Το ελληνικό πρωινό δεν επιδιώκει εντυπωσιασμό. Είναι λιτό, πρακτικό και κυρίως αυθεντικό. Κατάγεται από σπίτια όπου η ημέρα ξεκινούσε με δουλειά στα χωράφια, με παιδιά που έφευγαν για το σχολείο με μια μπουκιά στο χέρι και με νοικοκυρές που δεν πετούσαν τίποτα. Δεν έχει pancakes, δεν έχει scrambled eggs, ούτε μπέικον με σιρόπια και κρουασάν με σοκολάτα.
Και αν το καλοσκεφτείτε, το ελληνικό πρωινό είναι γιαούρτι με μέλι και καρύδια, ψωμί με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. ρίγανη. Είναι φέτα με ντομάτα και ελιές, ένα αυγό βραστό ή χτυπητό, στα πιο ορεινά λίγος τραχανάς το χειμώνα. Είναι πίτα με χόρτα, είναι παξιμάδι βρεγμένο στον καφέ, είναι σταφιδόψωμο σπιτικό. Είναι εκεί όπου η τοπικότητα συναντά την ανάγκη και η γεύση έρχεται από τη φύση της, χωρίς φτιασίδια.
Σήμερα, το ελληνικό πρωινό επιστρέφει όχι από νοσταλγία, αλλά από ανάγκη για ταυτότητα και ισορροπία. Σε ξενοδοχεία και ξενώνες, η έννοια του «ελληνικού πρωινού» γίνεται πρεσβευτής της γαστρονομικής μας κληρονομιάς. Κάθε τόπος προτείνει τις δικές του γεύσεις που, στο σύνολό τους, συνθέτουν τον γαστρονομικό πλούτο της Ελλάδας. Τηγανίτες στη Ρόδο, λαλάγγια στη Μάνη, μυζήθρα στην Κρήτη, βούτυρο και μαρμελάδα στο Πήλιο, κολοκυθόπιτα στην Ήπειρο.
10 Ελληνικά Προϊόντα που κάνουν το Ελληνικό Πρωινό Ξεχωριστό
Προζυμένιο ψωμί
Το Betty΄s Bakery αναβιώνει και εκσυγχρονίζει το παραδοσιακό ψωμί που ζυμώνεται με φυσικό προζύμι, χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη. Κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές, που ακολουθούν όλες τις σύγχρονες τάσεις. Λευκό με ελαιόλαδο και θυμάρι, πολύσπορο με κουρκουμά και μπούκοβο, 100% ολικής, παραδοσιακό ηπειρώτικο, ακόμα και με σοκολάτα σε αλεύρι ολικής άλεσης. Αν δεν καταναλωθεί την ίδια μέρα συντηρείται σε πανί ή νάιλον σακούλα και παραμένει φρέσκο για περίπου 5 μέρες, ενώ μετά προτείνεται να ζεσταθεί στο φούρνο ή σε τοστιέρα. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.bettysbakery.gr/.
Αγελαδινό βούτυρο
Το παραδοσιακό βουτυροκομείο Milba επαναπροσδιορίζει το ελληνικό βούτυρο. Με την υπογραφή «όπως παλιά» δίνει νέα πνοή στην αυθεντική ποιότητα και γεύση του ζωικού λίπους και δημιουργεί μια μεγάλη γκάμα όχι μόνο για τη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική, αλλά και για το πρωινό. Ειδικά για το ελληνικό πρωινό προτείνει αγελαδινό βούτυρο σερβιρισμένο σε πλάκα των 250γρ που κόβεται με το μαχαίρι βουτύρου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο https://www.milba.gr/.
Σφακιανή πίτα
Τα «Μερακλίδικα» Κυριακάκη, είναι μια οικογενειακή υπόθεση στην οποία το προσωπικό μεράκι συνταιριάζεται με την σύγχρονη τεχνολογία. Η μονάδα παραγωγής βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης και τα προϊόντα τους δεν προέρχονται από τυποποιημένη γραμμή παραγωγής καθώς σε μεγάλο βαθμό περιλαμβάνουν χειροποίητη εργασία. Στη γκάμα των προϊόντων έχουν, μεταξύ άλλων, μπουγάτσα, μυζηθροπιτάκια και παραδοσιακή Σφακιανή πίτα που αποτελείται από λεπτό φύλλο με μια στρώση ξινής μυζήθρας στο εσωτερικό της. Ετοιμάζεται γρήγορα στο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο και σερβίρεται με μέλι, κατά προτίμηση κρητικό. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://www.meraklidika.gr/.
Μέλι κωνοφόρων και ανθέων καστανιάς
Σκοπός της Beekeeper Family Papadopoulos είναι να ταξιδεύει τις μέλισσες σε επιλεγμένες περιοχές, να εξάγει το μέλι με τις πιο πιστοποιημένες διαδικασίες και να το συσκευάσει με στόχο να φτάνει σε κάθε οικογένεια όσο παρθένο και φυσικό ήταν μέσα στην κηρήθρα. Το μέλι ακακίας, το μέλι από παλιούρι, το μέλι κωνοφόρων και πολύκομπου, είναι μερικά από τα σπάνια είδη τους.
Ειδικά για την παραγωγή του βιολογικού μελιού κωνοφόρων και ανθέων καστανιάς, χρειάζεται να ταξιδέψουν οι κυψέλες από την Καστοριά έως τη Χαλκιδική. Το τελικό προϊόν είναι μοναδικό στο άρωμα και στη γεύση, είναι πιο παχύρευστο σε σχέση με τα ανθόμελα λόγω των κωνοφόρων δέντρων και η κρυστάλλωση γίνεται με πολύ βραδύ ρυθμό μέσα σε ένα έτος. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.beekeeperfamily.com/.
Μαρμελάδα φράουλα με μέλι και μαστίχα
Η φράουλα ανήκει στις δημοφιλέστερες γεύσεις μαρμελάδας και η προσθήκη της μαστίχας Χίου δίνει έμφαση στο ελληνικό στοιχείο που αναζητάμε πάντοτε σε ένα αμιγώς ελληνικό πρωινό. Η μαρμελάδα που προτείνει το Mastihashop περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα από το φρούτο και γλυκαίνει με την προσθήκη μελιού, χωρίς ζάχαρη. Είναι ένα εύγευστο και αρωματικό άλειμμα που ταιριάζει πολύ με αγελαδινό βούτυρο και προζυμένιο ψωμί. Αναζητήστε περισσότερες μαρμελάδες για το πρωινό στο https://mastihashop.com/.
Κονσερβοελιές
Ένας πιλότος και μία χημικός βρίσκονται πίσω από την εκλεκτή ποιότητα των προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου που παράγει και τυποποιεί η εταιρία Greenolia. Στη γκάμα των προϊόντων τους έχουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ελιές. Ειδικά για την παραγωγή της πράσινης κονσερβολιάς, ακολουθούνται πιστά τα πρότυπα της βιολογικής καλλιέργειας, στους ιδιόκτητους ελαιώνες τους, στην περιοχή της Στυλίδας. Ο έλεγχος ξεκινάει από τον Αύγουστο όπου παρακολουθείται προσεκτικά ο ρυθμός ωρίμασης του καρπού ώστε να τον συλλέξουν πριν γαλακτώσει. Η υψηλή θρεπτική αξία και η ισορροπημένη γεύση της, την καθιστά ιδανική για συμπλήρωμα στο πρωινό γεύμα. Αναζητήστε περισσότερε πληροφορίες στο https://greenolia.gr/.
Υψηλά φαινολικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλία Ολυμπία
Το Omphacium ποικιλίας Ολυμπία, είναι ένα εξαιρετικό παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής που καλλιεργείται αποκλειστικά με πιστοποιημένες βιολογικές μεθόδους. Η ελιά Ολυμπία, είναι μια αρχαία ποικιλία που βρίσκεται στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και η οποία ήταν σχεδόν υπό εξαφάνιση. Μέσα από πολλές μελέτες αποδείχτηκε ότι είναι η πλουσιότερη ποικιλία σε φαινόλες σε όλη την Ελλάδα, και συνδυάζει μοναδικά αρώματα και έντονες γεύσεις, γι’ αυτό και ένα σφηνάκι την ημέρα είναι αρκετό για να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού. Μάθετε περισσότερα στο https://www.papadopoulosoliveoil.com/.
Ελληνικά ψημένα φουντούκια
Τα προϊόντα της εταιρίας Nutlers ξεχωρίζουν για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πρώτων υλών που προέρχονται κυρίως από καλλιέργειες της ελληνικής γης. Οι καρποί προέρχονται από επιλεγμένες καλλιέργειες και είναι απαλλαγμένοι από συντηρητικά και φοινικέλαιο. Τα ψημένα φουντούκια που τυποποιούν στερούνται αλατιού αλλά όχι πλούσιας γεύσης. Με τους ίδιους καρπούς παράγουν και το λαχταριστό φουντουκοβούτυρο που ταιριάζει με όλα ή τρώγεται σκέτο, με το κουταλάκι κατευθείαν από το βάζο. Δοκιμάστε επίσης τα ελληνικά αμύγδαλα και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://thenutlers.com/.
Ελληνικός καφές μαστίχα – τριαντάφυλλο
Το λουκουμάκι τριαντάφυλλο ή μαστίχα, αποτελούσε ένα κλασικό συνοδευτικό του παραδοσιακού καφέ. Η εταιρεία Νέκταρ, δημιούργησε με αγάπη αποκλειστικά για τη μη κερδοσκοπική Κίνηση Wise Greece, μία σειρά από αρωματικούς ελληνικούς καφέδες για καλό σκοπό. Κάθε γουλιά που απολαμβάνουμε, βοηθάει να προσφερθούν βασικά τρόφιμα σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Μάθετε περισσότερα και υποστηρίξτε την Κίνηση της Wise Greece στο https://www.wisegreece.com/.
Τσάι του βουνού
Ο σιδερίτης, το νόστιμο άγριο τσάι των ελληνικών βουνών είναι γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες. Έχει λεπτή γεύση και μοναδικό άρωμα. Συλλέγεται και τυποποιείται από την εταιρία Adam village μια ελληνική επιχείρηση ειδικεύεται στα ελληνικά βότανα και συνεργάζεται μόνο με πιστοποιημένους καλλιεργητές του ηπειρωτικού και νησιωτικού χώρου που πληρούν υψηλές προδιαγραφές. Μπορείτε να το απολαύσετε ως ζεστό ή κρύο ρόφημα, μόνο του ή με ελληνικό μέλι, κανέλα ή λεμόνι. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες αναγράφονται στη συσκευασία και μπορεί να μάθετε περισσότερα στο https://adam-herbs.com/.
Δείτε επίσης
Πρωινά αποβραδίς: 20 συνταγές, για να μη μαγειρεύετε πρωί πρωί
Πώς το πρωινό του σήμερα βάζει την πρωτεΐνη στο επίκεντρο