την κατσαρόλα και τη στεγνώνουμε. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το σκόρδο και αμέσως μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα αλλά χωρίς να καεί, ρίχνουμε τα κυδώνια και σοτάρουμε για 10″ ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1′ συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το ξίδι, το δεντρολίβανο και μισό φλιτζάνι από το ζουμί που κρατήσαμε, μαγειρεύουμε για ακόμα 1′-2′ και τα σερβίρουμε αμέσως ζεστά.
«Μπριζολάκια» μελιτζάνας
30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
2 μέτριες μελιτζάνες
4 κουτ.σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουτ.σούπας μέλι
1 κουτ.γλυκού πελτέ ντομάτας
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 πρέζα μπούκοβο
½ φλιτζάνι νερό
½ λάιμ (ή λεμόνι), ξύσμα και χυμό
αλάτι
Για το τηγάνισμα & το σερβίρισμα
1 κουτ.γλυκού σουσάμι
αλεύρι
ελαιόλαδο
2 κουτ.σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Προετοιμασία: Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό και το καλαθάκι του αχνίσματος (ή ένα μεταλλικό σουρωτήρι) και το καπάκι της κατσαρόλας. Αφαιρούμε τη φλούδα της μελιτζάνας με τον αποφλοιωτή και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση. Αλατίζουμε ελαφρώς και μαγειρεύουμε στον ατμό για περίπου 15′, μέχρι να γίνουν μαλακές. Αφήνουμε να κρυώσουν, κάνουμε 2 τομές από τη μέσα μεριά από πάνω μέχρι κάτω και πατάμε ελαφρώς μέχρι να γίνουν επίπεδες σε πάχος περίπου στο 1,5 εκ. Βάζουμε σε μια πιατέλα και κατόπιν στο ψυγείο.
Εκτέλεση: Φτιάχνουμε το μείγμα της σάλτσας, ανακατεύοντας τη σάλτσα σόγιας, το μέλι, τον πελτέ, το σκόρδο, το μπούκοβο, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό λάιμ. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με το σουσάμι και αλευρώνουμε καλά, τινάζοντας να φύγει το επιπλέον αλεύρι. Ζεσταίνουμε στο τηγάνι 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και βάζουμε τις μελιτζάνες. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τις γυρίζουμε με μια σπάτουλα από την άλλη πλευρά. Μόλις πάρουν χρώμα και από την άλλη ρίχνουμε το μείγμα της σάλτσας. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να καραμελώσει στο τηγάνι, γυρίζοντας 1-2 φορές τις μελιτζάνες. Σερβίρουμε αμέσως με φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.
Σουπιά με λάχανο
30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
300 γρ. φιλέτο σουπιάς
100 γρ. λάχανο, ψιλοκομμένο
1 μέτρια ντομάτα τριμμένη
1 κουτ.γλυκού πελτέ ντομάτας
1 πρέζα μπούκοβο
3 κουτ.σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί
4-5 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
αλάτι
μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Προετοιμασία: Κόβουμε τη σουπιά σε λεπτές λωρίδες. Βάζουμε στο ψυγείο. Βάζουμε ένα κατσαρολάκι με νερό στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το λάχανο. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει ξανά, σουρώνουμε και κρυώνουμε το λάχανο με νερό βρύσης. Αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά και βάζουμε στο ψυγείο.
Εκτέλεση: Στη συγκεκριμένη συνταγή είναι βασικό το τηγάνι να είναι σε δυνατή φωτιά και να το έχουμε αφήσει να κάψει. Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι την ντομάτα, τον πελτέ και το μπούκοβο.
Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει και ρίχνουμε 3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη σουπιά. Θα πρέπει το τηγάνι να καίει και με το που πέσει η σουπιά να αρχίσει να τσιτσιρίζει. Ανακατεύουμε πάντα σε δυνατή φωτιά, και μετά από 30″ ρίχνουμε το λάχανο. Ανακατεύουμε πάλι για 30″ και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 20″-30″ και ρίχνουμε το μείγμα από το μπολάκι. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τον βασιλικό. Σερβίρουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Studio M