Εστιατόρια που αγαπούν τα γλυκά και γλυκά που αγαπούν τη δημιουργική γαστρονομική σκηνή. Όταν αυτές οι δύο συνθήκες συναντιούνται τότε μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως το γλυκό «δένει». Στην Αθήνα, η τάση των εστιατορίων να αφήνουν πεδίο δράσης ελεύθερο στην παρασκευή εμπνευσμένων μενού επιδορπίων ολοένα και γιγαντώνεται. Δημιουργούν συνθήκες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ναι αξίζει να μείνουμε (ή ακόμα και να έρθουμε εξ’ αρχής) για το γλυκό και γιατί όχι, να αφήσουμε χώρο για κάτι που μας δίνει ξανά και ξανά αφορμές επιστροφής (και κάθε φορά με ολοένα και μεγαλύτερο χαμόγελο).

Αυτά είναι 3 δημοφιλή για το μενού επιδορπίων τους, εστιατόρια τα οποία έχουν ανεβάσει τον πήχη με τις προτάσεις των γλυκών τους ψηλά, δημιουργώντας μία νέα δυναμική στην εστιατορική πιάτσα.

Dessert Wise

Σε αυτό το ρομαντικό εστιατόριο γλυκών που θαρρεί κανείς ότι βγήκε απ’ ευθείας από τις σελίδες των παραμυθιών του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο pastry chef  Παναγιώτης Πολυχρόνης δημιουργεί και μοντάρει όλα του τα επιδόρπια απευθείας στο πιάτο ή στο μπολ της αρεσκείας του, χωρίς να τα εκθέτει σε κάποια βιτρίνα -ψυγείο, να τα δίνει πακέτο ή να τα ετοιμάζει για delivery.

Η απομονωμένη ρετρό αίθουσά του, στη στοά του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να δώσουμε στα μικρά γλυκά του αριστουργήματα, αλλά και στην περιποιημένη λίστα επιδόρπιων οίνων του, τον χρόνο και την προσοχή που τους αξίζει.

Τι θα δοκιμάσουμε αυτή την περίοδο, μεταξύ άλλων, στο Dessert Wise; Δροσερή γρανίτα Αρμπαρόριζας με ξηρή καραμέλα, ganache & βραχάκια vegan σοκολάτας, Parfait σοκολάτας γάλακτος με sorbet πορτοκάλι και παγωμένο αφρό αρωματικών, Curd λεμόνι με παγωτό λευκής σοκολάτας , σφουγγάρι ψημένου αμυγδάλου και απόσταγμα κεράσι, Μπακλαβά με mousse Γαλακτομπούρεκου, ξερά φρούτα, φύλλο μπακλαβά και παγωτό δενδρολίβανο, Σούπα ροδάκινο με καραμελωμένη Vegan Σοκολάτα με γαρύφαλλο και sorbet βασιλικού, Ρυζόγαλο με parfait βερίκοκο, κρέμα βανίλιας , τηγανητό ρύζι με κανέλα αλλά και Τάρτα και παγωτό φιστίκι Αιγίνης, ganache σοκολάτας 55% και υφές βατόμουρου.
Ακαδημίας 18, Αθήνα, τηλ.: 210 3611318

The Zillers Pastry Bar

Κάθε πρωί ο χώρος του ποτίζεται από τα μεθυστικά αρώματα των γλυκών του, που βγαίνουν αχνιστά αχνιστά από τον φούρνο: Croissant (βουτύρου, με αμύγδαλο ή φιστίκι Αιγίνης), Financier (μικρά γαλλικά κέικ αμυγδάλου), μπισκότα (με μούσλι αλλά και Σοκολάτα-καρύδι), Kouglof (παραδοσιακό κέικ της Αλσατίας) αλλά και μπριός πασπαλισμένα με αμύγδαλο.

Πέρα όμως των γλυκών που βλέπουμε πίσω από τη μαρμάρινη βιτρίνα και κάτω από τις γυάλινες καμπάνες, υπάρχουν και τα πιο σύνθετα και δημιουργικά γλυκά, αυτά που συνθέτουν το μενού dégustation του ζαχαροπλαστείου (με διαφορετικές τιμές στο βραδινό και στο μεσημεριανό μενού) και τα οποία σερβίρονται στα τραπέζια όσων επιλέγουν να καθίσουν.

Με τα «καθιστά», λοιπόν, γλυκά του chef pâtissier Γιώργο Πλατινού, το Τhe Zillers Pastry Bar by Giorgos Platinos, επαναφέρει το «ραντεβού στο ζαχαροπλαστείο». Ένα ραντεβού που μοσχοβολά αναμνήσεις και που δίνει αφορμές για να ζήσουμε μία εντελώς διαφορετική, υψηλού επιπέδου, εμπειρία, είτε είμαστε οπαδοί των γλυκών απολαύσεων, είτε όχι.
Παλαιολόγου Μπενιζέλου 6, Αθήνα, τηλ.: 21 0324 1651

Άκρα

Ο μάγειρας Γιάννης Λουκάκης (Μούργα, ΣυνΤροφή) και ο ζαχαροπλάστης Σπύρος Πεδιαδιτάκης (Ourse, Danai Beach Resort) πρεσβεύουν τα δύο άκρα αυτού του διπολικού εστιατορικού project που καταφέρνει να ενώσει στα τραπέζια του ετερόκλητες επιλογές «παντρεύοντας» ευφάνταστα και δημιουργικά, το γλυκό με το αλμυρό. Κοινή συνισταμένη σε αυτό το αναπάντεχο γαστρονομικό μπέρδεμα, η εποχικότητα.

Με το μενού των γλυκών του,  άλλωστε, να ακολουθεί πιστά τα βήματα της κουζίνας του, το Άκρα υποστηρίζει απόλυτα φυσικά την ευελιξία της επιλογής ανάμεσα σε μεμονωμένα γλυκά και σε γλυκά που συνθέτουν ένα εμπνευσμένο και ολοκληρωμένο degustasion menu.

Πιάνουμε θέση με θέα στην ανοιχτή κουζίνα του επιτρέποντας στις μυρωδιές από τα καζάνια και τις σχάρες του, να «ερεθίσουν» την όσφρησή μας και αφήνουμε την όρεξή μας να καταλάβει τις προθέσεις μας. Φροντίζουμε όμως πάντα να αφήσουμε χώρο για τα γλυκά, ώστε η βόλτα μας στα Akra να μείνει στη μνήμη μας για καιρό (και για τους σωστούς λόγους)!
Αμύντα 12, Αθήνα, τηλ. : 2107251116