Το πασχαλινό τραπέζι είναι αναμφίβολα η χαρά του κρεατοφάγου. Αρνιά, κατσίκια, κοκορέτσια και κοντοσούβλια δίνουν ρεσιτάλ εκείνη τη μέρα στη βουκολική σκηνή του Αναστάσιμου τρωγοπίνειν και η τσίκνα από τα λίπη που «λούζουν» τα κάρβουνα, βάζει σε συγκεκριμένα καλούπια την όρεξή μας. Και μπορεί το ενδιαφέρον να προσανατολίζεται ξεκάθαρα στη ζωική πρωτεΐνη, αυτό όμως δεν αποκλείει από το μενού και τις δροσερές συνοδευτικές σαλάτες που όπως και να το κάνουμε, πέρα από το χρώμα προσθέτουν και γεύση στο τραπέζι. Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες προτάσεις για να χωρέσουμε στην κρεατοφιλική φιέστα της Ανάστασης, το veggie κομμάτι του εαυτού μας και μάλιστα με τον πιο εύγευστο και δημιουργικό τρόπο:
Ανοιξιάτικα αχνιστά λαχανικά με σάλτσα μουστάρδα – ταχίνι
Τα βραστά ή ψητά λαχανικά είναι δύο, εξίσου, σοφές λύσεις κάθε φορά που το τραπέζι μας μονοπωλείται από κρεατοφιλικές συνταγές. Στο εορταστικό τραπέζι του Πάσχα, αυτή η ελαφριά, ζεστή σαλάτα με τα ανοιξιάτικα λαχανικά στον ατμό και το ευχάριστο twist από τη σάλτσα με τη μουστάρδα και το ταχίνι, είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε ως συνοδευτικό στους πληθωρικούς κρεατομεζέδες της ημέρας.
Δροσερή σαλάτα με μαυρομάτικα, σέσκουλα και dressing ταχίνι – μουστάρδα
Το κρέας, ως γνωστόν, αγαπά ιδιαίτερα τα όσπρια. Αυτή η δροσερή σαλάτα με τα φασόλια τα μαυρομάτικα, τα σέσκουλα και το ιντριγκαδόρικο dressing ταχίνι-μουστάρδα βρίσκει εύκολα τη θέση που της αξίζει, στο τραπέζι με τα κρεατικά μας. Εννοείται, πώς ότι περισσέψει φυλάσσεται άνετα στο ψυγείο και καταναλώνεται το βράδυ ως ένα πλήρες γεύμα, χωρίς κρέας.
Σαλάτα με φράουλες
Η αλήθεια είναι πως όποιο συνοδευτικό και αν επιλέξουμε να βάλουμε δίπλα στις πιατέλες με το κρέας, δύσκολο να απουσιάζει μία πράσινη σαλάτα. Και όχι μία οποιαδήποτε πράσινη σαλάτα, αλλά αυτή που «παντρεύει» το αγαπημένο μας σπανάκι με τις δροσερές φράουλες που άλλωστε είναι και το απόλυτο φρούτο της άνοιξης. Την διαφορά όμως, σε αυτή την πράσινη σαλάτα την κάνει το καβουρντισμένο σουσάμι και ο χυμός πορτοκαλιού που προστίθεται στο dressing, αναδεικνύοντας με τον πιο αρωματικό και νόστιμο τρόπο τη φρεσκάδα των υλικών της.
Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή με πάπρικα, πιπεριές και ντομάτα
Μπορεί η συνταγή αυτή να μοσχοβολά καλοκαίρι, όμως η μελιτζάνα, ως συνοδευτικό, ξέρει να αναδεικνύει με τον νοστιμότερο τρόπο, κάθε εποχή, το ψητό κρέας, είτε ετοιμάζεται στη σούβλα είτε στη σχάρα. Φτιάχνουμε, λοιπόν, μελιτζανοσαλάτα καπνιστή συνδυάζοντάς την, με πιπεριές, ντομάτα και με μια σπέσιαλ βινεγκρέτ και την τοποθετούμε πάνω στο πασχαλινό μας τραπέζι δίπλα στις πιατέλες με το κρέας και τις τραγανές τηγανιτές πατάτες.