Τα κεφτεδάκια είναι από τους λίγους μεζέδες που λατρεύουν όλοι. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, που σπάνια λείπει από το μενού μίας ταβέρνας ή ενός μικρού μεζεδοπωλείου. Είναι ο μεζές που έχουμε συνδυάσει κυρίως με τα καλοκαιρινά γεύματα μετά την παραλία, μαζί με πατάτες τηγανητές και χωριάτικη σαλάτα, αλλά και με τα κυριακάτικα τραπέζια στο σπίτι, όταν η κουζίνα μοσχοβολούσε από τα μυρωδικά κι εμείς περιμέναμε πώς και πώς να βγουν από το τηγάνι.

Επειδή η αγάπη μας για τον αυτόν τον μεζέ είναι διαχρονική, επιλέξαμε 14 στέκια στην Αττική που σερβίρουν εδώ και χρόνια τους πιο λαχταριστούς κεφτέδες.


Το Ειδικόν
Ο χρόνος έχει σταματήσει τη δεκαετία του ’20. Η μπακαλοταβέρνα το Ειδικόν, που άνοιξε το 1923 ο Αριστείδης Παπακωνσταντίνου και η οποία πέρασε μετέπειτα στα χέρια του γιου του, Απόστολου, παραμένει ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα στέκια όχι μόνο στη Δραπετσώνα, αλλά σε ολόκληρη την Αττική. Σταθερή επιλογή για τους επισκέπτες, οι κλασικοί κεφτέδες, μαζί με τη διάσημη «τούρτα», δηλαδή τις φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες, σκεπασμένες με τηγανητά αυγά.
Ψαρών 38, Πειραιάς, 210 4612674


Το Μανάρι
Στο Μανάρι, την αυθεντική κρεατοταβέρνα του Άρη Βεζενέ, όλες οι γεύσεις είναι ξεχωριστές. Και τα μικρά μπιφτέκια από πρόβειο κιμά περασμένα σε μικρή σούβλα, τα οποία σερβίρονται με χόρτα, είναι ένα από τα πιάτα που τραβούν το ενδιαφέρον και δικαίως. Δοκιμάστε τα, μαζί με τηγανητά κολοκυθάκια και τηγανητές μελιτζάνες που περιλαμβάνει το μενού.
Πλ. Αγίων Θεοδώρων 3, Αθήνα, 215 2153804   

Το Τριφύλλι
Ένα οινομαγειρείο δίπλα στο γήπεδο της Λεωφόρου, το Τριφύλλι αποτελεί εδώ και δεκαετίες το στέκι όχι μόνο των φίλων της ομάδας του Παναθηναϊκού, αλλά και όλων όσοι γνωρίζουν τι θα πει νόστιμος μεζές. Και τα μυρωδάτα και τραγανά κεφτεδάκια δεν λείπουν ποτέ από την παραγγελία.
Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, 210 6446585 


Kατσόγιαννος
Η ταβέρνα του Κατσόγιαννου λειτουργεί στη Δραπετσώνα από το 1930 και όλα αυτά τα χρόνια, μόλις οι κεφτέδες μπουν στο τηγάνι, μοσχοβολάει όλη η γειτονιά. Και πώς θα μπορούσε να μην συμβαίνει αυτό, αφού πλάθονται με ούζο -για να γίνουν αφράτα- και με πολλά μυρωδικά. Φυσικά, σερβίρονται με φρέσκες πατάτες τηγανητές.
Αγίου Παντελεήμονος 15, Δραπετσώνα, τηλ.: 211 3115555


Καστέλλο
Τα πιάτα που ξεχωρίζουν στο Καστέλλο, το παραδοσιακό καρπαθιώτικο καφενείο που λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 (1982), είναι πολλά. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουν οι χειροποίητες μακαρούνες Καρπάθου, τα κασιώτικα ντολμαδάκια και φυσικά τα παραδοσιακά κεφτεδάκια, μαζί με τις φρεσκοκομμένες πατάτες, πασπαλισμένες με ρίγανη.
Καστέλλο, Ευριπίδου 88, Αθήνα, 2103212789


Μεζεδοπωλείο Τα Μπιφτεκάκια
Ένα μαγαζί με μεγάλη ιστορία μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά, το οποίο κάθε φορά που το επισκεπτόμαστε, έρχονται στο νου μας γλυκές αναμνήσεις. Γιατί; Γιατί παρόλο που το σημείο μέσα στην Αγορά άλλαξε, οι γεύσεις που δοκιμάζαμε ως παιδιά στο συγκεκριμένο μεζεδοπωλείο παραμένουν το ίδιο απολαυστικές. Είναι σαν να ξαναζούμε τις βόλτες στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με τον παππού που ήθελε τα ψώνια για το κυριακάτικο τραπέζι να είναι μόνο από τη Βαρβάκειο. Εκεί, λοιπόν, σερβίρονται ακόμα και σήμερα τα μικρά ψητά μπιφτεκάκια, μία συνταγή από τη Μικρά Ασία που έχει περάσει από γενιά σε γενιά.
67Α Κεντρικής Αγοράς, Βαρβάκειος, 2103248174


Καραβίτης
Πρόκειται ίσως για τα πιο ξακουστά κεφτεδάκια ολόκληρης της Αθήνας. Αφράτα και φουσκωτά, σούπερ αρωματικά και πεντανόστιμα είναι το πιάτο που έκανε γνωστό τον αιωνόβιο πλέον Καραβίτη σε κάθε άκρη της πόλης. Μαζί με φρέσκιες πατάτες, κομμένες στο χέρι χοντρούλες και άψογα τηγανισμένες, αποτελούν το τέλειο γεύμα. Άντε και μια χωριάτικη με παγωμένη μπίρα για τη δροσιά. Ζ.Π.
Παυσανίου 4, Αθήνα, τηλ.: 210 7215 155


Άλσος
Μεζέδες μετά θεάματος. Και τι θεάματος! Αυτού που γαληνεύει το βλέμμα και ηρεμεί την ψυχή φέρνοντας μπροστά στα πόδια μας την ομορφιά του αναγεννημένου άλσους Ιλισίων. Μία αστική έκπληξη που γεμίζει με δροσιά τις βραδιές μας στην πόλη και στρώνει τα τραπέζια με κρεατομεζέδες που «σηκώνουν» σοφιστικέ μπιρο-συζητήσεις. Και μέσα σε όλη αυτή την ευχάριστη, ζεν, δίνη της εξόδου μας στην νυχτερινή Αθήνα, τρυπώνουν και οι πιο ονειρεμένοι κεφτέδες της πόλης: Τραγανοί έξω, αφράτοι μέσα με τα μυρωδικά τα κατάλληλα που διαπερνούν θρασύτατα τα ρουθούνια μας και κάνουν τα πιρούνια μας να παίρνουν «φωτιά». Όλη αυτή η συνθήκη ντοπάρεται από τις φοβερές φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες που και αυτές βρίσκουν τη θέση τους στο τραπέζι μας και κάνουν νεύμα στο χειροποίητο in-house λουκάνικο να τις ακολουθήσει στην απόλυτη αμαρτία. Στο τέλος ευτυχώς κάνουμε και δυο τρεις γύρους στο πάρκο για να χωνέψουμε και κάπου στο ενδιάμεσο ανανεώνουμε για το επόμενο ΣΚ το ραντεβού μας που αλλού; Στο αγαπημένο μας αλσάκι με τους κεφτέδες της καρδιάς μας. Λ.Χρ.
Ούλωφ Πάλμε 1, Ζωγράφου, τηλ.: 211 1186 512

Καπετάν Μιχάλης
Στο μικρό στενό της Φειδίου συναντούμε ένα από τα πιο cult μεζεδοπωλεία της πόλης. Τα τραπέζια του γεμίζουν καθημερινά από φοιτητές, δικηγόρους από τα γύρω γραφεία αλλά και παλιούς θαμώνες. Εδώ οι κεφτέδες είναι πλατιοί, καλοτηγανισμένοι, τραγανοί κι αφράτοι μαζί, πλάι σε επίσης πλατιά κομμένες τηγανητές πατάτες. Και σε αυτά προσθέστε και μια χωριάτικη με πολύ καλή, πικάντικη φέτα, μαζί με φάβα ή μαυρομάτικα σαλάτα. Έτσι για το μεζέ και το τσίπουρο. Β.Δ.
Φειδίου 3, Αθήνα, τηλ.: 210 3820073


Balthazar & Dopios
Σε έναν από τους πιο δημοφιλής αλλά και ωραίους κήπους τις Αθήνας, σε αυτόν του Balthazar, τα κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές δεν λείπουν από κανένα τραπέζι. Και αυτό γιατί αυτές οι μικρές σφαίρες κρέατος του σεφ Χριστόφορου Πέσκια είναι πραγματική αμαρτία. Ωραία τηγανισμένες, χωρίς λαδίλες και με αρκετά μυρωδικά, εξαφανίζονται από το πιάτο στη στιγμή. Στο δεύτερο μαγαζί του «ομίλου», στο Dopios, τα κεφτεδάκια «Όχι σαν του άλλου μαγαζιού», όπως τα ονομάζουν στον κατάλογο, είναι το ίδιο νόστιμα και γευστικά, ίσως λίγο πιο μικρά. Παρ’ όλα αυτά δεν λείπουν από καμία παραγγελία. Β.Δ.
Αναστασίου Τσόχα 27, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6441215
Σκουλενίου 1, Πλ. Αγ. Θεοδώρων, τηλ. 210 3310049


Koutsou & Co
Σε αυτό το σύγχρονο μαγειρείο όλα τα πιάτα είναι ημέρας και μαγειρεύονται ανάλογα με τα φρέσκα της εποχής και της αγοράς. Τα αφράτα κεφτεδάκια της Αργυρώς Κουτσού μοσχομυρίζουν δυόσμο και ξυπνάνε καλοκαιρινές μνήμες. Με την πρώτη μπουκιά έρχεται στο μυαλό η επιστροφή από τη θάλασσα στο σπίτι και το τραπέζι στο οποίο σε περιμένουν καυτά κεφτεδάκια και ένα βουνό πατάτες τηγανητές. Με δύο λόγια, αν τα πετύχετε δοκιμάστε τα οπωσδήποτε. Β.Δ.
Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα, τηλ. 210 3252 848


Ox Athens
Αν και πρόκειται για μια μοντέρνα ψησταριά αξιώσεων τα τηγάνια του συγκεκριμένου εστιατορίου δεν πάνε καθόλου πίσω. Το πασά κεφτέ, δηλαδή τα κεφτεδάκια από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά είναι πολύ νόστιμα και μαλακά. Μπαχαρεμένα αρκετά είναι ιδανικά για όσους αγαπούν τις έντονες γεύσεις και τα δυνατά αρώματα. Ζ.Π.
Χατζηγιάννη Μέξη 9, Ιλίσια, τηλ. 210 7107 070

Βαρέσης – Της Θεάτρου το στέκι
Είναι από τα «κρυφά» μαγαζιά της πόλης που λίγοι τα γνωρίζουν και η φήμη τους μεταδίδεται μόνο από στόμα σε στόμα. Σε αυτό το μικρό, απλοϊκό μεζεδοπωλείο το φαγητό είναι σπιτικό και νόστιμο. Οι στρογγυλοί κεφτέδες από μοσχαρίσιο κρέας τηγανίζονται ελαφριά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανοί. Ιδανική παρέα η χειροποίητη τυροκαυτερή, αλλά και οι γίγαντες-μέλι που μαγειρεύονται στη γάστρα με μαεστρία. Β.Δ.
Θεάτρου 3-7, Κεντρική Αγορά, τηλ.  210 3215438

Διαβάστε επίσης

24 ώρες στο Manari: Όλο το παρασκήνιο από το άνοιγμα μέχρι το κλείσιμο της ταβέρνας

Τα σκανδαλιστικά κεφτεδάκια του Σωτήρη Ευαγγέλου