Μαγειρεύουμε με πρώτη ύλη τον κιμά πιάτα με νοστιμιά βαθιά, όποιο είδος του κι αν προτιμήσουμε, είτε κρεατένιο είτε θαλασσινό.
Τουρλού με κιμά
1 Ώρα | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
1/2 φλιτζ. κρεμμύδια, σε κυβάκια
1 φλιτζ. πιπεριές πράσινες, σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
2 καρφιά γαρίφαλο
2 κόκκους μπαχάρι
1 πρέζα κανέλα, τριμμένη
1½ ποτήρι νερό
1 φλιτζ. κολοκυθάκια, σε κυβάκια
1 φλιτζ. πατάτες σε κυβάκια
2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε για 1-2΄ το κρεμμύδι και τις πιπεριές στο ελαιόλαδο. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και ρίχνουμε το σκόρδο και τον κιμά ανακατεύοντας καλά και συνέχεια μέχρι να σοταριστεί και να σπάσει τελείως ο κιμάς. Προσθέτουμε τον πελτέ και καβουρδίζουμε για 1΄. Ρίχνουμε το κρασί και ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με κουτάλα πλαστική ή ξύλινη για να καθαρίσει τελείως.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά και το νερό και βράζουμε για 10΄. Ρίχνουμε τις πιπεριές με τα κρεμμύδια, το κολοκυθάκι και τις πατάτες, το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε, δίνουμε μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε σκεπασμένο για 15΄-20΄ μέχρι να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και γιαούρτι ή φέτα.
Γιουβέτσι με κιμά από γαρίδες
1 Ώρα | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
1 κιλό γαρίδες Νο 3
ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
2 κουτ. σούπας brandy
1 μέτρια ντομάτα τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού κόκκους πιπέρι
1 λίτρο νερό
350 γρ. κριθαράκι μέτριο
20 γρ. βούτυρο σε 3-4 κυβάκια από το ψυγείο
1 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα (ή σκληρή γραβιέρα)
1 μικρή σκελίδα σκόρδο τριμμένη, ανακατεμένη με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 μεγάλα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
1/2 λεμόνι, το ξύσμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, κρατώντας τα κεφάλια, τα κελύφη και τις ουρές, και αφαιρούμε το εντεράκι από την πλάτη. Ψιλοκόβουμε την ψίχα σαν σε χοντροκομμένο κιμά. Σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα κεφάλια, τα κελύφη και τις ουρές ανακατεύοντας, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να αρχίσουν να τηγανίζονται.
Προσθέτουμε τον πελτέ και καβουρδίζουμε για 1΄. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το κρασί και το brandy και ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας για να καθαρίσει. Ρίχνουμε τους κόκκους πιπέρι και προσθέτουμε το νερό. Δίνουμε μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Μαγειρεύουμε για 25΄-30΄.
Σουρώνουμε το ζουμί πιέζοντας τα κελύφη για να βγάλουν κι αυτά τα ζουμιά τους. Θα πρέπει να έχουμε 1 λίτρο ζουμί. Γυρίζουμε το ζουμί στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κριθαράκι. Δίνουμε μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, μαγειρεύοντας και ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει το κριθαράκι στον πάτο. Δοκιμάζουμε όταν αρχίσει να χυλώνει και, αν είναι άβραστο, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
Μόλις χυλώσει και έχει βράσει, προσθέτουμε τον κιμά από τις γαρίδες, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 30΄΄-40΄΄. Τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, το τριμμένο σκόρδο με το λάδι, τον βασιλικό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε για να δέσουν όλα τα υλικά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σπεντζοφάι με μοσχαρίσια κεφτεδάκια
1 Ώρα + 3 Ώρες αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (από λάπα)
1 αυγό
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο, στυμμένο
3 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 κουτ. σούπας κοφτή μουστάρδα απαλή
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1 πρέζα μπούκοβο
1 πρέζα κύμινο
αλάτι
Για το σπεντζοφάι
10-12 μοσχαρίσια κεφτεδάκια
250 γρ. πιπεριές πράσινες (του μπακάλη ή μικρές κέρατο)
1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
1 κουτ. σούπας μίσχους από μαϊντανό, ψιλοκομμένους
1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπερίτσα
1 πρέζα ζάχαρη
1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Κεφτεδάκια: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε 10-12 πλακουτσωτά κεφτεδάκια. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες (ή ακόμα καλύτερα όλο το βράδυ).
Σπεντζοφάι: Σε κατσαρόλα που να χωράει τα κεφτεδάκια σε μονή στρώση ρίχνουμε το λάδι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τηγανίζουμε ελαφρά τις πιπεριές και από τις δύο μεριές, σε 2-3 δόσεις μέχρι να πάρουν χρώμα. Στο λάδι που έχει μείνει ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1΄ και καβουρδίζουμε ελαφρώς τον πελτέ.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, την καυτερή πιπερίτσα και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 1΄. Στρώνουμε τις πιπεριές στη σάλτσα και στρώνουμε από πάνω τα κεφτεδάκια. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κεφτεδάκια μέχρι τη μέση και δίνουμε μια βράση.
Γυρίζουμε τα κεφτεδάκια από την άλλη, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30΄ (προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί) μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα κεφτεδάκια. Σερβίρουμε με φέτα ή ρύζι, ή και με τα δύο.
Χοιρινά κεφτεδάκια πρασοσέλινο
1 Ώρα και 15΄ + 3 Ώρες αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
400 γρ. χοιρινό κιμά από σπάλα
1 αυγό
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
1/2 λεμόνι, το ξύσμα
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για το πρασοσέλινο
10-12 κεφτεδάκια
1 κουτ. γλυκού αλεύρι
500 γρ. πράσο κομμένο σε χοντρές ροδέλες
1 φλιτζ. σέλινο (μίσχους & φύλλα), σε κομμάτια 3-4 εκ.
1 φλιτζ. χυμό λεμονιού
3-4 κλωνάρια μάραθο (ή άνηθο), χωρίς τα φυλλαράκια
2/3 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι, το ξύσμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Κεφτεδάκια: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε 10-12 πλακουτσωτά κεφτεδάκια. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες (ή ακόμα καλύτερα όλο το βράδυ).
Πρασοσέλινο: Πασπαλίζουμε με το αλεύρι τα κεφτεδάκια και ρολάρουμε για να κολλήσει. Σε κατσαρόλα που χωράει απλωτά τα κεφτεδάκια σε μονή στρώση ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το πράσο, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για 3-4΄ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το σέλινο, τον χυμό λεμόνι και τα κλωνάρια του μάραθου ή άνηθου και στρώνουμε τα κεφτεδάκια. Προσθέτουμε νερό ώστε να σκεπαστούν τα κεφτεδάκια μέχρι τη μέση και δίνουμε μια βράση.
Γυρίζουμε τα κεφτεδάκια από την άλλη πλευρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα με καπάκι και μαγειρεύουμε για 30΄ (προσθέτοντας λίγο νερό εάν χρειαστεί) μέχρι να μαλακώσουν τα κεφτεδάκια και το πράσο. Αφήνουμε λίγο ζουμάκι στην κατσαρόλα. Αφαιρούμε τα κοτσάνια του μάραθου ή άνηθου και σερβίρουμε με λίγο ξύσμα λεμονιού και με φρέσκο ψωμί για βούτες.