Ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε τις φακές έτσι όπως έχουμε μάθει να τις τρώμε, γιατί κλασικό πιάτο μεν, αλλά πόσες να φάμε πια με αυτή τη συνταγή! Έτσι, δοκιμάζουμε υπέροχες σαλάτες με βάση τις φακές που αποτελούν από μόνες τους ένα ολόκληρο γεύμα. Αν παρ’ όλα αυτά δεν μας αρέσει η ιδέα της σαλάτας, μπορούμε να διαλέξουμε μια από τις 9 συνταγές του olivemagazine.gr για να τις μαγειρέψoυμε αλλιώς.

Βέβαια, πρέπει να ξέρουμε ότι οι καλύτερες, πιο περιζήτητες -και ανώτερες διατροφικά- φακές στην Ελλάδα καλλιεργούνται στη Λευκάδα και αν βρεθούμε στο νησί επιβάλλεται να τις δοκιμάσουμε.

Ετοιμάσαμε τρεις σαλάτες με φακές για το σπίτι ή για το ταπεράκι στη δουλειά:

Φακές σαλάτα με κινόα και φέτα

Οι φακές συνυπάρχουν αρμονικά με την κινόα σε αυτή την υπέροχη σαλάτα που μπορούμε να την ετοιμάσουμε σε μισή ώρα. Απλή σαλάτα που αρέσει σε όλους. Επειδή όμως συχνά οι γονείς βασανιζόμαστε με τα μικρά μας που δεν τρώνε εύκολα τα όσπρια, υπάρχουν μερικά tips για να καταφέρουμε το παιδί μας να φάει φακές.

Υλικά για 4 μερίδες
400 γρ. φακές, βρασμένες και στραγγισμένες
200 γρ. κινόα
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. της σούπας εστραγκόν, χοντροκομμένο
¼ αγγούρι, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο ή λευκό κρασί

Διαδικασία
Μαγειρεύουμε την κινόα με τη βασική συνταγή για να την πετύχουμε. Στραγγίζουμε καλά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το εστραγκόν, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ανακατεύουμε το κρεμμύδι, το εστραγκόν, την κινόα και τις φακές, και προσθέτουμε το αγγούρι, τη φέτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξύδι, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να σερβίρουμε.

Ζεστή σαλάτα με φακές, μανιτάρια, και κατσικίσιο τυρί

Μια σαλάτα άκρως χορταστική, έτοιμη σε μόλις 20 λεπτά. Τα χορταστικά μανιτάρια απογειώνουν τις φακές και αν έχουμε απορίες για το πώς να τα προσθέσουμε στα πιάτα μας, μπορούμε να μάθουμε τα πάντα για τα μανιτάρια από τον Δ. Παπαζυμούρη που μάς εξηγεί πώς τα επιλέγουμε και πώς τα μαγειρεύουμε.

Υλικά για 4 μερίδες
400 γρ. φακές, βρασμένες και στραγγισμένες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
250 γρ. μανιτάρια λευκά ή πορτο μπέλο, κομμένα σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα dijon
2 κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 μικρά φύλλα μαρουλιού
100 γρ. κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και στη συνέχεια σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με το υπόλοιπο λάδι, το ξύδι και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι, τις φακές και ανακατεύουμε και πάλι καλά.

Βάζουμε ένα φύλο μαρουλιού σε κάθε πιάτο και με ένα κουτάλι ρίχνουμε τη σαλάτα από πάνω, προσθέτουμε το κατσικίσιο τυρί και σερβίρουμε.

Σαλάτα με φακές, παντζάρια και μουστάρδα

Είναι ένα υπέροχο και υγιεινό συνοδευτικό για τα κυρίως πιάτα με κρεατικά όπως λουκάνικα, ψητό κοτόπουλο ή αρνί, που την ετοιμάζουμε σε μόλις μισή ώρα.

Υλικά για 5 μερίδες
200 γρ. φακές, βρασμένες και στραγγισμένες
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 ½ κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
300 γρ. παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε φέτες
εστραγκόν χοντροκομμένο, όσο θέλουμε

Διαδικασία
Ανακατεύουμε καλά τη μουστάρδα, το λάδι και και λίγα μπαχαρικά της προτίμησής μας για να φτιάξουμε ένα dressing.

Ρίχνουμε τις φακές σε ένα μπολ, περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το παντζάρι, το εστραγκόν, λίγο αλάτι και σερβίρουμε.