Οι δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες χρωματίζουν και αρωματίζουν το τραπέζι μας με λαχανικά και πράσινα χόρτα εποχής. Στις παρακάτω συνταγές βλίτα, αμπελοφάσουλα, γλιστρίδα και ντομάτα πέφτουν στο πιάτο μας και ανακατεύονται ταιριαστά με τυρί, πατάτες, ελιές, κολοκυθάκια και παξιμάδια χαρουπιού για ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα.

Σαλάτα με αμπελοφάσουλα, ντομάτα, παξιμάδια χαρουπιού και τσαλαφούτι
30 Λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
500 γρ. αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα και πλυμένα
2-3 κουτ. σούπας λευκό βαλσαμικό ξίδι
40 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
2 φυλλαράκια δυόσμο
2 μέτριες σφιχτές ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
3/4 κουτ. γλυκού μαύρο σουσάμι, προαιρετικά
6-8 παξιμαδάκια χαρουπιού
2 κουτ. σούπας τσαλαφούτι ή κατίκι Δομοκού
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, αλάτι

Διαδικασία
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βράζουμε τα αμπελοφάσουλα μέχρι να μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε και αμέσως τα τοποθετούμε σε μπολ με παγωμένο νερό για 5′. Ετοιμάζουμε το dressing σε μπολάκι ανακατεύοντας το βαλσαμικό ξίδι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τον δυόσμο.

Κατόπιν στραγγίζουμε πολύ καλά τα φασολάκια, τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τις ντομάτες και το μισό σουσάμι, περιχύνουμε με 3-4 κουτ. σούπας από το dressing, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Σε δύο πιάτα μοιράζουμε τη σαλάτα, προσθέτουμε τα παξιμάδια, το τσαλαφούτι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο dressing. Η σαλάτα σερβίρεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή ελαφρώς δροσερή. Ε.Μ.

Χωριάτικη με ντάκο, λιαστές ντομάτες και κολοκύθια
20 Λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
100 γρ. λιαστές ντομάτες
20 ντοματίνια, κομμένα στα δύο
10 ελιές θρούμπες
10 γρ. φύλλα κάππαρης
1 πιπεριά, σε φέτες
1 μικρό κολοκύθι, σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι, σε φέτες
λίγο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
λίγα φύλλα κέιλ, χοντροκομμένα
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1 διπλό κρητικό κρίθινο ντάκο, σε κομμάτια
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το παξιμάδι, το λάδι, το ξίδι και τη φέτα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι με το ξίδι και το ρίχνουμε στο μπολ με τα σαλατικά. Ρίχνουμε και τον ντάκο και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με το πιπέρι, γαρνίρουμε με την τριμμένη φέτα και σερβίρουμε. Γ.Δ.

Γλιστρίδα με αγγούρι, φέτα και ελιές Αγρινίου
15 Λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
150 γρ. γλιστρίδα (αντράκλα)
50 γρ. μαϊντανό, τα φύλλα
10 γρ. δυόσμο, τα φύλλα
1 μικρό αγγουράκι
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
100 γρ. φέτα, τριμμένη
1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας παλαιωμένο ξίδι
12 ελιές Αγρινίου

Διαδικασία
Πλένουμε πολύ σχολαστικά όλα τα φυλλώδη λαχανικά. Τα στεγνώνουμε καλά. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο και κόβουμε το αγγουράκι σε λεπτές ροδέλες. Ρίχνουμε τη γλιστρίδα σε μια σαλατιέρα.

Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Τρίβουμε τη φέτα πάνω από τη γλιστρίδα, κατόπιν ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, περιχύνουμε με το μείγμα ελαιόλαδου και το παλαιωμένο ξίδι και τελειώνουμε με τις ελιές Αγρινίου. Φ.Μ.

Βλίτα σαλάτα με κολοκυθάκια, πατάτες και ντομάτα
30 Λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
2 πατάτες με τη φλούδα, πλυμένες καλά
3 κολοκυθάκια
1 κιλό βλίτα
1 ντομάτα ώριμη
1 σκελίδα σκόρδο
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
αλάτι

Διαδικασία
Σε αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους. Μετά από 10-12′, που θα έχουν μαλακώσει, βάζουμε τα κολοκυθάκια και μετά από 2-3′ βάζουμε τα βλίτα, την ντομάτα, το σκόρδο και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5-6′. Τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε μια σαλατιέρα.

Κατόπιν κόβουμε τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε κι αυτά. Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα και την ψιλοκόβουμε. Την προσθέτουμε κι αυτή στη σαλατιέρα μαζί με τα βλίτα και το βρασμένο σκόρδο λιωμένο. Περιχύνουμε με το dressing ελαιόλαδου – ξιδιού, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε. Σ.Ε.

Συνταγές: Γιώργος Δημητρακόπουλος, Σωτήρης Ευαγγέλου, Φάνης Μαϊκαντής, Εύα Μονοχάρη

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio LM