Στη σύγκριση με τις κομψές πρωτεύουσες του ιταλικού βορά έχουν υποπέσει σχεδόν όλοι όσοι την έχουν επισκεφτεί, η ανεπιτήδευτη γοητεία της και οι συχνά χαοτικοί ρυθμοί της δεν ταιριάζουν σε όλους, αλλά ουδείς αμφισβητεί τη συναρπαστική γαστρονομική ταυτότητα της Νάπολης, ίσως το απολαυστικότερο κεφάλαιο της ιταλικής κουζίνας και αναμφισβήτητα από τις κορυφαίες του κόσμου. Οι γεύσεις της cucina povera, που ζει στην Καμπανία την καλύτερη στιγμή της αποτελούν από μόνες τους αφορμή και λόγο ταξιδιού στον ιταλικό νότο, επιφυλάσσοντας πολλές γαστριμαργικές εκπλήξεις πέρα από τη θεσπέσια ομολογουμένως pizza napoletana.
Συνεπικουρώντας, η ζαχαροπλαστική προσφέρει εξίσου δυνατές συγκινήσεις, αποτελώντας τον κάθε άλλο παρά κρυφό έρωτα των Ναπολιτάνων, αφού απολαμβάνουν καθημερινά χωρίς τύψεις, ενοχές και ταμπού θεσπέσιες sfogliatelle που τρώγονται καυτές με τον πρωινό καφέ, πληθωρικά κομμάτια αρωματικής pastriera, santa rosa με λαχταριστή κρέμα, zepolle και crostatine με υπέροχη ζύμη και βέβαια αφράτους και ζουμερούς μπαμπάδες με ρούμι -τους περίφημους Babà Napoletani.
Κι αν νομίζετε ότι ανάμεσα στις άφθονες pasticcerie και στα τόσα πεντανόστιμα γλυκά, δεν μένει χώρος για ένα δροσερό, αυθεντικό ιταλικό gelato, ξανασκεφτείτε το. Το γνήσιο ιταλικό παγωτό, με παραδοσιακό τρόπο παρασκευής, συγκεκριμένο ποσοστό λιπαρών, χωρίς πρόσθετα γεύσης και τεχνητά αρώματα, τιμάται χειμώνα-καλοκαίρι στη Νάπολη και ζει στιγμές δόξας χάρη στα εξαιρετικά γευστικά φρούτα των ηφαιστειακών εδαφών, τους εξαιρετικής ποιότητας ξηρούς καρπούς του ιταλικού νότου και τη δεξιοτεχνία των Ναπολιτάνων Master gelataio. Η τέχνη τους δεν εξαντλείται στα υψηλής ποιότητας, αυθεντικά υλικά, αλλά χαρακτηρίζεται και από πάθος, δημιουργικότητα, εμπειρία και τεχνική, που κάνουν το γευστικό αποτέλεσμα μοναδικό. Ακολουθώντας τις προτάσεις τους στις παρακάτω gelaterie, δοκιμάζουμε ακαταμάχητες, συχνά μοναδικές, γεύσεις παγωτού και δηλώνουμε χωρίς ενδοιασμούς “arrivederci dieta”.
Casa Infante
Η αγαπημένη οικογένεια ζαχαροπλαστών της Νάπολης με ιστορία από τα τέλη του 19ου αιώνα, έχει εξελιχθεί σε μια αλυσίδα που με τον σεβασμό για την παράδοση στην καρδιά και το βλέμμα στο μέλλον, κατακτά και τη μία μετά την άλλη τις ιταλικές πόλεις. Μπαίνοντας σε κάποιο από τα εννέα πλέον ναπολιτάνικα υποκαταστήματά της, θέλεις απλά να τα δοκιμάσεις όλα: πας για ένα δροσερό σορμπέ – φεύγεις με γλυκό, πας για τον κλασικό μπαμπά με ρούμι και πλούσια κρέμα – φεύγεις μ’ ένα γιγάντιο χωνάκι φανταστικού παγωτού. Οι πάνω από 40 γεύσεις του gelato, με την τέχνη του οποίου ξεκίνησε να καταπιάνεται η τρίτη γενιά Infante, είναι πληθωρικές όσο κι η ίδια η Νάπολη, έντονες και πραγματικά λαχταριστές. Τα υλικά είναι αποκλειστικά ιταλικά, και μόνο όσα προέρχονται από συνεργαζόμενους παραγωγούς περνούν την πόρτα του εργαστηρίου, αφήνοντας απέξω τεχνητά χρώματα, αρώματα, ενισχυτικά γεύσης και συντηρητικά.
Η έμφαση δίνεται πρωτίστως στα φρούτα από τα εύφορα εδάφη του Βεζούβιου με τις υπόλοιπες ιταλικές περιοχές να ακολουθούν-σύκα από το Cilento, βύσσινα από το Fabbri, βατόμουρα από το Trentino, κρασί Falanghina από τα Φρεγραία Πεδία, μπισκότα amaretti από το Saronno, αλάτι από την Carvia. Tους εκλεκτούς ξηρούς καρπούς τους προμηθεύονται από τον Βορρά, όπως τα κάστανα και τα φουντούκια του Piemonde και τη βανίλια λόγω κορυφαίας ποιότητας από τη Μαδαγασκάρη. Προτιμήστε τις γεύσεις που δεν θα βρείτε αλλού, όπως cannolo με κομμάτια από το γνωστό γλυκό της Σικελίας, μπαμπά με ρούμι και σοκολάτα, noccioinfante ή nocciomandorlacchio με πλούσια γεύση φουντουκιού, υπέροχα ισορροπημένη αλμυρή καραμέλα, οπωσδήποτε Crostata di fragoline (μια αρωματική κρέμα με μικρές αγριοφράουλες) και αυστηρά στην εποχή του το εξαιρετικό βερίκοκο από παραγωγούς της Slow Food ιταλικής κοινότητας.
Mennella Gelato
Μικρά καταστήματα, μεγάλες ουρές για gelato που θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για ένα από τα καλύτερα της Ιταλίας. Η γλυκιά ιστορία του Mennella έχει τις ρίζες της στο 1969, όταν ο Antonio Mennella ξεκίνησε στο Torre del Greco, κοντά στη Νάπολη, την ενασχόλησή του με τη ζαχαροπλαστική, αναζητώντας την ιδανική ισορροπία μεταξύ των αγνότερων και απλούστερων υλικών, για τα φτιαγμένα ένα-ένα στο χέρι γλυκά του. Την ίδια δέσμευση στην προσεκτική επιλογή των ποιοτικότερων υλικών και στην παράδοση συνεχίζει απαράλλακτη σχεδόν επτά δεκαετίες μετά η δεύτερη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης. Αυτό δικαιολογεί και τις καθημερινές ουρές που σχηματίζονται στις έξι μικρές ναπολιτάνικες geletaterie Mennella. Ένα κυπελάκι στα χαρακτηριστικά μπλε-άσπρα χρώματα είναι αρκετό για να διαπιστώσει κανείς ότι εδώ το gelato είναι μια μορφή τέχνης, πραγματικά ξεχωριστό σε γεύση και ιδανικό σε υφή.
Φυσικά ούτε λόγος για πρόσθετα, τα υλικά είναι ολόφρεσκα και αγνά, ενώ το γάλα πάντα της περιοχής της Καμπανίας, κάτι που ίσως εξηγεί πως το Fior di Latte είναι τόσο γευστικό και σίγουρα αποδεικνύει ότι όταν η ποιότητα είναι υψηλή, το απλούστερο είναι και το καλύτερο. Για τα δροσιστικά, χωρίς λιπαρά sorbeti τους, που αποτελούν ωδή στην παραγωγή της Καμπανίας, τα λεμόνια προέρχονται από την περιοχή του Αμάλφι, τα βερίκοκα από την περιοχή του Βεζούβιου και οι αγριοφράουλες από το Acerno. Οι signature γεύσεις που αξίζει να τιμήσετε είναι οι crema mennella και cremino al Sale di Maldon, όπου στην πρώτη η κρέμα αλμυρού φιστικιού συνδυάζεται με αμύγδαλο και στη δεύτερη με αλατισμένη gianduia. Επίσης, δοκιμάστε τη Mennella Rock, που είναι η δική τους εκδοχή του αμερικάνικου Cookies and Cream, με κρέμα γάλακτος, gianduia και μπισκότα, ενώ οι λάτρεις της σοκολάτας θα ενθουσιαστούν με τη Nocciutella, ένα πλούσιο ταίριασμα φουντουκιού και σοκολάτας.
Εξαιρετικές επίσης οι τυπικά ιταλικές cassata, caffé και gianduia, αλλά και η πολύ αρωματική mandorla e arancia, ένα ταιριαστό πάντρεμα αμυγδάλου και πορτοκαλιού. Ωστόσο, το δυνατό χαρτί του Mennella δεν είναι άλλο από το geleto ξηρών καρπών, με gusti τόσο μεστά που νομίζεις ότι όντως γεύεσαι περισσότερο το αμύγδαλο από την Απουλία στη γεύση Mandorla, τα ολόκληρα φουντούκια από το Giffoni στη φανταστική Nocciola, τα κορυφαία καρύδια του Sorrento στο Noci και τα κελυφωτά φιστίκια από το Bronte στο Pistachio. Όσο για το πως ένα τόσο αγνό gelato γίνεται αμαρτωλό, απλά διαλέξτε δύο γεύσεις και ζητήστε τες ανάμεσα σε ένα ολόφρεσκο σικελιάνικο brioche.
Gay Odin
Όταν στα στενοσόκακα της Νάπολης απλώνονται τα μεθυστικά αρώματα μιας από τις ιστορικότερες σοκολατερί της Ιταλίας, το κατώφλι του Gay Odin είναι μονόδρομος και η επιλογή μία σε διάφορες μορφές: σοκολάτα, σοκολάτα και πάλι σοκολάτα. Η πολυαγαπημένη cioccolateria χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, αποτελώντας συνώνυμο της άριστης ποιότητας, όταν πρόκειται για αποκλειστικά χειροποίητα σοκολατένια προϊόντα. Η ιστορία της επιχείρησης που μοιάζει με παραμύθι ξεκινά το 1894, όταν ο Isidoro Odin με λίγα χρήματα, μόνο μια βαλίτσα και πολλά όνειρα, αγόρασε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή από τη βόρεια πόλη της Alba με προορισμό τον ιταλικό νότο και συγκεκριμένα τη Νάπολη, αναζητώντας τον ιδανικό τόπο για να ανοίξει ένα κατάστημα ως νεαρός, φιλόδοξος σοκολατοποιός.
Οι γλυκές δημιουργίες του με τα πλούσια αρώματα και τις νεωτεριστικές τους γεύσεις, τον έκαναν σύντομα διάσημο, αλλά χρειάστηκε χρόνος, δουλειά, πειραματισμοί και κυρίως αφοσίωση, ώστε το πρώτο εκείνο κατάστημα να διαδεχθεί ένα εργοστάσιο σοκολάτας, που εκείνος και η σύζυγός του, Onorina Gay, άνοιξαν το 1922. Πλέον αποτελεί θεσμό μεταξύ των ιταλικών ζαχαροπλαστείων, με pièce de résistance και σήμα κατατεθέν την περίφημη «Foretsa», μια μοναδική σοκολατένια δημιουργία βάσει αρχαίας συνταγής, με ένα πολύ ιδιαίτερο, πολλαπλά διπλωμένο σχήμα, που κάνει τη σοκολάτα να μοιάζει με κορμό δέντρου. Εκτός από τη Foresta, που φυσικά δεν θα βρείτε πουθενά αλλού και διατίθεται και σαν παγωτό, βρίσκεστε στο καταλληλότερο σημείο για μερικές από τις καλύτερες γεύσεις παγωτού σοκολάτας σε ολόκληρη την Ιταλία.
Η μεστή γεύση που έχουν τα χειροποίητα σοκολατάκια Gay Odin, είτε με ξηρούς καρπούς, είτε με λικέρ ή με φρούτα, μετατρέπεται από τους master gelataio σε λαχταριστό, χειροποίητο, γνήσιο gelato κορυφαίας ποιότητας, ικανοποιώντας εξίσου τους λάτρεις τόσο της σοκολάτας, όσο και του gelato. Δοκιμάστε την εξαιρετική γεύση Sacher Torte, σοκολάτα με ρούμι, με κανέλα, με πορτοκάλι ή τη Fondente με τρίμμα σκούρας σοκολάτας και για να δώσετε έναν διαφορετικό τόνο στο σοκολατένιο παγωτό σας, προσθέστε μια μπάλα από τη γεύση Cremino με κομμάτια γκοφρέτας, το πρωτότυπο Ghianda (βελανίδι), Castagna (κάστανο), Sicilian Pistachio με φιστίκι από τη Σικελία, και τη Mandorla που φτιάχνεται με αμύγδαλο από την Avola. Πάρτε το παγωτό σας στο χέρι, απολαύστε το περιδιαβαίνοντας τα ιστορικά δρομάκια της Νάπολης κι ευχηθείτε να συναντήσετε στο δρόμο σας τη ρεπλίκα από το φορτηγάκι διανομής του Gay Odin του 1920.
Gelateria della Scimmia
Μια παιχνιδιάρικη μαϊμού που απολαμβάνει ένα χωνάκι gelato σας προσκαλεί να τη μιμηθείτε στο λογότυπο ενός ακόμη ναπολιτάνικου θεσμού, αφού η Gelateria della Scimmia παραμένει εν λειτουργία από το 1933 και μάλιστα στο ίδιο σημείο, πάνω στην πολυσύχναστη Piazza Carità. Στο εργαστήριο βέβαια του Michele Monacelli που έχει πλέον περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας με εκπρόσωπο τον Marco, το παγωτό φτιάχνονταν ήδη από το 1922 στον Τάραντα, πριν μεταφέρει την επιχειρηματική του ιδέα στη Νάπολη και της δώσει το όνομα της μαϊμούς – schimmia στα ιταλικά – που είχε σαν κατοικίδιο και που αποδείχθηκε πολύ λαίμαργη για παγωτό.
Καθόλου παράξενο αν δοκιμάσει κανείς τα υπέροχα gelati και semifredi που απαρτίζουν το κυρίως εποχικό μενού του Scimmia, που αν κι εξακολουθεί να πατάει στις παλιές συνταγές του παππού Michele, προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και τις διατροφικές συνήθειες της εποχής, μειώνοντας τη ζάχαρη κατά 18-19% ή προσφέροντας παγωτό χωρίς καθόλου ζάχαρη ή λακτόζη, όπως το νοστιμότατο Riso με φρουκτόζη, χωρίς λιπαρά και αυγά. Παρά τις νεωτεριστικές τάσεις και τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, αδιαπραγμάτευτη παραμένει η ποιότητα πάνω απ’ όλα, η ισορροπία και η εποχικότητα των αγνών υλικών, καθώς και οι χειροποίητες πάστες σαν βάση των παγωτών.
Σταρ γεύση εδώ είναι η Stracciatella είτε στην κλασική εκδοχή είτε με την προσθήκη αμυγδάλου, καθώς τα τρίμματα σοκολάτας έχουν τη χαρακτηριστική γεύση του ιταλικού βοτανικού λικέρ Strega με το έντονα κίτρινο χρώμα, που δίνει στο gelato μοναδικό άρωμα και γεύση. Ενδώστε χωρίς δεύτερη σκέψη στο φιστίκι με βάση καρπούς που καβουρδίζονται στο δικό τους εργαστήριο, Cubano με λαχταριστή σκούρα σοκολάτα και κρέμα zabaglione, αλλά και Zabaglione με δυνατό καφέ, ρικότα πλούσια σε καραμελωμένα σύκα ή κάποιο από τα έτοιμα ξυλάκια, όπως το τραγανό Croccantino που σίγουρα θα κάνει τη μικρή μαϊμού να ζηλέψει.
Gran Caffè Gambrinus
Κρατώντας τα σκήπτρα της ναπολιτάνικης ζαχαροπλαστικής παράδοσης, το περιώνυμο Gran Caffè Gambrinus με το μεγαλειώδες σκηνικό του, δεν αποτελεί απλά ένα από τα πιο ιστορικά και αριστοκρατικά καφέ της Ιταλίας, αλλά ολόκληρης της γηραιάς ηπείρου. Με ιστορία από το 1860, στέκι της καλλιτεχνικής, πολιτικής και κοινωνικής αφρόκρεμας της Ευρώπης, με θέα στην πιο κεντρική και θεαματική πλατεία της πόλης, την Piazza del Plebiscito, και μεγαλοπρεπείς σάλες με αυθεντικές τοιχογραφίες και έργα τέχνης, που λάμπουν κάτω από τους θαυμάσιους Murano πολυέλαιους, το ωραιότερο café της Νάπολης υποδέχεται καθημερινά πιστούς φίλους που λατρεύουν το δυνατό καφέ και τα θεσπέσια επιδόρπιά του και περίεργους τουρίστες που θέλουν να γνωρίσουν το ιστορικό μνημείο.
Ανήκοντας πλέον στα Προστατευόμενα Ιστορικά και Πολιτιστικά Μνημεία της Νάπολης, φημισμένο για τον άριστο καφέ που οι ντόπιοι απολαμβάνουν όρθιοι στους πάγκους του εσωτερικού και οι υπόλοιποι στα περιζήτητα εξωτερικά τραπέζια, το Gambrinus διατηρεί στο πέρασμα των αιώνων το ρόλο του πρεσβευτή των άριστης ποιότητας παραδοσιακών ναπολιτάνικων γλυκών, προτείνοντας κατά καιρούς νέες εμπνευσμένες ερμηνείες τους, ενώ φυσικά χαρίζει στους θαμώνες αλλεπάλληλα κύματα ευφορίας με κάθε γεύση από τα ολόφρεσκα artigianale παγωτά του. Ως γνήσιος ιταλικός θεσμός, το Cambrinus δεν θα μπορούσε να μην παρασκευάζει στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής του εξαιρετικής ποιότητας gelati και sorbetti στις πιο κλασικές γεύσεις, φυσικά με τα αγνότερα υλικά και πρώτη ύλη από την Καμπανία.
Θεαματικά όσο και οι ίδιοι οι χώροι του, τα γυάλινα ποτήρια και μπολ παγωτού στολίζονται με φρέσκα φρούτα και μπισκότα, γαρνίρονται με ανάλαφρη σαντιγί, περιχύνονται ακόμη και με ζεστή σοκολάτα ή κρύο espresso και περιέχουν βελούδινο παγωτό φουντούκι, πλούσιο φιστίκι, τιραμισού, κρέμα με σμέουρα και την αγαπημένη της λαοφιλούς πριγκίπισσας Σίσσυ της Αυστρουγγαρίας, βιολέτα. Τις ζεστές μέρες που ο υδράργυρος ανεβαίνει υπερβολικά στη Νάπολη, δεν υπάρχει δροσερότερη απόλαυση από τα σορμπέ πορτοκάλι και λεμόνι που ευφάνταστα σερβίρονται μέσα σε αδειασμένα παγωμένα πορτοκάλια και λεμόνια. Ειδικά, η granita limone που ισορροπεί υποδειγματικά τη ζάχαρη με τα αρώματα και τον ξινό χυμό του λεμονιού, άνετα συγκαταλέγεται στα κορυφαία παγωτά της Ιταλίας.
Δείτε επίσης
5 στάσεις στην πόλη των Ιωαννίνων για εξαιρετικά γλυκά
Gran Caffè Gambrinus: Το ιστορικό καφέ στην καρδιά της Νάπολης