Τέσσερις γυναίκες οινοποιοί κρατούν γερά το τιμόνι, με δύναμη και επιμονή, αλλά δηλώνουν ευθαρσώς πως ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ευαγγελία Παλυβού, Κτήμα Παλυβού, Νεμέα
«Γράφοντας αυτό το κείμενο μέσα από το οινοποιείο, από τη θέση της οινολόγου, σκέφτομαι πώς έφτασα ως εδώ. Τίποτα δεν ήταν εύκολο από την αρχή έως και τώρα. Πέφτεις και ξανασηκώνεσαι γιατί πολύ απλά, πολλές φορές ο ενθουσιασμός, το πάθος και η αγάπη σου γι’ αυτό που κάνεις καταφέρνουν και σου φορούν φτερά… Μόνο έτσι μπορείς να καταφέρεις να εξελιχθείς και να αντέξεις! Δεν έχει σημασία το είδος της εργασίας, οινολόγος, οινοχόος, μάγειρας, επιχειρηματίας, σέρβις∙ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χαρίζεται τίποτα, πόσο μάλλον αν είσαι και γένους θηλυκού, που μέχρι και λίγα χρόνια πριν ήταν πολύ πιο δύσκολο να μπορέσεις να εισχωρήσεις σε χώρους ανδροκρατούμενους. Χρειαζόταν διπλή προσπάθεια για να μπορέσεις να «κερδίσεις» και να αποδείξεις τις ικανότητές σου μέσα από τη δουλειά που κάνεις.

Στην εποχή που ζούμε το σκηνικό άλλαξε και πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες μπαίνουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Η δύναμη, το πείσμα, η αποφασιστικότητα, η έμπνευση, η ομαδικότητα, η πυγμή άλλαξαν το σενάριο «είσαι γυναίκα και δεν μπορείς» και πλέον ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών επιλέγουν γυναίκες ως συνεργάτιδες. Το ίδιο έκανα κι εγώ, έτσι λειτούργησα όταν επέστρεψα από τις σπουδές μου και ξεκίνησα να δουλεύω στο οικογενειακό μας οινοποιείο, όπου υπήρχαν σχεδόν μόνο άντρες. Με τις γνώσεις που είχα λάβει, με δύναμη ψυχική και σωματική, κατάφερα και κέρδισα την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό όλων. Σε αυτό βέβαια συνέβαλαν και οι γονείς μου δίνοντάς μου χώρο, χρόνο και επιείκεια στα τυχόν λάθη μου. Μου έμαθαν πως πρέπει να αγαπήσω πρώτα αυτό που μπορώ να γίνω και ύστερα αυτό που είμαι και έτσι τα κατάφερα και θα τα καταφέρω. Το ίδιο πιστεύω πως πρέπει να κάνουν και όσες νέες κοπέλες επιλέξουν να κάνουν οποιοδήποτε επάγγελμα απαρτίζεται από περισσότερους άντρες. Να έχουν στη ζωή τους το θάρρος των επιλογών τους και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους. Το μότο μου είναι μια φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά”.»

Βασιλική Παλυβού, Κτήμα Παλυβού, Νεμέα
Η Γαστρονομία για μένα είναι ένα έργο τέχνης, άλλες φορές απλό και άλλες πιο σύνθετο, που αποτελείται από γεύση, αρώματα και χρώματα που με μια μπουκιά ή με μια γουλιά ταξιδεύει και τις πέντε μου αισθήσεις σε ένα ταξίδι απόλαυσης δίχως τέλος. Κάθε φορά που δοκιμάζω ένα κρασί ή ένα φαγητό αισθάνομαι την κατάθεση ψυχής των δημιουργών μέσα σε αυτό το πιάτο και το ποτήρι και αυτό είναι που με ενέπνευσε να θέλω να ασχοληθώ με το οικογενειακό μας οινοποιείο θέλοντας με πείσμα και τσαγανό να εξελίξω με τις προσωπικές μου πινελιές τον δικό μας πίνακα ζωγραφικής, το Κτήμα Παλυβού. Έχοντας τρέλα με τη γεύση κάθε φορά που δοκίμαζα κάτι που με εκστασίαζε, άρχιζα να πειραματίζομαι στην κουζίνα θέλοντας να ανακαλύψω όλα τα υλικά και τις τεχνικές που συντέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Έτσι, σιγά-σιγά μου γεννήθηκε το όνειρο της μελλοντικής δημιουργίας ενός μικρού εστιατορίου μέσα στους αμπελώνες του οινοποιείου μας, με στόχο να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία κρασιού-φαγητού.

Ο δρόμος στα επαγγέλματα που περιβάλλουν τον όρο “γαστρονομία”, όμως, δεν είναι εύκολος, ανεξαρτήτως φύλου, καθώς απαιτούνται απεριόριστος χρόνος, στρατιωτική πειθαρχία, δύναμη ψυχής. Το ότι υπάρχει μια δόση σεξισμού στα πιο δυναμικά επαγγέλματα είναι αλήθεια, αλλά με προσήλωση η γυναίκα μπορεί να κατακτήσει κάθε εργασιακή θέση που επιθυμεί και να αποδείξει και στους αρνητές της γυναικείας δύναμης ότι δεν υστερεί σε τίποτα από έναν άνδρα. Η συμβουλή μου σε όλες τις γυναίκες είναι να θέτουν στόχους χωρίς φόβο και να κάνουν τα πάντα για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, αφήνοντας πίσω τους σεξιστικές και αλαζονικές συμπεριφορές.»


Δήμητρα Παρπαρούση, οινοποιείο Παρπαρούση, Πάτρα

«Στον χώρο μας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, υπάρχουν ευτυχώς πολλές γυναίκες οινοπαραγωγοί. Δεν ένιωσα διαφορετική αντιμετώπιση επειδή είμαι γυναίκα, εργαζόμαστε και δημιουργούμε όπως οι άντρες συνάδελφοι. Οι καλλιεργητικές φροντίδες στο αμπέλι, ο καιρός, ο τρύγος, η οινοποίηση, η παλαίωση, η προώθηση και η πώληση είναι δουλειές που απαιτούν υπομονή, ευελιξία, ανθεκτικότητα, φαντασία και σκληρή δουλειά όλο τον χρόνο. Εξάλλου, σε κάθε μπουκάλι κρασί που ανοίγει κανείς, μπορεί να δει την αξία μας, τον κόπο μας, τη φιλοσοφία μας, αλλά και την προσωπικότητά μας. Κρινόμαστε καθημερινά!

Όλοι στο οινοποιείο, γυναίκες και άντρες, δουλεύουμε σαν μια ορχήστρα και όλοι συμβάλλουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα με αγάπη και αφοσίωση σε αυτό που κάνουμε. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου οι γυναίκες υπερισχύαμε αριθμητικά, είμαστε τρεις αδελφές. Με την αδελφή μου την Εριφύλη δουλεύουμε μαζί στο Οινοποιείο. Δεν νιώσαμε ποτέ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε επειδή είμαστε γυναίκες. Η δύναμή μου είναι η γη, η δημιουργία, τα αμπέλια και η προσδοκία, κάθε φορά που ωριμάζουν τα σταφύλια, να είναι η νέα σοδειά η καλύτερη και να φτιάξουμε μεγάλα κρασιά.»


Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, επικεφαλής του οινοποιείου Τριανταφυλλόπουλου στην Κω
«Η θέση της γυναίκας θεωρώ πως δεν διαφέρει καθόλου από εκείνη του άντρα σε κανέναν παραγωγικό κλάδο στην εποχή μας, τουλάχιστον για τις γυναίκες που πιστεύουν στον εαυτό τους αλλά και την επαγγελματική προσπάθειά τους. Στον κλάδο των οινοποιών-αμπελουργών, με τον οποίο απασχολούμαι εδώ και πολλά χρόνια, δεν υπάρχουν προκλήσεις για άντρες και γυναίκες, υπάρχουν μόνο προκλήσεις για να γίνει το παραγόμενο προϊόν καλύτερο και ανταγωνιστικότερο στη διεθνοποιημένη πια αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρωτογενή τομέα οι γυναίκες αποτελούν το 45% του δυναμικού.

Στον κόσμο της οικονομίας ο παραγωγός πρέπει να αντιμετωπίζεται με βάση όχι το φύλο του αλλά το αν η παραγωγική διαδικασία με την οποία λειτουργεί την επιχείρησή του δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό προϊόν, επιλέξιμο από τον τελικό καταναλωτή. Το αξιακό σύστημα άλλωστε στον 21ο αιώνα έχει αμβλύνει τις παθογένειες του παρελθόντος σε θέματα ισότητας των φύλων. Αν κάτι με χαρακτηρίζει ως άνθρωπο, αυτό είναι η επιμονή, η υπομονή και η προσήλωσή μου στους στόχους που θέτω. Αυτή θα ήταν και η συμβουλή μου σε κάθε νέα γυναίκα που θα ήθελε να ασχοληθεί με τον κλάδο της οινοποιίας-αμπελουργίας και να συνδυάσει με επιτυχία την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. Σε ό,τι έχω πετύχει σημαντικό ρόλο έχει παίξει η οικογένειά μου, η οποία όλα τα χρόνια της επαγγελματικής μου καριέρας στέκεται αρωγός σε όλες μου τις προσπάθειες και στηρίζει έμπρακτα τις επιλογές μου. Η οικογένεια άλλωστε είναι αυτή που δίνει δύναμη όχι μόνο σε μένα αλλά σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να δημιουργήσει κάτι καλό για τον ίδιο και για τον τόπο του!»