Υπάρχουν κάποια υλικά, όπως τα λαχανικά, που αγαπάμε να βάζουμε στο καθημερινό τραπέζι όλες τις εποχές του χρόνου. Οι πατάτες, τα καρότα και το σπανάκι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα μανιτάρια είναι μόνο μερικά από αυτά που είναι στον καιρό τους τώρα. Ωστόσο, πάντα διεκδικούν μια θέση στην κουζίνα μας οι μπάμιες, τα κολοκύθια και τα φασολάκια, οι ντομάτες, τα χόρτα και οι μελιτζάνες που βρίσκουμε στην αγορά σε φρέσκες ή κατεψυγμένες εκδοχές.
Τα πολύχρωμα λαχανικά είναι νόστιμα και θρεπτικά, τα απολαμβάνουμε και μας χορταίνουν χωρίς να μας βαραίνουν, απλώς κάποιες φορές στερεύουμε από φαντασία και δημιουργικότητα με αποτέλεσμα να βαριόμαστε να μαγειρεύουμε με τους ίδιους και τους ίδιους τρόπους. Γι’ αυτό κι εμείς σας προτείνουμε συνταγές με βασικά υλικά τα λαχανικά τα οποία μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα ή στο ταψί σε εκδοχές νόστιμες, δυναμωτικές, άλλες πληθωρικές και άλλες πιο ανάλαφρες, για να τα απολαμβάνουμε μικροί και μεγάλοι.
Όταν τα χόρτα συνδυάζονται με ντομάτα και αβγά το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Το σπανακόρυζο έχει άλλη χάρη όταν φτιάχνεται με τραχανά ενώ το ψητό κουνουπίδι απογειώνεται με μανιτάρια και λευκή σάλτσα πιπεριού. Οι μπάμιες εμπλουτίζονται με ξιδάτο λουκάνικο, πορτοκάλι και γραβιέρα και τα μανιτάρια γίνονται χορτοφαγικό στρογγανόφ. Τα κολοκυθάκια γίνονται γιαχνί μαζί καυκαλήθρες, πελτέ και κύμινο αλλά και σπαγγέτι με ντοματένια σάλτσα αμυγδάλου.
Αυτές και άλλες πολλές επιλογές με λαχανικά και άλλα αγαπημένα υλικά θα βρείτε στο νέο τεύχος του Cantina Magazine που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 26/1 με το Πρώτο Θέμα.